Der er gang i havens fugle

Foråret er over os, og havens fugle er for alvor i gang med forårssyslerne. Der bliver bygget rede og pippet løs. Læs mere, og se billeder her.

Året rundt er der godt gang i fuglene, her i naturhaven. Det er skam ikke kun ved forårstid, at vi hører og ser dem. Men lige nu, her i april, er der dog alligevel ekstra godt gang i de små fjerbolde. Og det skal dagens artikel handle om.

Tiltræk fugle til din have

En stor del af årsagen, til det livlige fugleliv på matriklen, er at vi som bekendt har gjort den vilde have attraktiv for fuglene. Samt for resten af dyrene, for den sags skyld.

En af de letteste måder, hvorpå du kan tiltrække fugle til din have, er ved at gøre den så vild og utæmmet som muligt. Vi har tidligere skrevet flere artikler om hvordan du kommer i gang med det, men start eventuelt med artiklen om hvordan du laver en vild have i 2020.

For lige at opfriske hukommelsen, så handler det dog basalt set om at lave en vild have der byder på:

  • Store gamle træer. Gerne med masser af huller og dødt ved.
  • Tætte buske og beplantninger. Her kan fuglene søge ly, i tilfælde af rovfugle eller andet der skræmmer dem. Her kan de også bygge deres reder. Supplér gerne med fuglekasser (find gode tilbud på billige fuglekasser her).
  • Områder med vand. Gerne vandhuller og småsøer, men fuglebade (annonce: find gode tilbud på fuglebade her) er også gode.

Video om alliker i skorstenen. Kan du lide hvad du ser? Så tjek de andre videoer fra os på YouTube ud, og like og subscribe. Så er du en champ!

Alliker i skorstenen – igen i år

Også i år har naturhavens alliker bygget rede i naturhavens skorsten. Som nævnt i en tidligere artikel er det helt fint. Det skal de have lov til. Skorstenen benyttes nemlig ikke, og da alliker udelukkende vælger at bygge reder i skorstene, som konsekvens af Danmarks store mangel på døde og hullede træer, så bør man i størst muligt omfang give plads til dem.

Bruger du din skorsten, så læs dog artiklen der linkes til ovenfor. Det kan nemlig være farligt, såfremt allikernes rede stopper skorstenen til.

I en måneds tid har fuglene nu pippet løs til den store guldmedalje. Så snart det bliver lyst begynder de, og mange ville sikkert for længst have tilkaldt en skorstensfejer. Her er sagen dog: det er slet ikke tilladt at fjerne en allikerede, sådan uden videre. Arten er fredet, og der skal særlig tilladelse til at fjerne rederne. Og hvorfor skulle man da også gøre det? Giv da plads til andre end bare mennesker!

Allikerne er i øvrigt herlige at have gående og flyvende rundt i haven. Og det er kun i perioden hvor de yngler, at de for alvor larmer fra skorstenen. De får lov til det. Sådan er det.

Allike i haven

Blandt havens fugle findes alliken. Har du også disse boende i din vilde have?

Fugleæg i haven

Det er altid spændende at støde på reder og fugleæg i den vilde naturhave. Hvert år ser vi mange af dem, og i år er ingen undtagelse. I den seneste tid er vi således faldet over flere fugleæg. Blandt andet det lille lyseblå, som ses på billedet nedenunder. Det var godt smadret, og var indsmurt i små stykker på diverse visne blade.

Sangdrossel æg

Her har vi det så: resterne af et æg fra en sangdrossel. Bemærk den flotte lyseblå farve

Det ligner til forveksling et æg fra en sangdrossel. Fra slut februar, og hen imod april, ankommer denne fugl til Danmark. Her yngles der så, og det er hvad der har fundet sted i naturhaven. Hvad der ellers er sket med ægget, tja, det er svært at sige. Måske er det snuppet af en mår eller en kat, eller måske af en større fugl, såsom husskaden.

Solsorteæg

Her er der formentlig tale om et solsorteæg

Som du kan se ovenfor, så er der også fundet solsorteæg i haven. Det kunne i hvert fald godt ligne et. Det passer udmærket med, at det er i april solsortene lægger æg. Noget kunne godt tyde på, at dette æg er klækket helt naturligt. Det er i hvert fald knækket fint over på midten.

Nu vi er ved solsortene, så se eventuelt også dette billede af en flot solsorterede med unger, taget et tidligere år i naturhaven.

Solsorterede

Dette er solsortens hjem – i de første 12-15 dage som æg, og derefter i 12-14 dage som unge. Herefter hopper de fra reden

Solsorten ripper tagrenden for blade

Tja, det var ellers planen, at de trofaste gamle tagrender skulle gøres rene, men noget tyder på, at der bliver knap så meget arbejde at foretage sig i den henseende. Naturhavens solsorte har nemlig over de senere dage hoppet rundt der oppe, og rippet tagrenderne for blade. Formentlig for at lede efter orme, kryb og kravl under dem, men måske også for at score lidt redemateriale til yderligere reder.

Inde fra huset har det været sjovt at se, hvordan det jævnligt er drysset ned med blade, kviste og grene. Ved i hvad, kære solsorte? Det skal i være så velkomne til at gøre igen! Sådan fristes man til at sige til dem. En underholdende og hjælpsom gerning – det er hvad man bestemt kan klassificere dette som.

Fuglefjer

Man skal ikke bevæge sig langt rundt i naturhaven, før man ser fjer fra de mange fugle på grunden

Havens fugle er altid velkomne

Rigtig mange borgere, og ikke kun dem med vilde haver, ynder at observere havens fugle. Og det forstår man i den grad, for de er flotte at se på, og herlige at lytte til. Her i den vilde have er der rigeligt med plads til dem, og nok med vildskab til at de trives.

Tjek billedet ud nedenfor. Det er fra et tidligere forår, lidt længere henne på sæsonen. Der ser du en af naturhavens faste beboere: duen. Parret vender tilbage år efter år, og forsøger at bygge en rede i laden. Når der skrives “forsøger”, så er det ikke uden grund. For år efter år synes der ikke at komme meget ud af deres bestræbelser.

Duerne samler en masse grene og kviste, og lægger dem så sammen på nogle stolper i toppen af ladens loft. Her ligger de så usikkert og svejer rundt i vinden, og år efter år synes ‘reden’ at styrte sammen. Eller også bliver den rippet af en husmår. Ak ja, de fortjener næsten en medalje for deres ihærdige indsats. Det gør de skam.

Due i haven

Her er en af naturhavens duer fanget på kamera et tidligere år, lidt længere henne imod sommeren

Og med det, er det ved at være tid til at forlade havens fugle for denne gang. Husk at du kan læse meget mere om naturhaven, samt om dens fugle, i bogen Et år i naturhaven. Hvad med dig, er der også gang i fuglene i din have? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

2 kommentarer til “Der er gang i havens fugle”

  1. Hvor er det nogle dejlige billeder fra din have og hvor gør du meget for fuglene. Mange tak for din fine blog.

    1. Naturhaven.dk

      Hej Else

      Tak for den rigtig flotte kommentar.

      Vi gør rigtig meget for fuglene, ja. Det bedste man sådan set kan gøre, er at lave en vild have, hvor de kan boltre sig som de ønsker det. Det vil sige masser af tætte buske og træer.

      Tak igen, og vi håber at se dig på siden igen fremover. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *