Naturhaver hitter – her er årsagen

Natur, klima og miljø hitter. Det er der efterhånden ingen tvivl om, og det er en glædelig udvikling. Her er årsagen til, at også naturhaver hitter.

Har du lagt mærke til det? Medierne er konstant fulde af artikler om natur, klima og miljø, og emnerne har endelig fået en prominent plads i mediespalterne. Ifølge en Norstat-måling figurerede klima- og miljøpolitikken pludselig som det vigtigste politiske emne i danskernes bevidsthed, op til folketingsvalget i 2019. Her pegede 46% af danskerne på lige nøjagtigt det emne, som det vigtigste.

Naturen, klimaet og biodiversiteten har været i krise i årevis. Som sådan fristes man nærmest til at sige, at det er “bedre sent end aldrig”, at der endelig kommer fokus på disse emner. Netop krisens omfang, er en af de største årsager til, at der nu endelig er kommet fokus på emnerne. En bølge af grøn bevidsthed er således opstået, og at naturhaver hitter, er blot et af symptomerne på bølgen.

Kvasbunke i en vild have

Naturhaver hitter, og det er positivt. For de yder en fremragende indsats i kampen mod miljø- og klimakrisen

Miljø- og klimakrisen: Det 21. århundredes største

Midt i den på daværende tidspunkt alvorlige statsgældskrise, udtalte tidligere socialdemokratiske finansminister Knud Heinesen famøst i 1979, at vi ganske vist ikke “kørte på kanten af afgrunden”, men at vi “kunne se den”.

I dag forholder det sig langt værre. Ikke med statsgælden, som er sænket betydeligt siden da, men snarere med en langt mere reel krise.

Vi står nemlig i bogstaveligste forstand på selve afgrunden. Vi har ingen problemer med at se den. Den får nærmest vores øjne til at flimre, så tydelig er den. FN’s klimapanel, IPCC, udtaler, at alvorlige menneskeskabte klimaforandringer er utvetydige. Det har de i øvrigt gjort i årevis. Så på trods af den fortsatte bizarre tilstedeværelse af klimabenægtere, selv i dansk politik, så er videnskaben soleklar. Der skal gøres noget. Og det skal gå hurtigt.

Leder du efter vild have inspiration? Så tjek videoen fra naturhaven ovenfor

Mindre landbrug, mere natur

Mennesket har ikke blot smadret klimaet. Arten har også destrueret habitater for alverdens arter, samt gjort landskabet koldt, klinisk og menneskepræget. Se blot på Danmark fra oven. Det er et kedeligt syn du mødes af. Det meste er præget af ensartede, monotone landskaber. Her dominerer endeløse rækker af monokulturmarker, og kun svinefabrikker og gylletanke skaber adspredelse.

Danmark er ekstremt opdyrket. Godt 62% af landets areal er beslaglagt af landbruget. Et erhverv som i øvrigt betyder forsvindende lidt for den danske økonomi. Selvfølgelig skal vi have landbrug, men ikke i den størrelsesorden som vi ser nu.

De små klatter af natur, som dog alligevel forefindes på dansk jord, ligger stærkt fragmenterede i landskabet. Som spredte småøer, i et hav af gyllestank og dårligdom. Og så undrer folk sig over, hvorfor den danske biodiversitet er i krise. Tja, hvis nu blot folk tænkte sig om, og lagde to og to sammen, så ville de fleste nok kunne forstå sammenhængen.

Den grønne bevidsthedsbølge er nu slået igennem. Og den kan ikke bremses igen. 
Nu lægges der op til udtagning af landbrugsjorde, udlægning af mere natur og urørt skov, samt en styrket indsats for biodiversiteten.

Endelig synes der at ske noget. At målsætningerne så er for uambitiøse, og at tempoet er alt for langsomt, er en helt anden snak. Nu sker der i det mindste noget. Så lad os være positive over det.

Køb stort insekthotel

Stort insekthotel til din egen naturhave

Annonce: Installér et stort insekthotel i haven. Køb dette insekthotel i dag. Læg mærke til de mange forskellige sprækker, i forskellige størrelser. Det giver mulighed for ly til alt fra sommerfugle til bier. Insekthotellet er produceret af 100% FSC-naturtræ. Mål: 33,2 x 12,9 x 54,3 cm. Tryk blot her, og køb insekthotel i dag.

Naturhaver hitter fordi danskerne ønsker at tage del i løsningen

Der er ingen tvivl om, at naturhaver hitter. Her på naturhaven.dk kan vi se det på vores besøgstal, som er støt stigende. Jævnligt modtager vi venlige mails fra læsere som skriver, at de er taknemmelige for den indsats vi lægger for dagen. Det er alt sammen bare herligt. Der er momentum, og det nytter i den grad noget at føre løs i kampen for vilde haver.

Danskerne har indset, at vilde naturhaver er relativt vigtige i kampen for et bedre miljø, samt i kampen for at styrke biodiversiteten. En vild naturhave fungerer nærmest som en oase for naturen og dyrelivet. Her kan dyrene få et tiltrængt måltid mad, samt gemme sig i det tætte buskads, og bygge reder i de store gamle træer.

Se også blot på insekterne. Naturhaver styrker i den grad forholdene for dem. De har det i forvejen ikke for godt.
Tallene taler deres eget tydelige sprog: 11 ud af Danmarks 77 sommerfuglearter er således forsvundet, mens 32 arter er truede eller sårbare. Og samme krisetilstande observeres blandt andre former for insekter, såsom bier, guldsmede osv.

Når du laver en vild have, så ændres tingene relativt hurtigt til det bedre. Der er meget du kan gøre: lad græsset gro højt og utæmmet. Lad store gamle træer stå. Giv plads til tætte beplantninger af buske. Lav masser af vandhuller og søer i din have. Jovist, du kan gøre en del, og det kan du alt sammen læse mere om her på siden, samt i 
bogen Et år i naturhaven.

Blot i de seneste dage er der postet adskillige artikler om naturhaver i de danske medier. 
DR bragte således en spændende artikel om hvordan man gør sin have eller altan naturvenlig, mens TV Syd fortalte om hvordan man kan hjælpe bierne i sin have.

Sommerfugl på tidsel

Naturhaver hitter, og det er til glæde for de hårdt pressede insekter. Giv plads til tidsler og andet “ukrudt” i din egen insektvenlige have, og se hvordan dyrene strømmer til fra nær og fjern

En grøn bølge suser således ind over os. Den er længe ventet, og den kan ikke stoppes. Vi skal have ændret på den nuværende kurs. Landbruget skal tøjles, og vi skal have udlagt store områder af vores klode til vild natur. Og vi kan alle gøre vores for at styrke denne udvikling. Selv i det små, i vores alle sammens haver. Vil du være med? Så kom i gang med din egen naturhave.

Vi glæder os til at se dig på 
naturhaven.dk igen. Her kan du altid finde vild have inspiration, samt gode råd til hvordan du kommer i gang med din egen naturhave. Hvad med dig, er du også vild med naturhaver? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder. 

2 kommentarer til “Naturhaver hitter – her er årsagen”

 1. Jeg er så enig med alt du skriver. Vi skal bare have meget mere vild natur i Danmark så tak for opsangen og bliv ved med det gode arbejde (:

  1. Naturhaven.dk

   Hej Laura

   Tak! Det er herligt at høre du også er med på den ‘grønne vogn’. Der skal i den grad ske forandringer fremover, og vi skal have meget mere vild natur i Danmark.

   Og på mange måder starter det i vores alles haver. Vi er glade for du finder inspiration og glæde ved at læse med her på naturhaven.dk. Og mon ikke vi ses igen her inde, det håber vi da på.

   Hold dig munter til vi ses igen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *