Lav et vandhul i haven: Hent inspiration fra naturhaven

Vil du gøre din have endnu vildere? Så lav et vandhul i haven. Vi viser dig hvor let du kan gøre det lige her i artiklen.

Som læserne på naturhaven.dk allerede har bemærket, så bød vi tidligere i år velkommen til den nye naturhave. I den forbindelse kom vi ind på, at et af de projekter vi snart ville kaste os over, var at få etableret nogle vandhuller i haven. Nu er vi gået i gang med det, og det ene vandhul er allerede færdigt.

Vil du selv lave et vandhul i haven? Og er du i tvivl om hvordan du kommer i gang? Så læs med i artiklen her. Vi viser dig hvor let du kan gøre det.

Opdatering 2023: Der er sket meget siden vandhullet blev anlagt. Der er konstateret frøer og padder, og et nyt og større vandhul er anlagt. Se mere under afsnittet om vandplanter, samt til sidst i artiklen.

Tjek videoen fra naturhaven ud, og se hvor let du kan lave et vandhul i haven

Hvordan laver man et vandhul i haven?

Det er faktisk ganske let at lave et vandhul i haven. Du skal blot finde et egnet sted på grunden hvor det skal ligge. Det må meget gerne være et sted hvor solen får lov at skinne noget af dagen, men hvor der samtidig også er skygge, således at der ikke dannes alt for mange alger. Find derefter en spade frem og grav vandhullet ud.

Et godt vandhul består af
forskellige dybder. Sørg for at skråningerne fra vandhullets bredder og ud mod vandet er jævne og ikke for stejle, så dyrene lettest muligt kan komme op på land. Husk også at smide grus og store sten ned på bunden af vandhullet, så der dannes små grotter og gemmesteder. Det er haletudser samt frøer og padder vilde med.

Formstøbt havebassin 250 liter

Her ses det 250 liter formstøbte havebassin som er benyttet i naturhaven

Benyt bassinfolie eller formstøbte havebassiner
Dit vandhul skal fores til for at vandet ikke med det samme siver ned i jorden. Til formålet kan du benytte enten bassinfolie eller formstøbte havebassiner.

 • Fordelene ved at benytte formstøbte havebassiner af plast er, at de er lige til at smide i jorden. Til gengæld kan du ikke selv vælge udformningen af vandhullet, og kanterne kan være sværere at skjule.
 • Fordelene ved at benytte bassinfolie er, at du selv kan vælge udformningen af vandhullet. Til gengæld kan det være lidt besværligt at bakse med alt folien, samt at få det til at ligge helt som man ønsker det. Så her skal du nok sætte lidt ekstra tid af. 
250 liter havebassin

Det er her det nye vandhul i haven blev etableret

Vandhuller af 250 liter og 500 liter formstøbte havebassiner
Her i naturhaven har vi valgt at lægge ud med to vandhuller lavet af formstøbte havebassiner. Vi benytter således et på 250 liter, samt et på 500 liter. Det er det på 250 liter som vi nu har anlagt. Målene på det er L1,35xB0,92xD0,54 m, og det vejer 3,5 kg. Se hvordan vi anlagde vandhullet nedenfor.

Husk at tilmelde dig 
naturhavens nyhedsbrev, så du kan følge med i tilfælde af vi også laver en artikel om det store formstøbte havebassin på 500 liter.

Trin for trin: Sådan anlægger du et vandhul i haven

Lad os se hvordan vi i praksis anlagde vores nye vandhul i haven. Vi startede med at finde et oplagt sted til vandhullet. Valget faldt på det område vi omtaler som “skoven”. Her er store flotte træer, og området kalder nærmest på et vådområde. Og det har det så fået nu. Du kan se området på billedet ovenfor.

Anlæg vandhul i haven

Og så var det ellers blot et spørgsmål om at komme i gang med spaden. Formen til vandhullet var givet på forhånd, i og med vi benyttede et formstøbt havebassin, så det var bare om at få gravet til så det passede med bassinet.

Lav vand i haven

Et godt råd til dig der skal grave ud til et vandhul er løbende at hælde lidt vand på jorden. Så bliver jorden mere smattet, løsere og lettere at grave i. Jo længere man graver ned, jo hårdere og mere tør bliver jorden nemlig.

Vand i vild naturhave

Og så var der ellers gravet ud til vandhullet. Så var det bare med at få smidt det formstøbte havebassin i hullet, og så ellers få det fyldt ud med grus og sten i varierende størrelser. Husk som nævnt, at bunden af vandhullet helst skal byde på store sten og andre steder hvor haletudser, samt frøer og padder kan gemme sig. Det er i denne fase du etablerer dette.

Regnvandstønde i haven

Nu fylder du blot jord rundt om siderne på havebassinet, således at alle huller fyldes til, og så vandhullet er solidt etableret i jorden. Derefter er det bare med at få fyldt vand på. I naturhaven har vi adskillige regnvandstønder (reklamelink til et udvalg anbefalet af naturhaven.dk), og det er altid bedst at bruge regnvand til formålet.

Vandhul i haven af formstøbt havebassin

Vi lagde småsten og sand rundt om vandhullet, således at det hele fremstår som en strand. Småsten og sand kan i og for sig hentes fra offentlige strande. For som Miljøstyrelsen formulerer det “En tommelfingerregel er, at man må tage det med, som man kan fragte uden brug af hjælpemidler – i den forbindelse er en spand ikke et hjælpemiddel”. Skal du bruge større mængder, så køb det i dit lokale byggemarked.

Vildt vandhul i haven
Naturligt vandhul i haven
Lav et vandhul i haven

Så flot ser det færdige vandhul ud, som nu kun mangler lidt vandplanter

Plant blomsterenge og hæng insekthoteller op i nærheden af dit vandhul i haven

Det overskydende jord fra udgravningen af vandhullerne, kan du med fordel bruge til at lave jordvolde og små bakker af. Lav også gerne en blomstereng i nærheden af vandhullet. Så har insekterne let adgang til både vand, såvel som føde. Hænger du også et insekthotel eller to op, så siger det hele bare spar to!

Annonce
Annonce

Hvilke vandplanter skal du bruge i din havedam?

Det er en særdeles god idé at plante nogle naturligt tilhørende vandplanter i din nye havedam. De sørger nemlig dels for at ilte vandet, og dels styrker de livsbetingelserne for dyrene i vandet, mens mange af dem også blomstrer og dermed tiltrækker insekter.

Kanten af det formstøbte havebassin er designet, så det er let at plante de forskellige vandplanter her. Blandt de
bedste vandplanter til havedammen kan nævnes gul iris (Iris pseudacorus), krebseklo (Stratiotes aloides) og forskellige former for åkander. Enkelte af disse planter synes at kunne købes hos Plantetorvet (reklamelink).

Er vandplantejord nødvendigt?
Vandplantejord har næringsstoffer og dræningsegenskaber som er sammensat, således at det passer til vandplanternes behov. Som sådan er det godt at bruge, men man kan i princippet også bruge almindelig jord fra haven. Gør du dog det, så anbefales du at stille plantekurv, inklusiv vandplanter og jord, i noget andet vand, inden det ryger i vandhullet. Så frigives en del af næringen. Alligevel vil der formentlig dannes alger i dit vandhul i dagene efter du har puttet dine plantekurve med vandplanter i vandet, så fjern dette med en si i perioden.

Billigt vandplantejord: Køb dit vandplantejord online via dette reklamelink. Webshoppen er anbefalet af naturhaven.dk.

Guldsmed ved vandhul i haven

Du kan styrke forholdene for guldsmede ved at anlægge vandhuller i din have

Se vandplanterne i naturhavens vandhuller

I naturhavens vandhuller har vi introduceret forskellige vandplanter, herunder diverse åkander/nøkkeroser samt hippuris vulgaris, også kendt som vandspir. Du kan se det på billederne nedenfor.

Vandplanter til vandhul

Et godt view ud over naturhavens største vandhul, hvor du blandt andet kan se åkander/nøkkeroser

Vandspir i vandhul

Bemærk de grønne planter der stikker op ved siden af åkanden – det er vandspir, og de bidrager til at ilte vandet

Andemad i vandhul

På dette billede kan du se en smule andemad i vandhullet. Læs mere om det nedenfor

Vandhul med vandplanter

Endnu et herligt view ud over naturhavens nyeste og største vandhul

Skal andemad bekæmpes?

På et af billederne ovenfor kan du se den karakteristiske lysegrønne flydeplante, andemad. Du vil næsten med garanti opleve, at den finder vej til dit vandhul. Planten kommer til dit vandhul via andre vandplanter eller fugle, og den har en uheldig tendens til at brede sig hurtigt. Så skal den bekæmpes? I et vist omfang, ja.

Sådan bekæmper du andemad
Alt afhængig af størrelsen af dit vandhul, er det relativt let at bekæmpe andemad. Du skal nemlig blot fiske planten op med en si eller et fiskenet. Vær dog opmærksom på, at du ikke samtidig får hevet en salamander eller frø med op. Det kan være en god idé at lade plantedelene ligge og tørre på bredden. Så kan dyrene hoppe i vandet igen.

Fordelene ved andemad
Der er ingen grund til at fjerne alt andemad og lignende flydeplanter, for de er trods alt naturligt hjemmehørende, og de sørger for skygge og mindre algedannelse. Så rådet herfra er enkelt: Fisk en del af planterne op et par gange hver uge, og lad en smule blive i overfladen.

Grøn frø og andemad

En grøn frø har indtaget naturhavens store vandhul, og andemaden har delvist indtaget frøen

Hvorfor bør man lave vandhuller i ens vilde have?

Vand er kimen til alt liv. Med vandhuller i haven sikrer du langt bedre forhold for de vilde dyr, og det er en perfekt måde at gøre ens have vildere på. Kort sagt hjælper vandhuller i haven med at skabe:

 • Habitater og ynglemuligheder for insekter: En del insekter såsom guldsmede yngler i vandet. Giv dem mulighed for det i din egen naturlige have
 • Bedre forhold for fuglene: Har du nogensinde set hvordan havens fugle elsker at bade i vandpytter og fuglebade? (reklamelink til et udvalg anbefalet af naturhaven.dk) Så skal du bare vente og se hvordan de vil elske at bade i din vilde haves kommende vandhuller. Vandhullerne fører endvidere til flere insekter, og dermed mere føde for fuglene, som samtidig kan få slukket tørsten i vandhullerne
 • Habitater for frøer og padder: Her er der tale om truede arter, så hjælp dem så godt du kan ved at etablere vådområder og vandhuller i din have

Siden vandhullet blev anlagt er der sket meget – frøer og padder er konstateret, og et nyt og større vandhul er kommet til

Opdatering – frøer og padder konstateret, og et nyt og større vandhul er etableret

Denne artikel blev oprindeligt lanceret i 2021, og i de efterfølgende år er der ved flere lejligheder konstateret frøer og padder. Blandt andet lille vandsalamander og grønne frøer. Endvidere er der blevet anlagt et nyt og større vandhul. Du kan se en video af det hele ovenfor, samt diverse billeder af det nedenfor. Læs mere om det nye vandhul i artiklen. Der er i øvrigt flere billeder af det nye vandhul i afsnittet om vandplanter ovenfor.

Lille vandsalamander

Lille vandsalamander
Lille vandsalamander i haven

Billeder af lille vandsalamander fra det oprindelige mindre vandhul i naturhaven

Grøn frø

Grøn frø på gren
Grøn frø i haven
Grønne frøer ved vandhul

Billeder af grøn frø – på sidste billede ses endda to styk

Nyt og større vandhul

Havedam i naturhave
Nyt vandhul i den vilde have
Tips til vandhul i haven
Omdan græsplæne til vandhul

Billeder af det nye og større vandhul i naturhaven

Hvad med dig, er du frisk på at lave et vandhul i haven også? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

14 kommentarer til “Lav et vandhul i haven: Hent inspiration fra naturhaven”

 1. Efter længere tilløb fik vi endelig lavet vores havedam i haven her i foråret. Det var sværere at grave hullet end vi havde regnet med på grund af rødder fra alle træerne .. men det er endt rigtig godt ! Nu håber vi at der også kommer salamander her og meget gerne frøer. Mange tak for at give inspiration til projektet. ~ Ivan

  1. Naturhaven.dk

   Hej Ivan

   Det er fantastisk at høre, at du nu også har fået etableret et vandhul i din have. Du har i øvrigt ret i det med trærødderne. De kan godt være store og svære at cutte over, men alt er naturligvis muligt blot man gør en indsats.

   Frøer og padder vil du med tiden sikkert konstatere i dit vandhul. For så længe der blot er arter i nærområdet, så vil de efter noget tid helt af sig selv finde det nye vandhul. Vi krydser fingre for at de snarest dukker op hos dig.

   – Naturhaven.dk

   1. Hej Jeg arbejder på at overtale mine forældre til at gøre deres sommerhushave mere vild, og tror at de ville synes godt om at have et vandhul i haven, så tak for inspiration. Hvor meget arbejde er der med at vedligeholde sådan et vandhul?
    Mvh Katharina

    1. Naturhaven.dk

     Hej Katharina

     Hvor er det herligt, at du vil prøve at “lokke” dine forældre til også at lave et vandhul. Selv om du dog formentlig slet ikke behøver at “lokke”, men kun “overtale” en smule. 🙂

     Der er en smule vedligehold. I særdeleshed hvis du anlægger dit vandhul tæt på en masse træer, som du kan se i artiklen ovenfor at vi gjorde med det første lille vandhul. Det har vist sig i de følgende år, at der falder en hel del visne blade i vandet, og de skal helst fjernes hen over vinteren, så vandet ikke bliver for næringsrigt og uden ilt. Du kan fjerne det med en si, et fiskenet eller lignende.

     Det tager dog ikke så lang tid at ordne. Og hvis du samtidig tjekker vores nye og større vandhul ud, så har vi anlagt det lidt længere væk fra store træer. Så der kommer næppe lige så mange blade. Se artiklen om det nye og større vandhul her: https://naturhaven.dk/lille-vandsalamander-fro-og-nyt-vandhul-i-naturhaven/

     Endvidere skal du ind imellem hælde nyt vand i vandhullet. Brug altid regnvand. Gerne noget der er samlet i regnvandstønder. En gang imellem skal der også lidt nye vandplanter i vandhuller, men ellers er der ikke det store vedligeholdelse.

     Lad os håbe, at du får overtalt dine forældre til at få anlagt vandhullet, og kom gerne forbi her på naturhaven.dk igen. Du skal være så velkommen.

     – Naturhaven.dk

 2. Jeg har en en sommerhusgrund med en udgravet fordybning på ca 3×6 meter og en dybde på ca 70cm til opsamling af regnvand fra taget. Overvejer at lave det til et vandhul med dug i bunden, men kan jo risikere oversvømmelse ved store regnmængder. Er det ikke mere fornuftigt at lave et seperat vandhul?
  Mvh. Signe

  1. Hej Signe

   Fedt at du overvejer at etablere et vandhul i din have.

   Uden mulighed for at se din grund er det svært at sige præcis hvad der vil passe bedst hos dig. Hvis omtalte fordybning ofte oversvømmes, så er det nok bedst at lade området forblive uændret, da vandet i så fald kan få lov at sive i jorden, og du undgår uønskede oversvømmelser.

   En fordel lyder til at være, at du altid har let adgang til opsamlet regnvand fra føromtalte område. Vandet kan du bruge til dit kommende vandhul. Følg de andre råd fra artiklen ovenfor – etabler vandhullet nær områder med vilde planter og blomster, og dermed insekter, og sørg for at der også er kvasbunker, masser af bunker med sten og så videre hvor frøer og padder kan gemme sig.

   Lad os endelig høre fra dig igen vedrørende dine planer.

   – Naturhaven.dk

 3. David Skov Hansen

  Hvad med vandplanter? Vores vandhul er ved at være fyldt med små flydeplanter. Skal jeg fjerne eller finder det selv en naturlig balance?

  1. Hej David

   Glimrende spørgsmål, så tak for det.

   Artiklen er opdateret med yderligere information om vandplanter, så se meget gerne nærmere på det afsnit. Kort opsummeret kan vi dog sige, at flydeplanten “andemad” nærmest altid med tiden vil indfinde sig i små vandhuller. De tilføres via andre vandplanter og fugle. Du gør klogt i at tynde ud i disse former for flydeplanter hver uge. Ellers kan de hurtigt blive meget dominerende. Så nej, vandhullet vil højst sandsynligt ikke finde en naturlig balance. Her må du i stedet træde til.

   Det er let og enkelt at fjerne andemaden fra vandhullet. Brug blot en si eller et fiskenet. Som nævnt ovenfor, så bør du dog sikre dig, at der ikke sidder dyr fast i plantedelene. Overvej at ligge planterne på bredden, så eventuelle dyr kan hoppe i vandet igen. Fjern senere det organiske materiale.

   Lad os meget gerne høre fra dig igen med yderligere spørgsmål og indspark.

   – Naturhaven.dk

 4. Hejsa
  Jeg har også etableret et vandhul i min lille have – jeg bor i lejlighed i Hobro og har kun en lille plet på 4 x 6 m med græsplæne Terese og bede men har lavet plads til et vandhul på ca 120 x 110 cm med Max dybde på 70 cm og mindste dybde på 3-5 cm der er lavet hylder skrænter huler i bunden med grus sand og sten i forskellige størrelser – der er 5 forskellige insektvenlige vand planter flydeplanter og selvfølgelig rindende vand og en iltpumpe
  Omgivelserne er dækket med store sten rundt vandhullet samt mos og en bunke med haveaffald grene m.m og der er allerede flytte 4 små frøer samt 3 store ind i moset og de bolter sig i vandet
  Har ophængt et insekthotel ved siden af vandhullet og lavet steder fugle m.m kan sidde og drikke af vandet
  Der er en egegren i vandet som Anker og ø
  Og vandet er flot klart te farvet men man kan se stenene på bunden
  Glæder mig til at se om det er et godt habitat jeg har fået skabt der vil tiltrække masser af liv
  Skal ha hentet nogle spande fyldt med søvand med masser af liv i og dermed hjælpe naturen lidt på vej
  Håber at både vandsalamander firben skrubtudse guldsmede osv finder vej til næste år

  1. Hej Tina

   Det lyder virkelig godt, og dine erfaringer stemmer meget godt overens med dem vi har gjort os her i naturhaven, og som du kan se billeder af og læse om i artiklen ovenfor.

   Du ser tydeligvis ud til at gøre alt det rigtige, for eksempel når du også sørger for habitater rundt om vandhullet, hvor frøer og padder kan opholde sig vinteren over.

   Vi vil derfor anbefale dig at vende tilbage her i kommentarerne med flere opdateringer fra dit vandhul fremover. Det kunne være fedt at høre hvordan det hele kommer til at gå. Og ikke mindst om flere dyr flytter ind!

   – Naturhaven.dk

 5. Ann-Christina Agger Jensen

  Jeg skal helt sikkert have min mand med på ideen om et vandhul. Det virker dog uoverskueligt, fordi jeg ikke ved, hvad det kræver. Hvis vi også køber et 250 L formstøbt plastikkar, skal man så have en iltpumpe i vandet? Og nogen gange skifte vandet? Og hvor tit? Jeg er med på det med, at noget af andemaden skal tages op af og til, og det kan jeg godt overskue. Men hvad mere kræver det? Og vil en springvandspumpe genere evt. dyreliv?
  Det blev til mange spørgsmål -jeg håber, I kan hjælpe🙂

  Vh Ann-Christina

  1. Hej Ann-Christina

   Det blev på ingen måde til for mange spørgsmål – vi tager imod alle dem vi får. Så længe det fører til, at der laves flere vilde haver i Danmark, så er vi glade! 🙂

   Vedrørende iltpumpe: Nej, det er ikke nødvendigt. Og faktisk vil det genere nogle af frøerne og padderne. Jeg kan godt se tanken bag og tænker, at det er fordi du vil sikre, at vandet ikke bliver for iltfattigt og mudret til. Men vores klare erfaring er, at det ikke har været nødvendigt. Så længe du husker ind imellem at fjerne organisk materiale, såsom visne blade og så videre, fra bunden af vandhullet, så bør det ikke blive iltfattigt.

   Vi fjerner gerne det organiske materiale i efteråret og her i foråret. Du bør gøre det med en si, ala den du ser på billedet i artiklen med den lille vandsalamander. Og så bør du gøre det meget blidt, da du sikkert får salamandre, frøer, vandkalve og så videre med op. Sorter det organiske materiale fra (påfør gerne havehandsker hvis du synes), og sæt så dyrene tilbage i vandhullet.

   Vedrørende springvandspumpe: Den vil sikkert kræve at du vælger et 500 liter formstøbt bassin i stedet for et på 250 liter, da den ellers vil dominere for meget. Så længe den kun sprøjter lidt vand op, så vil den næppe genere dyrene.

   Hvis du har det mindste yderligere at tilføje, så skriv bare igen. Jeg er klar med svar! 🙂

   – Naturhaven.dk

 6. Ann-Christina Agger Jensen

  Hej igen

  Tusinde tak for hurtigt og brugbart svar. Det lyder jo slet ikke så galt så, det kan jeg godt overskue, så jeg må i Plantorama og købe et bassin i dag. I forbindelse med, jeg har kigget på det, er der opstået nye spørgsmål: Skal man plante vandplanter i? Skal man i så fald bruge det, de kalder vandplantejord? Og hvad med plantekurve?
  Vi har pt ingen regnvandstønder, så det må vi også have købt, så vi kan få noget vand i bassinet, når de er fyldt op. Kan man ikke bruge vandhanevand, hvis utålmodigheden bliver for stor?

  Ja, det er vigtigt, vi gør en indsats for biodiversiteten! I efteråret fik vi lavet et stykke af vores grund (100-200 m2) om, så der er kommet et par små bakker, og masser af næringsfattig jord. Jeg såede vilde blomster, men det var blevet for sent på året, så de nåede ikke at komme. Jeg må i gang igen, når frosten er væk🙂 Det er i det område, jeg tænker, der også skal være et vandhul (mindst – men man skal jo starte et sted).

  1. Hej igen Ann-Christina

   Hvor er det herligt at se dit gåpåmod. Hver gang vi her på naturhaven.dk ser, at andre kaster sig over naturhaveprojekterne, så bliver vi så glade. Vi visualiserer straks for os, hvordan dyrelivet i haverne får lov at blomstre op.

   Og nu til dine spørgsmål:

   – Spørgsmål om gode vandplanter i haven: Vi har et mindre afsnit om emnet i denne artikel, og ellers er der også denne artikel: https://naturhaven.dk/brevkassen-hvad-er-de-bedste-vandplanter-til-mit-vandhul/

   Opsummeret: Vi anbefaler planten “hippuris vulgaris” – også kendt som vandspir. Det er en glimrende vandplante, og den udmærker sig ved at rense og ilte vandet. Det er den grønne plante du ser stikke op af vandet på billederne.

   Og så anbefaler vi også forskellige former for åkander/nøkkeroser. Du kan sikkert finde forskellige af slagsen, og forskellen er hvilken blomst der kommer på. Det er som altid bedst at vælge hjemmehørende arter, men i bund og grund er det bedste og mest relevante ved åkander/nøkkeroser deres blade på vandet, som sikrer, at insekter kan lande. Frøerne kan endda også sidde på dem uden at de synker i vandet. Med andre ord skaber åkanderne bedre forhold for dyrene, og så er de også flotte at se på.

   – Spørgsmål om vandplantejord: Vandplantejord er specielt sammensat jord med hensyn til dets næringsstoffer og dræningsegenskaber, således at det passer til vandplanternes behov. Vandplantejorden er ofte let og næringsrig, hvilket giver optimale vækstbetingelser for vandplanterne.

   Den almindelige jord fra din have kan være for tung og tilbyde for dårlig dræning, og det kan i princippet føre til dårligere vandplantevækst og rådne rødder.

   Men… Ærlig talt så har vi her i naturhaven blot benyttet almindelig jord fra haven. Der er trods alt kun tale om relativt få planter, og de har jo klaret sig godt alle sammen alligevel.

   – Spørgsmål om plantekurve: Dem skal du bruge, ja. Du starter med at putte småsten ned i bunden, og så et lag jord. Igen, det er frivilligt om du køber specielt “vandplantejord” til formålet eller blot bruger noget fra haven. Dine vandplanter får du leveret i potter af plastik, og dem løsner du fra potten og stikker nu i jorden. Slut af med et lag sten igen. Overvej nu at stille plantekurven i noget vand som IKKE er vandhullet i nogle timer. Så afgives noget af næringen fra jorden til dette vand, frem for til vandhullet. Uanset om du gør det eller ej, så må du forvente at dit vandhul, i perioden efter du plantet vandplanterne, får noget mere næring tilført. Det kan føre til lidt algedannelse i toppen som du bør fjerne løbende med en si.

   – Spørgsmål om regnvand vs. postevand: Regnvand er altid bedst da postevand kan have andre værdier, men i meget tørre perioder, som der var en kort periode af i den tidligere sommer 2023, kan det blive nødvendigt at benytte postevand. Det gjorde vi, for ellers begyndte vandhullerne at miste for meget vand, og der var frøer og padder i dem som ikke skulle tage skade.

   – Afsluttende kommentar om blomsterenge etc.: Det er så fedt at høre, at du og din mand har fokus på vild have-initiativer. Her er lidt yderligere læsning til dig og andre der læser denne kommentar:

   – Om blomsterenge: https://naturhaven.dk/5-tips-der-sikrer-dig-en-fantastisk-blomstereng-i-haven/

   – Om gode planter til de skyggefulde områder i haven: https://naturhaven.dk/guide-her-er-syv-af-de-bedste-planter-til-skygge/

   – Om 10 af vores favoritplanter til sommerfugle og bier: https://naturhaven.dk/guide-her-er-de-10-bedste-planter-til-sommerfugle-og-bier/

   – Henvisninger til hvor der kan købes haveudstyr, planter, redekasser med mere: https://naturhaven.dk/ting-til-din-naturhave/

   Det kunne være spændende at høre nyt om jeres vandhulsprojekt, så skriv endelig igen! 🙂

   – Naturhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *