Lav en vild have i 2020 – og styrk naturen

Er du vild med natur og vildt dyreliv? Og vil du have dig din helt egen naturhave? Så gør 2020 til året hvor du tager handling. Lav en vild have nu!

Ikke blot et nyt år, men et helt nyt årti er nu over os. 2020 er ankommet. Det er en glimrende anledning til at sætte sig nye mål, og hvorfor ikke lade dit personlige mål være, at bidrage til styrkelsen af naturen, miljøet og biodiversiteten? Det kan du let gøre hvis du er haveejer. Du skal blot lave en vild have! Vi viser dig hvordan her.

Vild eng i naturhave

Højt og utæmmet græs, og regulære enge i din have, er alt sammen guld værd for dyrelivet

Lad haven få lov at passe sig selv

En af de mest effektive ting du kan gøre, såfremt du har besluttet dig for at lave en vild have, er i store træk ganske enkelt at lade den passe sig selv. Rimelig enkelt, ikke? Det kan du bande på!

De fleste haver, altså de traditionelle af slagsen, er oftest definerede ved deres endeløse rækker af nænsomt passede og plejede græsplæner. Hvis du vil have en vild have, så kan du lige så godt vænne dig til, at du skal til at vinke farvel til den slags. For pussede og plejede græsplæner er der altså ikke meget vildskab over.

Lad i stedet store dele af græsplænen gro til, så den i sit udseende efterhånden begynder at minde om en vild eng. Højt og utæmmet græs er simpelthen en regulær lækkerbisken for dyrelivet. For her kan insekterne finde ly og gemme sig, samt lægge deres æg i det høje vildnis.

Slangehoved og humlebi

Her ser du planten Slangehoved. Det er en af dem du godt kan regne med vil indfinde sig naturligt i din have

Lad planter og blomster komme naturligt – men plant også lidt selv

Når du lader din naturhave passe sig selv, så kommer planterne faktisk også helt af sig selv inden for ganske kort tid. Væn dig til, at mange af de grønne ting der spirer frem er såkaldt ‘ukrudt’, og at det er OK. For at få sig en naturhave kræver nemlig samtidig, at man tilegner sig et nyt natur-tankesæt og forstår, at natur er bedst, når det rent faktisk får lov at være vildt og passe sig selv. Og det indebærer altså også, at såkaldt ukrudt får lov at spire frem.

Meget af det såkaldte ukrudt er i øvrigt guld værd for dyrelivet. Tag blot sådan noget som mælkebøtter og tidsler. Et væld af insekter elsker de slags planter. Tidsler er f.eks. fuldstændig essentielle for flere af vores pressede sommerfugle. Så giv plads, giv plads!

På billedet ovenfor kan du i praksis se, hvordan de vilde planter vælter frem af sig selv. Der er tale om planten Slangehoved. En toårig urte, som kan blive op mod 30-80 cm høj, og hvis blomster lidt ligner et slangehoved. Deraf naturligvis navnet. Humlebierne er vilde med blomsterne, og det er jo i sig selv dejligt. At det så også er en flot plante at se på, tja, det er jo blot prikken over i’et.

Ud over at lade naturen gå sin gang, og lade planterne komme af sig selv, så kan du også med fordel udvælge et eller flere områder i din vilde have, hvor der kan vokse vilde blomster. Køb en blanding af sommerblomster og vilde blomsterfrø (find gode tilbud på det her), fjern det øverste lag af græs og jord, og strø så blot frøene ud, og hæld lidt jord og sand henover. Senere på sommeren vil du kunne nyde den vilde blomstereng, samt alle de vilde dyr og insekter den tiltrækker.

Ud over at give plads til de naturligt forekommende planter i din vilde have, så er det også en god idé at plante noget selv. Tryk på billedet, og få et godt tilbud på vilde blomsterfrø

Husk også læ og adgang til vand i din vilde naturhave

Skal du for alvor skabe den ultimative vilde have, så skal du også sørge for, at den har rigeligt med læ og skjulesteder for dyrelivet, samt områder med vandhuller eller søer.

Mange af dyrene i haven, fra fuglene til pattedyrene, har behov for at kunne skjule sig i tætte beplantninger. Sørg derfor for at have rigeligt med store gamle træer, samt tætte buske. Du kan f.eks. plante brombær, som hurtigt bliver meget tætte og vilde i deres udseende. Samtidig får du så glæden af brombær til dig selv, såvel som til fuglene og pattedyr såsom ræve.

En naturhave er først for alvor komplet, når den har vådområder, vandhuller eller deciderede søer. Det er egentlig ikke svært at anlægge. I udgangspunktet graver du et passende stort hul. Dæk det efterfølgende til med noget bassinfolie, eller fyld det ud med et færdiglavet vandhul i plastic. Slut så af med at smide grus, sten og grene i vandhullet, og så er det ordnet.

Vær opmærksom på, at et kunstigt anlagt vandhul ofte vil kræve en smule vedligeholdelse. Visne blade, og andre former for organisk materiale, kan nemlig resultere i at vandet plumrer til, og bliver iltfattigt. Gør det derfor til en vane jævnligt at tilse vandhullet, og fjerne organisk materiale, samt eventuelt udskifte vandet med nyt regnvand. 

Du kan i princippet også købe vandplanter, og plante disse i vandhullet. Det er dog intet krav. En række af forskellige planter indfinder sig nemlig naturligt, ganske kort tid efter vandhullet etableres.

Kvasbunke i en vild have

Vil du have flere sommerfugle, bier og andre insekter i din vilde have? Så lav kvasbunker, ligesom den du ser her

Kvasbunker og døde og rådne træer er guld værd for dyrelivet

Rigtig mange dyr har behov for gamle døde træer, som er fulde af huller. Her kan de tage ophold, formere sig, samt lede efter føde. Giv derfor plads til dette i din have. Lad de store gamle træer stå, selv efter de begynder at se døde ud. Er du heldig, så kan du med tiden tiltrække dyr såsom stor flagspætte og egern. De elsker de store gamle træer.

Når du pludselig skal til at have en vild naturhave, med masser af store gamle træer, så vil du unægteligt også stå med lidt overskydende grene og kvas. No problemo, for det lader du enten blot ligge på jorden, eller samler i store kvasbunker. Her kan insekterne nemlig tage ophold, og finde ly og sikkerhed. Det er guld værd for dem!

Du kan med fordel dog også vælge at opsætte insekthoteller og redekasser til fuglene. Find gode tilbud på det her.

Lav en vild have! Til glæde for naturen, dyrelivet, samt ikke mindst dig selv. Få inspiration ved at se vores velkomstvideo ovenfor

Få mere vild have inspiration

Der skal hermed lyde en opfordring til alle om, at komme i gang med at lave deres haver om til naturhaver. For naturens, dyrelivets og ikke mindst din egen skyld. En naturhave er i bogstaveligste forstand for vild, og vi vil vædde på, at du kommer til at elske din helt egen udgave af den.

Når vi går ind i et nyt år, ja endda et nyt årti, så får det traditionelt mange af os til at tænke dybe tanker om livet. Det er ingen hemmelighed, at der i de senere år er opstået et øget fokus på emner såsom natur, biodiversitet og klima. Det er super godt, da det er på høje tid vi styrker indsatsen indenfor disse felter. Lav derfor en vild have i 2020, og vær med til at styrke naturen!

Vi har tidligere skrevet en større artikel om hvordan du laver en vild have, og den kan du med fordel læse her.

Hvad med dig, vil du lave en vild naturhave i 2020? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

14 thoughts on “Lav en vild have i 2020 – og styrk naturen”

 1. Pingback: Køb insekthotel - her er 5 billige der virker - naturhaven.dk

 2. Pingback: Gør din vilde have sommerklar med denne video - naturhaven.dk

 3. Tak for artiklen! Nu skal jeg bare lige få overtalt konen til at lade haven blive vildere, men jeg håber for vi skal vist alle til at lave naturhave i fremtiden! Fortsæt det gode arbejde (:

  1. Hej Palle

   Det er herligt du også vil lave en vild have. Det trænger naturen og dyrelivet for alvor til. Og mon ikke konen også vil være med på idéen, det tror vi da i hvert fald.

 4. Pingback: Tørken er over os igen - vent med blomster i haven - naturhaven.dk

 5. Pingback: Der er gang i havens fugle - naturhaven.dk

 6. Pingback: Endelig: Så kom der regn i haven - naturhaven.dk

 7. Pingback: Naturhavens trofaste græsslåmaskine holder 100% - naturhaven.dk

 8. Pingback: 3 gode buske og træer til havens insekter - naturhaven.dk

 9. Pingback: Se de flotte billeder: Forårs- og sommerblomster i haven - naturhaven.dk

 10. Pingback: Nej, det er ikke nu du skal klippe hæk i haven - naturhaven.dk

 11. Tak for artiklen! Har du en idé til at gøre kvistbunken “æstetisk”, så den ikke nødvendigvis ser alt for rodet ud?

  Mvh

  Jacob

  1. Naturhaven.dk

   Hej Jacob

   Godt spørgsmål, så tak for det! Det vilde og rodede udtryk er på mange måder det vi personligt holder af her i naturhaven. Det fremstår trods alt mest naturligt. Når det så er sagt, så kan vi sagtens se logikken i, at man gerne vil have det naturlige rod til at spille fint sammen æstetisk med det plejede udtryk.

   Her er nogle idéer til hvad du kan gøre hvis kvasbunken skal være mindre rodet:

   – Vedligehold kvasbunken. Benyt grene og blade som passer ind i den form du ønsker. Vejr og vind vil unægteligt gøre sit indhug på bunkens form, så du skal nok indstille dig på ind imellem at rette lidt til på den
   – Du kan måske også indrette kvasbunken med et hegn rundt om. Måske et af pilegrene. Måske kan du endda selv flette det?
   – Sidst, men ikke mindst, kan du overveje at lade kvasbunken se rodet ud, men at passe og pleje omgivelserne umiddelbart omkring den. Du kan f.eks. anlægge den op til nogle velplejede buske, eller et storslået træ. Det vil formentlig skabe en god kontrast mellem det velplejede og det vilde

   Jeg håber det har sat nogle tanker i gang hos dig, og at din have også får lov at være vild og naturlig. 🙂

 12. Pingback: Flot sommerfugl spottet i naturhavens blomstereng - naturhaven.dk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *