Mad fra haven – skvalderkålspesto

Din have er en regulær guldmine af kvalitetsråvarer. Kan man f.eks. spise skvalderkål? Også i den grad! Få inspiration til mad fra haven her.

I en ny serie af artikler præsenteres du for opskrifter på mad fra haven. Vilde haver er nemlig fulde af lækre og spændende råvarer, som snildt kan bruges i et væld af forskellige retter.

Her på 
naturhaven.dk vil vi derfor indimellem lægge opskrifter op, på noget af det mad vi selv laver fra en vild have som vores. Og denne gang er turen kommet til den lækre skvalderkålspesto.

Skvalderkålspesto opskrift

Denne opskrift på skvalderkålspesto er et herligt eksempel på lækkert mad fra haven

Skvalderkålspesto – opskrift

Lad os komme direkte til sagen. Her har du vores skvalderkålspesto opskrift. En yderst lækker pesto, som du med stor sandsynlighed vil synes rigtig godt om.

Portion
: Nok til en lille skål skvalderkålspesto.

Ingredienser
:
– 50 friske skud skvalderkål, eller så meget du ønsker
– 10 mælkebøtteblade
– 10 topskud af brændenælde
– 2 fed hvidløg
– 1 citron
– Lidt salt og peber
– Lidt mild revet ost – så meget du finder passende
– En smule valnødder – igen er rådet her, at tilføre så meget man finder passende
– Olie efter behov

Fremgangsmåde

  1. Skyl skvalderkålen, mælkebøttebladene og brændenælderne grundigt
  2. Kog vand og hæld det over brændenælderne. Lad det stå i ca. 5 minutter
  3. Blend samtlige ingredienser til en ensartet masse
  4. Smag til med lidt salt og friskkværnet peber
  5. Tilfør saften fra en citron for at give pestoen lidt syresmag

God oven på pizza
Som du kan se på billedet nedenunder, så valgte vi her i naturhaven for nyligt, at benytte denne skvalderkålspesto på toppen af en lækker pizza vi lavede. En god idé er også, at drysse lidt rucolasalat og friske mælkebøtteblade over pizzaen, for virkelig at sætte prikken over i’et for denne yderst sunde, og ikke mindst velsmagende ret.

Server gerne med friske radiser, for lige at give det et ekstra skvæt sprødhed. Det er sundt, det er lækkert, og det er godt. Og så er det i den grad
vild mad så det vil noget.

Skvalderkålspesto på pizza

Tjek lige denne lækre pizza ud. På toppen er der rucola, mælkebøtteblade samt ikke mindst naturligvis skvalderkålspesto

Mad fra haven – hvorfor ikke?

Hvorfor egentlig drøne forbi supermarkedet, og her bruge penge på frisk grønt, når du muligvis har din vilde have fuld af lækre råvarer? De fleste mennesker ved trods alt godt, at man kan dyrke sine egne grøntsager i haven, men det er de færreste der synes at vide, at meget af det såkaldte ‘ukrudt’ der vokser i haven faktisk er oplagt til kulinariske udfoldelser.

“Kan man spise ukrudt”, hører vi ofte folk spørge. Og svaret er altså i den grad ja!

I øvrigt bør hele italesættelsen om ‘ukrudt’ anholdes en smule. For i ordet ligger en negativ konnotation om, at ukrudt er dårligt. Tilsyneladende fordi det ikke bidrager med noget for os mennesker. Men behøver ting altid gøre det? De fleste former for ‘ukrudt’ er guld værd for dyrelivet, og det i sig selv gør det netop til det stik modsatte af ubrugeligt.

Kan man spise mælkebøtter?
Tag f.eks. mælkebøtter. Som vi for nyligt skrev om på bloggen, så kan man sagtens spise mælkebøtter. I diverse udenlandske køkkener er det endda en fast råvare, på samme vis som f.eks. asparges er det i Danmark. Så ud over at mælkebøtter er super gode og vigtige for dyrelivet i din vilde have, så er det også en god råvare, og et godt eksempel på vild mad fra haven.

Mælkebøtter er rige på blandt andet A- og C-vitamin, så rent ernæringsmæssigt er der ej heller nogen årsag til at styre udenom denne fortrinlige plante. Og du kan snildt tage for dig af den i din naturhave, for den vokser vidt og bredt. Der skal derfor nok være masser tilbage til insekterne. 

Køb stort insekthotel

Stort insekthotel - plads til mange insekter

Annonce: Er du på udkig efter et stort insekthotel, med plads til mange beboere? Så anbefaler vi dette. Lad dig inspirere af de mange andre gode tilbud på siden. Tryk blot her, og køb insekthotel i dag.

Masser af mad med brændenælder
En anden af ingredienserne fra skvalderkålspestoen, nemlig brændenælderne, er også værd at nævne her. De kan nemlig benyttes til et væld af forskellige retter. Bedst kendt er nok brændenældesuppe, men du kan også benytte dem til brød og bagværk.

Ernæringsmæssigt har vi med en absolut sværvægter at gøre her. For ligesom mange andre af de grønne grøntsager, så er også 
brændenælder tætpakkede med vitaminer. Du finder således en del A- og C-vitamin i urten, samt kalcium, mangan, jern og kalium. Og så indeholder den endda også en ganske stor mængde proteiner.

Brændenælder skal naturligvis håndteres forsigtigt, da de som navnet antyder kan brænde. Så snart du overhælder dem med kogende vand, så er de dog medgørlige. De smager på mange måder som spinat, og det er jo ikke helt dårligt. Det er i sandhed vild mad der vil noget.

Husk i øvrigt også, at rigtig mange dyr er afhængige af dine brændenælder i haven. Flere af havens sommerfugle benytter således planten til deres larver. Det er primært arterne dagpåfugleøje, admiral og nældens takvinge der som larver gnasker brændenælder i sig. 

Skvalderkålspesto fra haven

Drag ud i din vilde have og pluk løs af de sunde og spændende råvarer. Vild mad fra haven er sundt og sjovt at lave

Spis også gerne skvalderkål
Skvalderkål er mange konventionelle haveejeres helt store fjende. For de kan brede sig relativt hurtigt. Og netop de konventionelle haveejere vil jo ofte af uforklarlige årsager have nænsomt pussede og plejede græsplæner, som mest af alt ligner de golfbaner, de vel sagtens ser på deres dyrt betalte forældede flow-TV kanaler.

I en naturhave gør man dog tingene noget anderledes. Her giver man plads til naturen, og lader haven være
vild med vilje. I vores naturhave forefindes meget af det skvalderkål vi har, under de store træer. Her lader vi nemlig den vilde plantevækst få frit spil. Det skaber en regulær urskov af alskens planter og organisk materiale, som tiltrækker vildt mange dyr.

Du kan i øvrigt snildt spise skvalderkål. De er sprængfyldte med vitaminer og mineraler, og de kan bruges i et væld af opskrifter. Blandt andet til retter såsom denne artikels omtalte skvalderkålspesto, men også til diverse supper og salater. Kun fantasien sætter grænser.

Er du på udkig efter ting til din have? Så klik på billedet ovenfor og køb insekthoteller, blomsterfrø, flotte naturplakater og meget andet til stærke priser

På bloggen vil du fremover med jævne mellemrum kunne finde yderligere opskrifter på vild mad. Når du laver mad fra haven får du nemlig et endnu tættere og naturligt forhold til din vilde have, og det er noget vi som bekendt klart ønsker at anspore til. En naturhave er det rene skatkammer, når vi taler råvarer, så anbefalingen herfra lyder, at man begynder at benytte sig af det.

Hvad med dig, har du også erfaring med at lave mad med mælkebøtter, eller måske med skvalderkål, brændenælder eller andet fra din vilde have? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

HUSK OGSÅ: Overvej at tilmelde dig naturhavens nyhedsbrev. Så sender vi fra tid til anden den nyeste vild have inspiration til dig. Du modtager max to mails pr. måned, så det er lige til at overkomme.

2 kommentarer til “Mad fra haven – skvalderkålspesto”

  1. Michele Rasmussen

    Kan kun være enig – denne skvalderkålspesto er vildt lækker og det er derfor slut med at købe den kedelige fra supermarkedet herhjemme. Dog er det bedst at gå på jagt efter mælkebøtter og brændenælder i april/maj da de der er helt friske og ikke så bitre i smagen.
    En fantastisk god artikel

    1. Naturhaven.dk

      Hej Michele

      Nemlig! Der er også altid noget helt særligt ved at spise noget mad som kommer fra ens egen have, i forhold til blot at købe det i supermarkedet. Det smager altid meget mere frisk, og det er garanteret også sundere, da man indtager det kort efter man har plukket det i haven.

      Og det er jo helt vildt hvor meget man kan bruge fra haven, når man skal lave mad. Haven er som nævnt en regulær guldmine på denne front.

      Tak for kommentaren, og vi skrives ved i næste artikel! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *