Lav et vandhul i haven: Hent inspiration fra naturhaven

Vil du gøre din have endnu vildere? Så lav et vandhul i haven. Vi viser dig hvor let du kan gøre det lige her i artiklen.

Som læserne på naturhaven.dk allerede har bemærket, så bød vi tidligere i år velkommen til den nye naturhave. I den forbindelse kom vi ind på, at et af de projekter vi snart ville kaste os over, var at få etableret nogle vandhuller i haven. Nu er vi gået i gang med det, og det ene vandhul er allerede færdigt.

Vil du selv lave et vandhul i haven? Og er du i tvivl om hvordan du kommer i gang? Så læs med i artiklen her. Vi viser dig hvor let du kan gøre det.

Tjek videoen fra naturhaven ud, og se hvor let du kan lave et vandhul i haven

Hvordan laver man et vandhul i haven?

Det er faktisk ganske let at lave et vandhul i haven. Du skal blot finde et egnet sted på grunden hvor det skal ligge. Det må meget gerne være et sted hvor solen får lov at skinne noget af dagen, men hvor der samtidig også er skygge, således at der ikke dannes alt for mange alger. Find derefter en spade frem og grav vandhullet ud.

Et godt vandhul består af
forskellige dybder. Sørg for at skråningerne fra vandhullets bredder og ud mod vandet er jævne og ikke for stejle, så dyrene lettest muligt kan komme op på land. Husk også at smide grus og store sten ned på bunden af vandhullet, så der dannes små grotter og gemmesteder. Det er haletudser samt frøer og padder vilde med.

Formstøbt havebassin 250 liter

Her ses det 250 liter formstøbte havebassin som er benyttet i naturhaven

Benyt bassinfolie eller formstøbte havebassiner
Dit vandhul skal fores til for at vandet ikke med det samme siver ned i jorden. Til formålet kan du benytte enten bassinfolie eller formstøbte havebassiner.

  • Fordelene ved at benytte formstøbte havebassiner af plast er, at de er lige til at smide i jorden. Til gengæld kan du ikke selv vælge udformningen af vandhullet, og kanterne kan være sværere at skjule.
  • Fordelene ved at benytte bassinfolie er, at du selv kan vælge udformningen af vandhullet. Til gengæld kan det være lidt besværligt at bakse med alt folien, samt at få det til at ligge helt som man ønsker det. Så her skal du nok sætte lidt ekstra tid af. 
250 liter havebassin

Det er her det nye vandhul i haven blev etableret

Vandhuller af 250 liter og 500 liter formstøbte havebassiner
Her i naturhaven har vi valgt at lægge ud med to vandhuller lavet af formstøbte havebassiner. Vi benytter således et på 250 liter, samt et på 500 liter. Det er det på 250 liter som vi nu har anlagt. Målene på det er L1,35xB0,92xD0,54 m, og det vejer 3,5 kg. Se hvordan vi anlagde vandhullet nedenfor.

Husk at tilmelde dig 
naturhavens nyhedsbrev, så du kan følge med i tilfælde af vi også laver en artikel om det store formstøbte havebassin på 500 liter.

Trin for trin: Sådan anlægger du et vandhul i haven

Lad os se hvordan vi i praksis anlagde vores nye vandhul i haven. Vi startede med at finde et oplagt sted til vandhullet. Valget faldt på det område vi omtaler som “skoven”. Her er store flotte træer, og området kalder nærmest på et vådområde. Og det har det så fået nu. Du kan se området på billedet ovenfor.

Anlæg vandhul i haven

Og så var det ellers blot et spørgsmål om at komme i gang med spaden. Formen til vandhullet var givet på forhånd, i og med vi benyttede et formstøbt havebassin, så det var bare om at få gravet til så det passede med bassinet.

Lav vand i haven

Et godt råd til dig der skal grave ud til et vandhul er løbende at hælde lidt vand på jorden. Så bliver jorden mere smattet, løsere og lettere at grave i. Jo længere man graver ned, jo hårdere og mere tør bliver jorden nemlig.

Vand i vild naturhave

Og så var der ellers gravet ud til vandhullet. Så var det bare med at få smidt det formstøbte havebassin i hullet, og så ellers få det fyldt ud med grus og sten i varierende størrelser. Husk som nævnt, at bunden af vandhullet helst skal byde på store sten og andre steder hvor haletudser, samt frøer og padder kan gemme sig. Det er i denne fase du etablerer dette.

Regnvandstønde i haven

Nu fylder du blot jord rundt om siderne på havebassinet, således at alle huller fyldes til, og så vandhullet er solidt etableret i jorden. Derefter er det bare med at få fyldt vand på. I naturhaven har vi adskillige regnvandstønder (reklamelink til et udvalg anbefalet af naturhaven.dk), og det er altid bedst at bruge regnvand til formålet.

Vandhul i haven af formstøbt havebassin

Vi lagde småsten og sand rundt om vandhullet, således at det hele fremstår som en strand. Småsten og sand kan i og for sig hentes fra offentlige strande. For som Miljøstyrelsen formulerer det “En tommelfingerregel er, at man må tage det med, som man kan fragte uden brug af hjælpemidler – i den forbindelse er en spand ikke et hjælpemiddel”. Skal du bruge større mængder, så køb det i dit lokale byggemarked.

Vildt vandhul i haven
Naturligt vandhul i haven
Lav et vandhul i haven

Så flot ser det færdige vandhul ud, som nu kun mangler lidt vandplanter

Plant blomsterenge og hæng insekthoteller op i nærheden af dit vandhul i haven

Det overskydende jord fra udgravningen af vandhullerne, kan du med fordel bruge til at lave jordvolde og små bakker af. Lav også gerne en blomstereng i nærheden af vandhullet. Så har insekterne let adgang til både vand, såvel som føde. Hænger du også et insekthotel eller to op, så siger det hele bare spar to!

Annonce
Annonce

Hvilke vandplanter skal du bruge i din havedam?

Det er en særdeles god idé at plante nogle naturligt tilhørende vandplanter i din nye havedam. De sørger nemlig dels for at ilte vandet, og dels styrker de livsbetingelserne for dyrene i vandet, mens mange af dem også blomstrer og dermed tiltrækker insekter.

Kanten af det formstøbte havebassin er designet, så det er let at plante de forskellige vandplanter her. Blandt de
bedste vandplanter til havedammen kan nævnes gul iris (Iris pseudacorus), krebseklo (Stratiotes aloides) og forskellige former for åkander. Enkelte af disse planter synes at kunne købes hos Plantetorvet (reklamelink).

Vi har endnu ikke fået plantet nogle vandplanter i det nye vandhul i haven, men vi vil i den kommende tid afsøge markedet.

Guldsmed ved vandhul i haven

Du kan styrke forholdene for guldsmede ved at anlægge vandhuller i din have

Hvorfor bør man lave vandhuller i ens vilde have?

Vand er kimen til alt liv. Med vandhuller i haven sikrer du langt bedre forhold for de vilde dyr, og det er en perfekt måde at gøre ens have vildere på. Kort sagt hjælper vandhuller i haven med at skabe:

  • Habitater og ynglemuligheder for insekter: En del insekter såsom guldsmede yngler i vandet. Giv dem mulighed for det i din egen naturlige have
  • Bedre forhold for fuglene: Har du nogensinde set hvordan havens fugle elsker at bade i vandpytter og fuglebade? (reklamelink til et udvalg anbefalet af naturhaven.dk) Så skal du bare vente og se hvordan de vil elske at bade i din vilde haves kommende vandhuller. Vandhullerne fører endvidere til flere insekter, og dermed mere føde for fuglene, som samtidig kan få slukket tørsten i vandhullerne
  • Habitater for frøer og padder: Her er der tale om truede arter, så hjælp dem så godt du kan ved at etablere vådområder og vandhuller i din have

Hvad med dig, er du frisk på at lave et vandhul i haven også? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

Leave a Comment

Your email address will not be published.