Se de flotte billeder: Forårs- og sommerblomster i haven

Sommeren er igen over os, og haven spirer for alvor. Tjek de flotte forårs- og sommerblomster i haven ud, og få inspiration til din egen vilde have.

En vild have er defineret ved dens store og varierede udvalg af planter. Her gives der aktivt plads til et væld af buske, træer, blomster og andre vilde planter. Blomsterne er nogle af de mest farvestrålende, og er derfor traditionelt blandt favoritterne hos haveejerne.

Vil du også have en 
vild have med masser af farvestrålende blomster, som insekterne kan kaste sig over? Så læs med her, og få inspiration til din egen blomster-oase.

Tryk på billedet og få adgang til gode tilbud på billige blomsterfrø, fuglekasser, insekthoteller samt et væld af andre spændende ting til din vilde have

Lad blomsterne etablere sig naturligt, men plant også lidt selv

I løbet af foråret sker der noget helt særligt i den vilde have. Pludselig begynder det hele at røre på sig, og måneders farveløshed bliver nu over en ganske kort periode udskiftet med et regulært farvebombardement. Det er en spændende tid, hvor der konstant sker noget nyt. Noget af det mest interessante er klart at observere insekternes tilbagekomst.

Og netop insekterne, ja, de er her jo trods alt kun, fordi de nu endelig har adgang til føde. Med andre ord, blomsterne spirer igen. I en konventionel have forsøger haveejerne yderst kontrolleret at styre hvad der får lov at spire. Det er ikke en god tilgang, såfremt man ønsker at tiltrække insekter til haven.

I stedet bør man i en naturhave i stort omfang lade tingene passe sig selv, så der dermed automatisk etableres
vilde blomster i haven. Insekterne foretrækker klart de naturligt tilhørende planter og blomster, så de bør have fortrinsret.

I naturhaven følger vi derfor en todelt strategi: Dels lader vi haven gro vildt, så der automatisk etableres vilde blomster i haven, og dels sår vi årligt
vilde blomsterfrø, flerårige såvel som etårige, og bidrager dermed til et øget udvalg af arter. Find gode tilbud på vilde blomsterfrø her. (Annoncelink)

Når vi henover foråret og sommeren tager på havevandring i naturhaven, så ser vi hvordan de forrige års vilde blomsterfrø igen viser sit værd. For blomsterne popper frem i alle afkroge af den vilde have. Det gør det til en regulær fryd at gå på opdagelse.

Forårsblomsterne er flotte og vigtige for insekterne

Allerede i løbet af foråret begynder blomsterne at poppe frem. Alt fra vintergækker og erantis, til mælkebøtter og vorterod ses i stor stil i naturhaven.

Almindelig vorterod

Almindelig vorterod – anset som “ukrudt” af mange, men vigtige for de hårdt pressede insekter. Og så er de flotte!

Særligt den gule vorterod spreder sig lystigt. Den blomstrer primært i perioden fra marts til maj, og er altså dermed lige på nippet til at være en regulær sommerblomst. Den er knaldgul og blank i udseendet, og er herlig at se på. Og så tiltrækker den ikke mindst et væld af forskellige insekter, hvilket er helt essentielt for dem på denne årstid.

Storkenæb i haven

Storkenæb er et godt bekendtskab i ens vilde have – også for insekterne

En anden blomst vi ser mange af i naturhaven, er en vi umiddelbart vil klassificere som tilhørende gruppen af storkenæb. Den er kommet til via de blandinger af vilde blomsterfrø (find tilbud på det her, samt på andre ting til din have) vi årligt har plantet. De er flotte, og dem vi har stående i haven ser ud til at være flerårige.

Lad jorden under træer og buske gro til, og få en skovbund med blomster
Der findes ca. 500 arter af viol, og rigtig mange af dem trives fint i de danske haver. Hvis du virkelig vil forkæle dem, så lad jordbunden under din haves buske og træer gro til helt uforstyrret. Så udvikles en regulær skovbund. Det er guf for biodiversiteten i haven, da det tiltrækker mus og gnavere, biller, insekter og som nævnt også masser af blomster, såsom violer.

Flerårige blomster til haven

Lad jorden under din haves buske og træer være, og der opstår skovbund. Her kan violer og andre blomster få frit spil

Få masser af sommerblomster i haven

Der er generelt masser af vilde blomster i haven i maj og juni. Altså lige i den periode, hvor foråret udvikler sig til sommer. Mange af blomsterne behøver du ikke gøre noget aktivt for at etablere på din grund. Lad blot haven passe sig selv, og så vil de vilde blomsterfrø automatisk slå rod.

Hvid okseøje i haven

Der vokser vildt mange hvid okseøje, Danmarks uofficielle nationalblomst, i naturhaven. En typisk sommerblomst i haven

Nogle af de mest almindelige sommerblomster i haven tæller arter som lavendel, solsikke, hvid okseøje, isop og slangehoved.

Netop slangehoved er lidt af en favorit her i naturhaven. De er nemlig tætte og kompakte, yderst flotte at se på, og så tiltrækker de et hav af insekter. Særligt humlebierne er vilde med disse høje og toårige planters blomster. Så snart de springer ud, så hænger bierne nærmest konstant ud i området omkring planterne.

Slangehoved og humlebi

Slangehoved er fantastiske planter, og du kan være helt sikker på, at der næsten altid er bier på dem

Der kunne let nævnes masser af andre arter af vilde blomster i haven. Der er ufatteligt mange, og heldigvis for det da. Rådet herfra er simpelt: Giv plads til dem! Det bedste du kan gøre er som nævnt, at lade store dele af din have gro vildt og utæmmet. Så kommer de af sig selv. Og så overvej igen også at købe vilde blomsterfrø, og supplere med det.

Køb et insekthotel og giv insekterne ly i haven

Har du også overvejet at købe et billigt insekthotel? Det er ofte prikken over i’et i enhver vild have. For insekterne skal jo naturligvis ikke kun have vilde blomster at få føde fra. De skal også have steder at opholde sig og overvintre. Hav derfor masser af træer, buske og kvasbunker i haven, og supplér med insekthoteller.

I tvivl om hvilket insekthotel du skal købe? Så læs artiklen her, og få inspiration til 
5 billige insekthoteller der virker.

Hvad med dig, er din have også fuld af spændende vilde blomster? Og gør du noget aktivt for at tiltrække flere insekter til din have? 
Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Super tilbud til dig:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *