Tørken er over os igen – vent med blomster i haven

Foråret og ikke mindst tørken er over os igen. Om det ender lige så galt som i 2018 er usikkert. Men du bør vente med at så blomster i haven. Læs mere her.

Foråret og sommeren 2018 vil gå hen i historiebøgerne som de mest ekstreme udgaver af selv samme årstider. For det var knastørt, varmt og solrigt. Selv flere måneder i træk. Det var en vanvittig tid, hvor mange af os begyndte at spørge os selv “kommer der overhovedet regn igen?”. Det gjorde der selvfølgelig heldigvis, men tørken var ikke desto mindre ekstremt hård ved planter og dyr.

Spørgsmålet er dog, om vejret i 2018 overhovedet vil gå hen i historiebøgerne, når alt kommer til alt? For hvem siger, at den slags vejr efterhånden ikke blot bliver det nye normale?

 

Vi skal vænne os til mere ekstremt vejr

Meget tyder desværre på, at der på grund af menneskeskabte klimaforandringer, vil ske drastiske og ødelæggende forandringer af vores vejr. Til stor skade for dyr, miljø og natur. Og nå ja, os selv. Os mennesker, som på grund af vores hensynsløse levevis og adfærd har forårsaget det.

For lad os nu ikke glemme, at menneskeskabte klimaforandringer er et videnskabeligt faktum. 
Der er ingen reel videnskabelig debat om det længere, og har ikke været det i årevis.

Alt dette har betydning for hvordan vi skal forholde os i vores haver og naturhaver. Hvordan vi skal plante blomster, buske og træer, og ikke mindst hvordan vi generelt skal forholde os til dyrene og planterne i vores grønne oaser.

Kvasbunke i en vild have

Kvasbunker og utæmmede planter. I fremtiden skal vi alle til i øget omfang at lave vilde haver

 

Naturhaver er en “naturlig” del af løsningen

Vi konstaterer som nævnt, at klimaet og miljøet er under pres. Det samme er alverdens dyrearter, herunder de mange insekter, som godt kan lide at besøge vores haver. Hvad kan vi alle gøre ved det?

Jo, svaret er enkelt.
Lav en vild have, og bidrag dermed positivt til en forbedring af naturens tilstand. Du finder talrige artikler om, hvordan du kommer i gang, her på naturhaven.dk, men start eventuelt med artiklen om hvordan du laver en vild have i 2020. Du kan også læse bogen Et år i naturhaven.

Annonce: Køb dine blomster og blomsterfrø til haven her. Vi benytter selv butikken og anbefaler den kraftigt

Nye blomster i haven? Tørken udsætter såningen

Har du gået og trippet som et barn til jul, i spændt forventning om at plante nye blomster og planter? Så må du højst sandsynligt vente lidt endnu. For selv om efteråret og vinteren blev rekordvåde, har vi nu knastør jord igen. Det er igen det med klimaet der spiller ind. Det er efterhånden gået hen og blevet “enten eller” vejr. Enten er det rekordvarmt og tørt, ellers er det rekordvådt.

Det er i øvrigt præcis hvad klimamodellerne har forudset i årevis; at vejret vil blive mere ekstremt. Og at vi i øget omfang vil se fastlåste vejrmønstre.

Det kan være fristende at komme ud og plante vilde blomster i haven. Til formålet kan du benytte 
vilde blomsterfrø. Men så længe det er så knastørt som det er tilfældet, så er det en god idé at vente lidt. Vi kan så håbe, at der snart kommer mere normale mængder nedbør igen.

Bevares, du kan da også godt søle jorden til med vand fra hanen. Det er dog lidt spild af vand, hvis man spørger os her på naturhaven.dk. Vent i stedet til der kommer lidt naturlig væske fra oven, og bidrager positivt til de tørre jorde. Ellers kommer du hurtigt til at spilde alt for meget vand på projektet.

Sommerfuglebusk i haven

Den pragtfulde sommerfuglebusk er en relativt tørketålende plante. Overvej den derfor i din vilde have

Tænk langsigtet – plant tørketålende træer og planter

Vi kan formentlig lige så godt vænne os til, at tørker, efterfulgt af ekstreme perioder med masser af regn, formentlig er det nye normale klima. Så hvorfor ikke “slå to fluer med et smæk”, og planlægge langsigtet i naturhaven?

Det kan du gøre ved at plante tørketålende træer og planter. Her er en liste over nogle af de planter til haven du kan overveje:

Blomster og stauder: 

Træer og buske: 

Dette var blot en lille liste med buske til tør jord. Buske, og særligt træer, kan bedre tåle tørke i forhold til hvad de små blomster kan. I hvert fald hvis vi taler de store og veletablerede udgaver. Årsagen er deres dybe og store rodnet. Der findes dog også en del blomster der tåler tørke. Du kan se nogle af dem ovenfor. 

Flere af de her planter er ret interessante fra et naturhave-perspektiv. Tag f.eks. lavendel. Bier, og andre bestøvende insekter, er fuldstændig pjattede med de her velduftende buske og blomster. Få derfor meget gerne etableret denne plante i områder i din naturhave. 

Og så er der naturligvis også sommerfuglebuskene. Når de springer ud i løbet af sommeren, så er der dømt fest for naturhavens sommerfugle, bier, samt et væld af andre flotte insekter. Det er en vanvittig flot busk at have stående, og en stærk anbefaling skal lyde herfra om, at du også bør få den plantet i din naturhave. 

Som du kan se er alt ikke håbløst, og der findes endda også blomster der tåler tørke. Men hvis vi efterhånden skal til at vænne os til ekstrem tørke som noget normalt, så vil selv de blomster der tåler tørke få problemer. Lad os derfor håbe, at vejret og klimaet ikke udvikler sig så uheldigt som ellers forudset. Det kræver en indsats fra os alle, og anlæggelsen af en vild naturhave er en del af løsningen.

Fuglebad

Fuglebad i metal

Annonce: Fuglene vil elske dette vandbad! Her kan de bade og spejle sig i den blanke kugle. Kapillar funktion sikrer trinvis udledning af vand. Køb fuglebad i dag. Klik blot på billedet.

Husk at lave en våd have, med vand til havens fugle

Særligt i de her tider, hvor tørken igen raser, og med 2018 som skrækeksemplet i baghovedet, står det klart, at man bør lave en naturhave med masser af vand. Du kan i den forbindelse gøre meget.

Anlæg blandt andet vandhuller, søer og vådområder på grunden. Hurtigt vil du konstatere, at de indtages af havens fugle, som bader og drikker af vandet, samt at der måske endda kommer frøer og padder. Andre dyr, såsom diverse pattedyr, vil med tiden sikkert også komme forbi og slukke tørsten.

Fuglebade til haven

Hos naturhaven.dk anbefaler vi også, at du eventuelt indkøber et eller flere fuglebade til haven. De kan fås i et væld af designs, så de falder godt ind i din haves udtryk. Fyld dem jævnligt op med vand i de perioder hvor det ikke regner, og husk også efter endt sæson at gøre dem godt og grundigt rene, da der ellers kan opstå sygdomme hos dyrene.

Adskillige fuglebade til haven kan anbefales. Vi har linket til et enkelt ovenfor, og følger du linket, så kan du finde andre spændende på siden. Find også andre inspirerende 
ting til din naturhave her.

Giv en gave til havens fugle, og benyt dig af det gode fuglebad tilbud. Det er bestemt en gave de vil sætte pris på. For noget af det bedste der er sket her i naturhaven, efter vi har installeret fuglebade i haven, er, at vi har kunnet følge de samme “bander” af fugle dagligt. Endnu mere end vi kunne før. Det er som om de næsten bedre kan lide fuglebadene, end de kan lide vandhullerne i haven.

Hvad med dig, har du også oplevet hvordan tørken har vanskeliggjort såningen af dine sommerblomster? Og gør du noget aktivt for at gøre din naturhave mere våd og sumpet, til glæde for havens fugle? 
Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

4 kommentarer til “Tørken er over os igen – vent med blomster i haven”

 1. Tak for inspirationen som vi godt kan bruge i vores have. Jorden er knastør de fleste steder her. Håber på regn snart.

  1. Hej Per. Tak for dit indspark. 🙂

   Så er vi mindst to der ser frem til regn. Jeg tror også det kommer relativt snart. Har på fornemmelsen det ikke ender lige så grumt som for to år siden. Men man ved efterhånden aldrig…

   Hold dig munter til vi ses igen her på siden.

 2. Pingback: Endelig: Så kom der regn i haven - naturhaven.dk

 3. Pingback: Stemningsindtryk: Bøgen er sprunget ud i naturhaven - naturhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *