Lav en vild have i 2020 – og styrk naturen

Er du vild med natur og vildt dyreliv? Og vil du have dig din helt egen naturhave? Så gør 2020 til året hvor du tager handling. Lav en vild have nu!

Ikke blot et nyt år, men et helt nyt årti er nu over os. 2020 er ankommet. Det er en glimrende anledning til at sætte sig nye mål, og hvorfor ikke lade dit personlige mål være, at bidrage til styrkelsen af naturen, miljøet og biodiversiteten? Det kan du let gøre hvis du er haveejer. Du skal blot lave en vild have! Vi viser dig hvordan her.

Læs i øvrigt også vores artikel om hvordan du laver en vild sommerhushave, og dermed yderligere styrker naturen.

Opdatering 2024: Principperne er naturligvis stadig gældende, uanset om kalenderen nu melder 2024!

Vild eng i naturhave

Højt og utæmmet græs, og regulære enge i din have, er alt sammen guld værd for dyrelivet

Lad haven få lov at passe sig selv

En af de mest effektive ting du kan gøre, såfremt du har besluttet dig for at lave en vild have, er i store træk ganske enkelt at lade den passe sig selv. Rimelig enkelt, ikke? Det kan du bande på!

De fleste haver, altså de traditionelle af slagsen, er oftest definerede ved deres endeløse rækker af nænsomt passede og plejede græsplæner. Hvis du vil have en vild have, så kan du lige så godt vænne dig til, at du skal til at vinke farvel til den slags. For pussede og plejede græsplæner er der altså ikke meget vildskab over.

Lad i stedet store dele af græsplænen gro til, så den i sit udseende efterhånden begynder at minde om en vild eng. Højt og utæmmet græs er simpelthen en regulær lækkerbisken for dyrelivet. For her kan insekterne finde ly og gemme sig, samt lægge deres æg i det høje vildnis.

Bliv klogere på græsplæner i vilde haver i vores guide om emnet.

Slangehoved og humlebi

Her ser du planten Slangehoved. Det er en af dem du godt kan regne med vil indfinde sig naturligt i din have

Lad planter og blomster komme naturligt – men plant også lidt selv

Når du lader din naturhave passe sig selv, så kommer planterne faktisk også helt af sig selv inden for ganske kort tid. Væn dig til, at mange af de grønne ting der spirer frem er såkaldt ‘ukrudt’, og at det er OK. For at få sig en naturhave kræver nemlig samtidig, at man tilegner sig et nyt natur-tankesæt og forstår, at natur er bedst, når det rent faktisk får lov at være vildt og passe sig selv. Og det indebærer altså også, at såkaldt ukrudt får lov at spire frem.

Meget af det såkaldte ukrudt er i øvrigt guld værd for dyrelivet. Tag blot sådan noget som mælkebøtter og tidsler. Et væld af insekter elsker de slags planter. Tidsler er f.eks. fuldstændig essentielle for flere af vores pressede sommerfugle. Så giv plads, giv plads!

På billedet ovenfor kan du i praksis se, hvordan de vilde planter vælter frem af sig selv. Der er tale om planten Slangehoved. En toårig urte, som kan blive op mod 30-80 cm høj, og hvis blomster lidt ligner et slangehoved. Deraf naturligvis navnet. Humlebierne er vilde med blomsterne, og det er jo i sig selv dejligt. At det så også er en flot plante at se på, tja, det er jo blot prikken over i’et.

Ud over at lade naturen gå sin gang, og lade planterne komme af sig selv, så kan du også med fordel udvælge et eller flere områder i din vilde have, hvor der kan vokse vilde blomster. Køb en blanding af sommerblomster og vilde blomsterfrø (find gode tilbud på det her), fjern det øverste lag af græs og jord, og strø så blot frøene ud, og hæld lidt jord og sand henover. Senere på sommeren vil du kunne nyde den vilde blomstereng, samt alle de vilde dyr og insekter den tiltrækker.

Vilde blomster i haven

Ud over at give plads til de naturligt forekommende planter i din vilde have, så er det også en god idé at plante noget selv. Tryk på billedet, og få et godt tilbud på vilde blomsterfrø

Husk også læ og adgang til vand i din vilde naturhave

Skal du for alvor skabe den ultimative vilde have, så skal du også sørge for, at den har rigeligt med læ og skjulesteder for dyrelivet, samt områder med vandhuller eller søer.

