Det er sommer og sol, og naturhavens blomsterenge er sprunget ud. Læs med her og få fem tips til din egen blomstereng i haven.
Vilde haver hitter, og det er i særdeleshed de skønne blomsterenge som har antændt danskernes interesse for emnet. Det er ikke så overraskende endda, for blomsterenge er flotte at se på, og så tiltrækker de samtidig et væld af insekter. Vil du også anlægge en blomstereng i haven, så du kan tiltrække flere insekter? Så læs med her.
Naturhavens vilde blomsterenge tager sig flot ud for tiden. Se blot med her i den nye video
Køb dine blomsterfrø her, og kom i gang med din egen blomstereng i haven
Inden vi for alvor kommer i gang med de fem tips til en optimal blomstereng, så lad os først se nærmere på de vilde blomsterfrø. For dem skal du naturligvis bruge. Følg de to reklamelinks nedenfor og slå dig løs i det store udvalg.
PlanteCenter Fyn: Køb dine vilde blomsterfrø hos PlanteCenter Fyn. Varieret udvalg, og fornuftige priser.
Haveglad: Hos Haveglad finder du et større udvalg af frø fra naturligt tilhørende blomster. Både et- og flerårige.
Det du skal kigge efter, er som bekendt blandinger med naturligt tilhørende arter. De flerårige varianter er i øvrigt at foretrække. Læs meget mere om vilde blomsterfrøblandinger her.
På billederne nedenfor kan du se naturhavens blomsterenge. De indeholder arter såsom hvid okseøje, blåhat, valmue og en masse andre. Blandingerne du kan købe giver dig det samme mix.
Stemningsbilleder fra årets nyudsprungne blomsterenge i naturhaven. Var der nogle der sagde “idyl”?
Tip nummer 1: Anlæg din vilde blomstereng korrekt
Det er vigtigt at du anlægger din blomstereng korrekt, så den kan trives og blomstre i mange år frem. Opskriften er som beskrevet i tidligere artikler klar:
- Udpeg et område i haven: Find først et oplagt område til din blomstereng. Det skal være i et solrigt område, og gerne i nærheden af tætte buskadser, træer og vandhuller.
- Væk med græsset og udpin jorden: Nu skal alt græsset væk, såfremt området er domineret af dette. Grav også det øverste lag jord væk. Tilfør herefter sand og grus. Nu skulle du gerne stå med en løs og næringsfattig blanding af jord, grus og sand.
- Plant de vilde blomsterfrø og hold området næringsfattigt: Bland dine vilde blomsterfrø op med sand, og spred dem ud på området med løs hånd. Vand grundigt i de første uger. Husk at slå blomsterengen ned årligt omkring oktober. Fjern det organiske materiale efter et par dage. Dermed sikrer du, at blomsterengen fortsat er næringsfattig.
For nylig plantede vi de nye blomsterenge i naturhaven, og du kan se hvordan det så ud dengang på billedet nedenfor.
Sådan så det ud tidligere på året da en af naturhavens nye blomsterenge blev anlagt
Tip nummer 2: Husk at nøgleordet er “næringsfattig”
En del går galt i byen når de tror, at de blot kan smide blomsterfrø ud på en græsplæne, og at der så kommer en blomstereng ud af det. Det gør der ikke. Græsset er nemlig for næringsrigt og dominerende, og det kvæler livsbetingelserne for blomsterne. Følg derfor instruktionerne fra det første tip grundigt. Let og næringsfattig jord er afgørende her.
Bar jord, sandbede og store sten er din ven
Rigtig mange blomster trives som nævnt i løs og næringsfattig jord. En del insekter, blandt andet rødpelset jordbi, er samtidig afhængige af den lette, løse og næringsfattige jord, samt af områder med sand. Det er her de yngler og opholder sig. Lav derfor områder med bar jord i din have, hvor du konsekvent fjerner græsset når det dukker op.
Hvis du vil styrke livsbetingelserne for vilde blomster og insekter i din have, så lav områder med bar jord og sand
Lav også sandbede, og placér store sten i og omkring din blomstereng, da mange varmehungrende insekter tiltrækkes af de små og varme milkromiljøer de skaber.
Tip nummer 3: Hæng insekthoteller op og lav kompost- og kvasbunker
Tjek billedet ud nedenfor. Her ser du hvordan der i naturhaven er lavet en kompost- og kvasbunke, bestående af det græs der løbende er hevet op i og omkring blomsterengen. Bunken fungerer som ét stort insekthotel, og det vrimler med biller og andre insekter i den. Lav også en lignende kvasbunke i din vilde have.
Sørg løbende for at fjerne en del af græsset i din blomstereng, og brug det til at lave en insektvenlig kvasbunke
Hold plænen omkring blomsterengene i ørerne
Når du jævnligt slår græsset omkring dine blomsterenge, og dermed holder området relativt næringsfattigt, vil du samtidig konstatere, at der opstår en mere varieret flora. Se blot på billedet nedenfor, hvor du kan se hvordan plænen er fuld af kløver. En plante der trives på næringsfattig jord.
En græsplæne der holdes nede, samt ikke mindst næringsfattig, fører til en mere artsrig flora
Køb et eller flere insekthoteller
Har du læst vores store artikel om insekthoteller? Hvis ikke, så få det straks gjort. For det er oplagt at hænge et eller flere insekthoteller op i og omkring din blomstereng. Sammen med de naturlige kompost- og kvasbunker vil de nemlig fungere som fremragende tilholdssteder for insekterne. Find gode tilbud på insekthoteller via reklamelinket nedenfor.
Til webshop: Køb dine insekthoteller her. Varieret udvalg, og fornuftige priser.
Med insekthoteller og kvasbunker i området omkring dine blomsterenge sikrer du, at insekterne får optimale livsvilkår
Tip nummer 4: Anlæg vandhuller omkring din blomstereng
Med en blomstereng i haven sikrer du, at insekterne får adgang til føde. Så langt så godt. Hvis du samtidig anlægger ét eller flere vandhuller, så giver du dem samtidig adgang til det våde element. Det er vigtigt, for dels skal de have slukket tørsten, og samtidig yngler et væld af dem i vandet. Blandt andet guldsmede.
Vil du læse mere om vandhuller i haven, og om hvordan du anlægger dem, så kast dig over følgende artikler:
Til venstre ses et af naturhavens vandhuller, mens en af blomsterengene ses til højre
Tip nummer 5: Supplér med stauder
Et sidste godt råd til dig der gerne vil lave en vild blomstereng i haven, er at plante diverse stauder i og omkring blomsterengen. De skaber god variation, og de kommer igen hvert år, da stauder som bekendt er flerårige urteagtige planter. På billedet nedenfor kan du se sommerfuglelavendel og salvie, som boltrer sig fint i samspil med resten af blomsterengen.
Et flot samspil skabes når du planter vilde blomsterfrø og stauder på samme område
Er du i tvivl om hvilke stauder du skal plante? Så læs artiklen og få gode råd om de bedste stauder til vilde haver.
Jo da, man kan roligt sige, at blomsterenge er herlige, og nærmest uundværlige i de vilde haver. Så hvad med dig, har du allerede anlagt en eller flere af slagsen i din naturlige have? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.
Anbefalet netop til dig: