I april springer mælkebøtter for alvor ud. Det er herligt at se på, og bierne og de andre insekter er vilde med disse flotte blomster.
Der er dem som hader dem, og dem som elsker dem. Og for insekterne fremstår de som rene godbidder. Vi taler naturligvis om mælkebøtterne. De konventionelle haveejere synes at have et horn i siden på disse ellers rigtig flotte blomster. Det kan udelukkende undre en, for blomsterne er vanvittigt flotte, og de er rene godbidder for insekterne. Og nå ja, så kan mælkebøtter endda også bruges i et væld af opskrifter.
Så lad os dykke ned i denne spændende plante, og se nærmere på, hvad det egentlig er for en fætter vi har med at gøre.
Mælkebøtter og bier; to ting der hænger uløseligt sammen
Mælkebøtter – hvornår springer de ud?
Mælkebøtten er naturligt tilhørende i Europa og Asien, men har i løbet af årene spredt sig til langt de fleste tempererede områder på kloden. Mælkebøttebladene ses det meste af året, mens blomsterne for alvor springer ud i april og maj. Altså lige præcis her i øjeblikket.
Hvor vokser mælkebøtter?
Mælkebøtter vokser rigtig mange steder. De ses gerne i skoven, på marker, langs vejkanter, på overdrev, og naturligvis i haverne. De foretrækker at vokse steder, hvor der er kort vegetation, så de rigtig kan snige sig forbi de andre planter, og suge noget sol til sig.
I haverne ses de ud over i græsplænen også mellem brosten og havefliser. Vil man gerne holde disse fri fra planten, men gerne give plads til dem i græsplænen, så er det relativt simpelt at rykke dem op med rodnettet.
Mælkebøtter kan snildt vokse sig til en højde på 10-50 cm. De kan således tårne godt op i landskabet, og dermed være med til at skabe variation i en ellers kedelig græsplæne.
Annonce – køb billige havemøbler. Kæmpe udvalg.
Nu er det tid til mælkebøtter i græsplænen
Som nævnt er det netop nu, her i april og maj, at mælkebøtterne vælter frem. Og det er ikke en overdrivelse når man siger, at de netop ‘vælter frem’. For det gør de i den grad. Vi har nemlig her med en plante at gøre, som er yderst hårdfør, samt i stand til at brede sig i den hårde konkurrence fra de andre planter. Der er derfor næppe den store tvivl om, at også du har masser af mælkebøtter i græsplænen netop nu.
En af årsagerne til, at mælkebøtterne spreder sig så succesfuldt som de gør, er deres fremragende evne til at formere sig. Over tid har de udviklet en evolutionær evne til at sprede sig på flere forskellige måder. Både via deres smarte flyvende frø, som også kaldes ‘fnok’, men samtidig via rodskud, samt løsrevne plantedele.
Plantens fortrinlige evne til at sprede sig, har gjort den upopulær blandt mange konventionelle haveejere. Og fair nok da. Hvis de vil have ensartede, pussede og plejede græsplæner, som mest af alt ligner regulære golfbaner, og som er rene biologiske ørkener, så lad dem dog om det.
For os andre, som går efter at lave en vild have, og for hvem kampen består i at skabe grobund for insekterne og biodiversiteten, er holdningen til mælkebøtter en noget anden. Her er denne flotte gule blomst velkommen. Har du derfor også en vild naturhave? Så giv plads til mælkebøtter i plænen.
Mælkebøtter i græsplænen er ikke blot flotte at se på. De er også guld værd for insekterne
Mælkebøtter og bier – et godt makkerpar
Selv om mælkebøtter er selvbestøvende, er det nu stadig en yderst populær blomst blandt insekterne. Mælkebøtter og bier er således som et godt gammelt makkerpar. Bierne er simpelthen vilde med denne gule, flotte og farvestrålende blomst. Det er ikke så underligt endda, for den er fuld af nektar og pollen.
Andre insekter kaster sig også gerne over denne gule skønhed. Det er således meget normalt at observere et væld af små biller bevæge sig rundt på blomsten, såvel som at se sommerfugle og andre flyvende insekter lægge et besøg forbi.
Her har du med andre ord endnu en god årsag til at give plads til planten. For i disse år er der heldigvis opstået et længe ventet fokus på biodiversitet og natur. Særligt de hårdt pressede insekter har været i fokus. Hvis man som haveejer mener det alvorligt når man siger, at insekterne skal have bedre livsvilkår, så må man altså også gøre sit for at de kan få det. Og at lade mælkebøtter og bier få frit spil i græsplænen, ja, det er altså en yderst oplagt måde at gøre det på.
Køb insekthotel og styrk naturen i haven
Annonce: Vil du styrke insekterne i haven? Så køb dette insekthotel i dag.
Kan man spise mælkebøtter?
Du vidste det måske ikke, men mælkebøtter er en fortrinlig fødevarekilde. I Sydeuropa er planten endda en del af det faste sortiment af grønt til madlavning. Bladene kan med fordel benyttes i salater. Det er i særdeleshed de unge blade der smager bedst, så gå gerne efter disse. De kan også bruges i pesto, og rent sundhedsmæssigt er det slet ikke en dum idé, eftersom planten er rig på A- og C-vitamin.
Før i tiden har man også benyttet roden som kaffeerstatning. Endvidere kan de flotte gule blomster benyttes som pynt på kager eller i salater. Man kan med andre ord sagtens slå fast, at denne plante er en alsidig en af slagsen, når fokus er på dens anvendelse til kulinariske oplevelser. Du kan med andre ord med ro i sindet sagtens spise mælkebøtter. Der findes masser af mælkebøtte-opskrifter på internettet.
Her ses mælkebøtter vokse på et område med masser af grus og sten i naturhaven
Få flere insekter i haven
Insekterne er som bekendt i krise. Tallene taler deres eget tydelige sprog: 11 ud af Danmarks 77 sommerfuglearter er således forsvundet, mens 32 arter er truede eller sårbare.
Den globale biodiversitets- og naturkrise er yderst kritisk, og vi bør alle gøre vores, for at bidrage til en bedring af forholdene. I den forbindelse er det vigtigt, at man som haveejer gør sit for, at få flere insekter i haven. Det gør du lettest ved at lave en naturgrund.
Når du laver en vild have, som er fuld af blandt andet mælkebøtter, samt et væld af andre planter, blomster og vandhuller, så styrkes forholdene for insekterne. Når insekterne styrkes, så sker der en række dynamiske effekter, som yderligere styrker naturen. For med flere insekter, følger også flere fugle, og potentielt også flere andre arter. Lav derfor en vild have i dag. Lad dig inspirere af disse ting til din naturhave.
Hvad med dig, har du selv fokus på at få flere insekter i haven? Og har du allerede lavet din egen naturhave, som i øjeblikket sikkert er fuld af mælkebøtter? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.
Det virker underligt at folk vil af med dem. De blomstrer ikke engang særligt længe og du har ret i de er flotte. Jeg er helt enig med det der skrives her. – Ole
Hej Ole
Ja, jeg forundres også over det. Mælkebøtter er flotte, og ligner nærmest små skinnende sole. Ja men altså, hvem kan da ikke bare blive glad for at se på det?
Folket synes at have vågnet op over for den massive miljø- og naturkrise vi står konfronteret over for. Og mange synes også at ville gøre noget ved det. Her er løsningen ganske enkel: Giv plads til naturen! Og det starter på mange måder i vores alle sammens haver. Her skal der gives plads til planterne og dyrene.
Tak for din kommentar Ole, og skriv endelig igen hvis der er mere du har på hjerte.
Pingback: Mad fra haven - skvalderkålspesto - naturhaven.dk
Pingback: Se de flotte billeder: Forårs- og sommerblomster i haven - naturhaven.dk
Pingback: Lad din have gro til, og tiltræk fugle - naturhaven.dk
Pingback: Lav en vild have i 2020 - og styrk naturen - naturhaven.dk
Det er bare endnu en plante som bliver kaldt ukrudt, men i virkeligheden bare er en god overlever! Ligesom skvalderkål og brændenælder. De har også mange gode kvaliteter. De planter der er gode for os og andre dyr, får det værste ry. Trist! Tak for en god artikel.
Hej Natja
Du har i den grad ret. Mange mennesker har desværre en tendens til kun at holde af de ting, som tilbyder umiddelbar “nytte” til dem selv. Hvis vi skal løse klima- og naturkrisen, så skal vi til at ændre på denne tilgang, og i stedet give plads til naturen for dens egen skyld. Og nå ja, så er mælkebøtter i øvrigt trods alt alligevel rigtig flotte, som beskrevet i artiklen.
Du har også ret angående skvalderkål og brændenælder. Vi laver til tider skvalderkålspesto ud af planterne fra haven. Opskriften kan ses her: https://naturhaven.dk/mad-fra-haven-skvalderkalspesto/
Fedt du lige kom forbi i øvrigt. Det skal du være velkommen til at gøre igen.
– Naturhaven.dk