Mange af dyrene i haven, fra fuglene til pattedyrene, har behov for at kunne skjule sig i tætte beplantninger. Sørg derfor for at have rigeligt med store gamle træer, samt tætte buske. Du kan f.eks. plante brombær, som hurtigt bliver meget tætte og vilde i deres udseende. Samtidig får du så glæden af brombær til dig selv, såvel som til fuglene og pattedyr såsom ræve.

En naturhave er først for alvor komplet, når den har vådområder, vandhuller eller deciderede søer. Det er egentlig ikke svært at anlægge. I udgangspunktet graver du et passende stort hul. Dæk det efterfølgende til med noget bassinfolie, eller fyld det ud med et færdiglavet vandhul i plastic. Slut så af med at smide grus, sten og grene i vandhullet, og så er det ordnet.

Vær opmærksom på, at et kunstigt anlagt vandhul ofte vil kræve en smule vedligeholdelse. Visne blade, og andre former for organisk materiale, kan nemlig resultere i at vandet plumrer til, og bliver iltfattigt. Gør det derfor til en vane jævnligt at tilse vandhullet, og fjerne organisk materiale, samt eventuelt udskifte vandet med nyt regnvand. 

Du kan i princippet også købe vandplanter, og plante disse i vandhullet. Det er dog intet krav. En række af forskellige planter indfinder sig nemlig naturligt, ganske kort tid efter vandhullet etableres.

Lille vandsalamander

Etablerer du et eller flere vandhuller i din have, så kan du tiltrække frøer og padder såsom denne lille vandsalamander

Kvasbunke i en vild have

Vil du have flere sommerfugle, bier og andre insekter i din vilde have? Så lav kvasbunker, ligesom den du ser her

Vild skov i haven

Store gamle træer, som dem du ser her i “skoven” i haven, er vigtige for dyrelivet

Kvasbunker og døde og rådne træer er guld værd for dyrelivet

Rigtig mange dyr har behov for gamle døde træer, som er fulde af huller. Her kan de tage ophold, formere sig, samt lede efter føde. Giv derfor plads til dette i din have. Lad de store gamle træer stå, selv efter de begynder at se døde ud. Er du heldig, så kan du med tiden tiltrække dyr såsom stor flagspætte og egern. De elsker de store gamle træer.

Når du pludselig skal til at have en vild naturhave, med masser af store gamle træer, så vil du unægteligt også stå med lidt overskydende grene og kvas. No problemo, for det lader du enten blot ligge på jorden, eller samler i store kvasbunker. Her kan insekterne nemlig tage ophold, og finde ly og sikkerhed. Det er guld værd for dem!

Du kan med fordel dog også vælge at opsætte insekthoteller til insekterne, samt redekasser til fuglene. (Reklamelink til produkter vi anbefaler).

Mangler du guides til hvad du skal købe til haven? Så tjek disse otte som vi har udarbejdet, og som giver et godt overblik over alt til haven:

– Tilbud på insekthotellerKøb insekthotel – her er 5 billige der virker
– Tilbud på fuglehuse og redekasserKøb fuglehuse og fuglekasser – her er 5 der rykker
– Tilbud på stauder til havenKøb stauder – her er 5 af de bedste til din vilde have
– Tilbud på de bedste skyggeplanterGuide: Her er syv af de bedste planter til skygge
– Tilbud på vilde blomsterfrøKøb vilde blomsterfrø til haven her og glæd insekterne
– Tilbud på havebænkeHer er de bedste havebænke tilbud til din naturhave
– Tilbud på hækplanterGuide: Her er 10 af de bedste hækplanter til den vilde have
– Tilbud på drivhuseBillige drivhuse til salg – find dem her

💰 – Spar penge med rabatkoderFind rabatkoder til danske havebutikker her.

Lav en vild have! Til glæde for naturen, dyrelivet, samt ikke mindst dig selv. Få inspiration ved at se vores velkomstvideo ovenfor

Få mere vild have inspiration

Der skal hermed lyde en opfordring til alle om, at komme i gang med at lave deres haver om til naturhaver. For naturens, dyrelivets og ikke mindst din egen skyld. En naturhave er i bogstaveligste forstand for vild, og vi vil vædde på, at du kommer til at elske din helt egen udgave af den.

Når vi går ind i et nyt år, ja endda et nyt årti, så får det traditionelt mange af os til at tænke dybe tanker om livet. Det er ingen hemmelighed, at der i de senere år er opstået et øget fokus på emner såsom natur, biodiversitet og klima. Det er super godt, da det er på høje tid vi styrker indsatsen indenfor disse felter. Lav derfor en vild have i 2020, og vær med til at styrke naturen!

Vi har tidligere skrevet en større artikel om hvordan du laver en vild have, og den kan du med fordel læse her.

Tjek i øvrigt den helt nye naturhave ud. Artiklen byder på endnu mere vild have inspiration, samt masser af flotte billeder.

Hvad med dig, vil du lave en vild naturhave i 2020? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

24 kommentarer til “Lav en vild have i 2020 – og styrk naturen”

  1. Pingback: Køb insekthotel - her er 5 billige der virker - naturhaven.dk

  2. Pingback: Gør din vilde have sommerklar med denne video - naturhaven.dk

  3. Tak for artiklen! Nu skal jeg bare lige få overtalt konen til at lade haven blive vildere, men jeg håber for vi skal vist alle til at lave naturhave i fremtiden! Fortsæt det gode arbejde (:

    1. Hej Palle

      Det er herligt du også vil lave en vild have. Det trænger naturen og dyrelivet for alvor til. Og mon ikke konen også vil være med på idéen, det tror vi da i hvert fald.

  4. Pingback: Tørken er over os igen - vent med blomster i haven - naturhaven.dk

  5. Pingback: Der er gang i havens fugle - naturhaven.dk

  6. Pingback: Endelig: Så kom der regn i haven - naturhaven.dk

  7. Pingback: Naturhavens trofaste græsslåmaskine holder 100% - naturhaven.dk

  8. Pingback: 3 gode buske og træer til havens insekter - naturhaven.dk

  9. Pingback: Se de flotte billeder: Forårs- og sommerblomster i haven - naturhaven.dk

  10. Pingback: Nej, det er ikke nu du skal klippe hæk i haven - naturhaven.dk

  11. Tak for artiklen! Har du en idé til at gøre kvistbunken “æstetisk”, så den ikke nødvendigvis ser alt for rodet ud?

    Mvh

    Jacob

    1. Hej Jacob

      Godt spørgsmål, så tak for det! Det vilde og rodede udtryk er på mange måder det vi personligt holder af her i naturhaven. Det fremstår trods alt mest naturligt. Når det så er sagt, så kan vi sagtens se logikken i, at man gerne vil have det naturlige rod til at spille fint sammen æstetisk med det plejede udtryk.

      Her er nogle idéer til hvad du kan gøre hvis kvasbunken skal være mindre rodet:

      – Vedligehold kvasbunken. Benyt grene og blade som passer ind i den form du ønsker. Vejr og vind vil unægteligt gøre sit indhug på bunkens form, så du skal nok indstille dig på ind imellem at rette lidt til på den
      – Du kan måske også indrette kvasbunken med et hegn rundt om. Måske et af pilegrene. Måske kan du endda selv flette det?
      – Sidst, men ikke mindst, kan du overveje at lade kvasbunken se rodet ud, men at passe og pleje omgivelserne umiddelbart omkring den. Du kan f.eks. anlægge den op til nogle velplejede buske, eller et storslået træ. Det vil formentlig skabe en god kontrast mellem det velplejede og det vilde

      Jeg håber det har sat nogle tanker i gang hos dig, og at din have også får lov at være vild og naturlig. 🙂

  12. Pingback: Flot sommerfugl spottet i naturhavens blomstereng - naturhaven.dk

  13. Pingback: Frø i naturhavens vilde blomstereng - se den her! - naturhaven.dk

  14. Hvordan sikrer man sig at blomsterengen ikke bliver til skov? Skal man ikke holde væksten nede på en eller anden måde, så man undgår at større buske og træer med tiden får overtaget?

    1. Hej Mathias

      Når man etablerer en blomstereng, skal man som beskrevet i artiklen skrælle det eventuelle græs af først, og gerne gøre jorden lidt mindre næringsrig via lidt sand eller grus. Efterfølgende skal man, som du også er inde på, holde græsset lidt i ørerne, så at sige, så det ikke kvæler livsbetingelserne for blomsterne.

      Når vi kommer til omkring september, altså lige nu faktisk, er blomstringen så småt ovre. Så er det en god idé at slå blomsterengen. Lad det organiske materiale ligge. Der er masser af frø i det, som så kan få lov at ryge ud på jorden. Formår du at holde græsset i ørerne i tilstrækkelig grad, så vil der året efter igen være blomster i engen, såfremt blomsterne er flerårige. De første år anbefaler jeg at man bruger lidt vilde blomsterfrø fra år til år. Der kommer et tidspunkt hvor blomsterne får nok magt til at de kan stå imod uden yderligere hjælp.

      Man skal i øvrigt tænke på det på den måde, at hvis naturen nu fik lov at agere som den “naturligt” burde, så ville store planteædere hvert år sørge for at holde græsset nede, samt trampe det godt og grundigt ned, så der kom noget vildskab og naturligt kaos. I manglen på de store planteædere må vi som mennesker træde lidt til i vores naturhaver. Også selvom der rent faktisk her i naturhaven ind imellem kommer rådyr ind på matriklen. 🙂

      Jeg vil i øvrigt anbefale, at du i dele af din eng lader græsset stå højt og utæmmet året rundt. Det skaber en god variation, og mange insekter trives i det høje græs. Og så er der i øvrigt også masser af mus der godt kan lide at gemme sig i det, og bygge huller. Så du bør altså ikke slå hele blomsterengen hvert efterår.

  15. Pingback: Køb fuglehuse og fuglekasser - her er 5 der rykker - naturhaven.dk

  16. Jeg har købt et sommerhus med en have, der ikke har været holdt i omkring ti år, så den var ret vild. Men utroligt nok er græplænen stadig bare græs, så jeg vil gerne have flere vilde blomster, selvom der allerede er en masse insekter og humlebier. Jeg prøvede at strø nogle frø, men det kom der ikke noget ud af, Noget af græsset slår jeg, så man kan lege i haven, noget lader jeg vokse. Men der er faktisk flest blomster i den del, jeg slår. Det lange græs er vist for dominerende til, at blomsterne kan gro der. Er man virkelig nødt til at skrælle et helt lag græs og jord at for at få nogle blomster? Det er da noget af et projekt, og det virker også lidt skørt at skulle skifte den gode muldjord på stedet ud med sand. Men hvad med at slå det lidt engang imellem med en le eller en buskrydder? Det eneste problem med det er, at jeg så er bange for at ramme frøerne, som der heldigvis er mange af. Har I nogle forslag til en måde at få nogle flere blomster på uden at skulle til at skrælle jord af? Der er vel også muldjord nogen steder i naturen, og der kan vel også vokse et eller andet. Men det er måske mest græs – eller kløver?

    1. Hej Maria

      Beklager det lige tog nogle dage at få godkendt din kommentar, samt at besvare den.

      Projektet med at fjerne det meste græs, og blande grus og sand i jorden kan virke stort, men det er kun det første år. I årene efter skal du blot holde græsset nede, og der er projektet overkommeligt. Så start med i det første år at skrælle det meste jord væk, hæld grus og sand i jorden, og plant dine vilde blomsterfrø.

      Dernæst skal du årligt omkring oktober, når blomsterne er færdige med at blomstre, gøre det til en vane, at cutte græsset godt og grundigt ned i de områder hvor du fortsat vil have blomstereng. Brug gerne en le, lidt ligesom den du ser i denne video: https://www.youtube.com/watch?v=GFYLgzG8NOM

      Nogle af blomsterne vil i samme ombæring blive skåret af. Det er i og for sig også i orden. Deres frø ryger i samme ombæring på jorden, og vil så danne grundlag for næste års spiring. Lad stænglerne og plantedelene fra blomsterne ligge, da der ofte er insekter gemt i dem.

      Lad også dele af din have stå med højt og utæmmet græs. Der er stor naturværdi i det også. Som du selv nævner, så gemmer frøer sig blandt andet gerne i vildnisset, og mus gør det ligeså.

      Som en sidste krølle på halen kan det bemærkes, at blomsterne med årene vinder nok energi til at konkurrere, selv i de områder hvor der er højt og utæmmet græs. Se blot dette billede fra naturhaven: https://naturhaven.dk/wp-content/uploads/2020/08/Blomstereng-vild-have.jpg

      Skriv gerne igen hvis du har flere indspark. 🙂

  17. Dennis Enevoldsen

    har lige fræst 250kvm græs væk som skal ligges ud i vildt blomster men hvor får man god blanding som holder i flere år og hvor der er mere end 3 gram pr pose ellers bliver jeg ikke færdig inden sommerferien 2023:-) har også lavet en vold som jeg er lidt i tvivl om jeg skal lave noget andet i den evt til sommerfugle eller nogle buske men gode idder modtages hilsen Dennis

    1. Hej Dennis

      Fedt projekt du har gang i – sådan! Mere plads til naturen og dyrene, det er lige som det skal være.

      Vedrørende blomsterfrø til den vilde eng, så benytter jeg mig af dem der linkes til her: https://naturhaven.dk/kob-vilde-blomsterfro-til-haven-her-og-glaed-insekterne/

      Flere af blandingerne har frø nok til mindst 30 m2, og indeholder mindst 10 gange så mange gram som de af dig nævnte 3 gram. Du skal nok ud og købe et par håndfulde af sådanne pakker. Mange af planterne er etårige, men følg guiden i linket ovenfor, og slå så blomsterengen ned årligt. Når du gør det ryger der frø fra årets blomster af, og så har du kimen til næste års blomstereng i jorden.

      Vedrørende volden: Glimrende. Et varieret landskab med små bakker og volde er godt for diverse insekter og biller. Overvej også at lægge store sten ud midt i blomsterengen, og lav områder med bar jord, grus og sand. Det skaber små “mikromiljøer” med varme, og sommerfugle og andre insekter elsker at hænge ud der.

      Som prikken over i’et vil det være aldeles fremragende hvis du også anlægger et eller flere små vandhuller i området. Så er der både føde og vand tilgængeligt, og så går insektlivet amok inden længe.

      Fortsæt det gode arbejde man!

  18. Hey,
    Vi har købt et sommerhus i Liseleje fra 1950 – til nedrivning, da vi skal bygge nyt.
    Der er en MEGET forsømt have, men inden vi lukker bulldozerene ind, kunne vi godt tænke os lidt professionel rådgivning og en plan for, anlæg af en vild have 🙂
    Jeg har ledt lidt omkring, men kan ikke finde nogen “havearkitekter” med det speciale.
    Kan du anbefale nogen?
    Bh Jan

    1. Hej Jan

      Det er herligt at konstatere, at du har en vild have i tankerne til den kommende have på sommerhusgrunden.

      Jeg udstikker kun anbefalinger baseret på grundig research, og lige pt. har vi ikke foretaget en sådan når snakken falder på havearkitekter med speciale i vilde haver. Så jeg vil nødigt give mig i kast med konkrete anbefalinger. Desværre må du derfor ud og fortsætte din søgning.

      Når det så er sagt, så kunne det jo tænkes I kunne stå for anlæggelsen af den kommende naturhave selv. Inspiration er der nok af her på hjemmesiden. Men bevares, hvis der er tale om et omfattende projekt, fra A til Z, så kunne en dedikeret havearkitekt nok godt være en god idé.

      Nøgleordene for en vild have er som bekendt: Et varieret udvalg af naturligt tilhørende træer, buske, blomster og stauder. Lysåbne og næringsfattige områder, gerne præget af sand- og mineralholdig jord. Lad dødt ved og grene ligge på jorden. Og så naturligvis plads til vandhuller og sumpede områder.

      Lad os høre fra dig igen hvis der er nyt i sagen. Det kunne være interessant at se hvordan det hele ender.

      – Naturhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *