Guide: Her er de 10 bedste planter til sommerfugle og bier

Vil du tiltrække insekter til din vilde have? Så find inspiration blandt disse 10 planter til sommerfugle og bier.

Naturen har det hårdt her i Danmark, og insekterne er under pres. Derfor er det ikke overraskende, at mange danskere vælger at anlægge vilde haver, og forsøger at tiltrække sommerfugle og bier. I denne artikel har vi samlet en liste over 10 af de bedste planter til sommerfugle og bier. Vi henviser også til webshops, så du hurtigt kan købe dem.

Skovblåfugl i haven

Den skønne skovblåfugl er her fotograferet i naturhaven. Læs med i artiklen, og find ud af hvilke planter der tiltrækker den

Hvorfor er insekterne truede i Danmark?

Har du tjekket den danske rødliste ud? Her kan du se status og information om et hav af danske arter. Herunder naturligvis også for sommerfugle og bier. Vær dog forberedt, for det er ikke ligefrem køn læsning. I 2019 berettede Danmarks Naturfredningsforening således, at 11 ud af Danmarks 77 sommerfuglearter er forsvundet, mens 32 arter er truede eller sårbare.

Hvad er årsagen til denne nærmest håbløse tilstand? Manglen på natur. Danmark er trods alt ekstremt opdyrket, og landbruget fylder alt for meget. Heldigvis er der fokus på etablering af vilde haver, og noget tyder på, at opgøret med landbruget også kommer, og at jord vil blive taget ud af drift. Afgørende er det også, at vilde planter til insekterne får lov at vokse i stor stil. Vi ser derfor nu nærmere på, hvilke planter til sommerfugle og bier du bør satse på i din have.

Værdifuld inspiration: 10 gode planter til sommerfugle og bier

Det er rigtigt at vi i denne artikel omtaler de 10 planter til sommerfugle og bier som “de bedste”, men sandheden er trods alt, at der findes adskillige andre glimrende af slagsen. Vi har dog valgt at fokusere på disse ti, og der er ingen tvivl om, at de bidrager til at styrke insekterne i din have.

Her kan du købe planterne: Bemærk at du via reklamelinks henvises direkte til webshops anbefalet af naturhaven.dk, hvor du kan købe planterne. Det er let og ligetil at bestille dem, og så er det hurtigt at komme i gang i haven.

1. Seljepil (Salix caprea)

God til foråret. Hvis du vil have en hurtigvoksende plante i din have, som også egner sig godt til sommerfugle og bier, så er seljepil yderst oplagt.

Plantetorvet: Køb seljepil hos Plantetorvet, og få det leveret let og hurtigt direke til døren.

Seljepil til sommerfugle og bier

2. Krybende læbeløs (Ajuga reptans)

God til foråret. Dette er en rigtig fin bunddækkeplante, og den er sommerfuglene og bierne vilde med. I øvrigt også en rigtig god skyggeplante til haven.

Plantetorvet: Køb krybende læbeløs hos Plantetorvet, og få planterne leveret let og ligetil.

Krybende læbeløs til sommerfugle og bier

3. Døvnælde/tvetand (Slægten Lamium)

God til foråret. Denne slægt af planter byder på både et- og flerårige urter. De har alle sammen nældeagtige blade, samt ikke mindst flotte blomster som søges af insekter.

Plantetorvet: Køb dævnælde hos Plantetorvet. Naturhaven.dk anbefaler udvalget hos denne webshop.

Døvnælde til sommerfugle og bier

4. Blåhat (Knautia arvensis)

God til sommeren. Klart en af de bedste planter til sommerfugle og bier. Visse arter såsom blåhatjordbi er decideret afhængig af denne plantes pollen og nektar.

Plantetorvet: Køb blåhat hos Plantetorvet. Du kan virkelig skabe et flot blomsterhav med denne plante, så bestil den straks.

PlanteCenter Fyn: Du kan ofte købe blåhat-frø hos PlanteCenter Fyn. En mulighed for dig der vil så frø i stedet for at plante stauder.

Blåhat til sommerfugle og bier

5. Almindelig kællingetand (Lotus corniculatus)

God til sommeren. En flot og iøjnefaldende plante, og yderst værdifuld for et væld af arter af sommerfugle.

Plantetorvet: Køb almindelig kællingetand hos Plantetorvet, og få dine planter leveret hurtigt. Direkte til udplantning i haven.

PlanteCenter Fyn: Du kan ofte købe kællingetand-frø hos PlanteCenter Fyn. Så hvis du helst vil så frø, så slå til nu.

Almindelig kællingetand til havens sommerfugle

6. Lavendel (Lavandula)

God til sommeren. En meget populær plante, og ikke kun blandt sommerfugle og bier, men også blandt mennesker på grund af dens herlige duft.

Plantetorvet: Køb lavendel hos Plantetorvet. Masser af planter at vælge imellem, og altid et godt tilbud at hente.

Lavendel bedste planter til sommerfugle og bier

7. Røllike (Achillea)

God til sommeren. Her er en god plante til dit kommende solbeskinnede og tørre naturbed i haven.

Plantetorvet: Køb røllike hos Plantetorvet. Tjek det store udvalg ud og sammensæt dit eget røllike-område i din have.

Røllike til havens bier og sommerfugle

8. Knopurt (Centaurea)

God til sommeren. En glimrende hjemmehørende plante. Tiltrækker mange sommerfugle og bier.

Plantetorvet: Køb knopurt hos Plantetorvet. Webshoppen modtager en anbefaling fra naturhaven.dk.

Knopurt til sommerfugle

9. Sankthansurt (Sedum)

God til efteråret. Rigtig god plante til haven hvor der ønskes bedre forhold for sommerfugle og bier. Blomstrer helt hen til omkring oktober og november.

Plantetorvet: Køb sankthansurt hos Plantetorvet – lige når det passer dig.

Sankthansurt til bier

10. Hedelyng/efterårslyng (Calluna vulgaris)

God til efteråret. En flot plante/dværgbusk som potentielt kan skabe et helt hedelandskab i din have, såfremt du får succes med den.

Plantetorvet: Køb efterårslyng hos Plantetorvet, og tjek de mange spændende varianter ud.

Lyng til naturhaven

Sådan får du planterne etableret i din vilde have

Mange af de bedste planter til sommerfugle og bier trives bedst i næringsfattig jord. Følg derfor denne trepunktsguide:

  1. Fjern alt græs i området: Når du har fundet et egnet område til et blomster- og plantebed, så skræl alt eventuel græs af jorden. Fjern også alle rødder og riv jorden godt til så den er porøs og let.
  2. Tilfør sand: Når du tilføjer op til 5 cm sand sørger du for, at jorden gøres mere næringsfattig. Riv igen godt rundt i den sandede jord.
  3. Så frø og plant stauder, og hold bedet næringsfattigt: Nu kan du så dine blomsterfrø, samt plante dine stauder. Årligt omkring oktober er det en god idé at slå området ned med en le eller græstrimmer. Husk at fjerne alt organisk materiale. Så holdes området næringsfattigt.
Blomster og bier i vild have

Langt de fleste vilde blomster trives bedst under næringsfattige forhold

Tilbud på vilde blomsterfrøblandinger

Du kan i øvrigt også købe blandinger med vilde blomsterfrø via reklamelinket, og på den måde skabe blomsterenge med et rigt udvalg af forskellige planter. Gå efter blandinger uden græs, og med et stort udvalg af flerårige blomster. Via linket finder du pakker med frø nok til 100 m2.

Haveglad: Hos Haveglad finder du et større udvalg af frø fra naturligt tilhørende blomster. Både et- og flerårige.

Vandplanter til vandhul

Hvis du vil have sommerfugle og bier til at slå sig fast ned i haven, så skal der blandt andet også vandhuller til

Anlæg også vandhuller og giv plads til brændenælder, tidsler med mere

For virkelig at skabe en insektvenlig have, hvor sommerfugle og bier vil flokkes til, skal du også give plads til planter såsom brændenælder, tidsler og lignende. Dagpåfugleøje, nældens takvinge, admiral og lignende sommerfugle har således brændenælder som værtsplante. Tidselsommerfugl har ikke overraskende tidsler som værtsplante.

Hækplanter såsom benved og slåen er velegnede for sommerfugle såsom skovblåfugl. Og husk så også at anlægge vandhuller, samt at lave kvasbunker og/eller hænge insekthoteller op.

Annonce
Annonce

Hvad med dig, er du også fast besluttet på at skabe en have med de bedste planter til sommerfugle og bier? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *