De seneste ugers regn har for alvor gjort årets nye bøgeblade store, grønne og spændstige. Bøgen er sprunget ud for fuld drøn. Se de flotte billeder her.
Et af naturhavens helt store trækplastre, er i den grad det store bøgetræ. Majestætisk står det der, alt imens den susende vind får grene og blade til at blafre. Hvor gammelt bøgetræet er, det er ikke til at sige, men som jeg også er inde på i bogen Et år i naturhaven, så er det interessant at tænke på, hvad det mon har været vidne til i løbet af dets liv.
For én ting er jo sikker: Det har engang startet sit liv som et sart lille skud. Dengang kunne dets liv sagtens være spoleret på et splitsekund. Det eneste det ville have krævet, ville have været et rådyrs trampen rundt oven på det, eller måske et menneske der kom til at sparke en bold lidt for hårdt hen på det. Men det overlevede, og heldigvis for det da.
For i dag står det stort og elegant, og i dagens blæsende anledning så endda også og blafrer så flot. Og noget man slet ikke kan undgå at lægge mærke til, det er i sandhed de flotte grønne blade. De har været sprunget ud længe, men de er på det seneste blot blevet endnu flottere, i takt med at der er kommet godt med regn.
Bøgen er sprunget ud i naturhaven, og læg lige mærke til dets flotte grønne blade
Hvornår springer bøgen ud?
Hvert år er der meget hurlumhej om lige netop dette emne. TV2 Vejret følger skarpt med i processen årligt, og ifølge dem sprang de første bøgetræer i 2020 ud d. 25. marts. Det er noget nær det tidligste, hvis vi ser tilbage på de sidste 17 år. Det er således kun overgået af 2014, hvor bøgen sprang ud allerede d. 22. marts.
Både 2014, og i særdeleshed i år, altså 2020, har budt på varmt, og til tider ret solrigt vejr. Det har hjulpet bøgetræerne særdeles godt ud af startblokkene. Samtidig var efteråret og vinteren op til i år særdeles våde, så der er rigeligt med vand i jorden at suge løs af. Alligevel blev det for nyligt noget tørt i haven, men de seneste ugers regn har nu sat gang i spiringsprocessen igen.
Kan man spise bøgeblade? Ja, men vær opmærksom på ikke at spise for mange
Bøgeblade kan spises – nam nam
Kan man spise bøgeblade? Ja da! Uden problemer. Faktisk er det en rigtig god idé at gøre. For de er relativt lækre i smagen. I udgangspunktet dog primært i starten af vækstsæsonen. Man kan sagtens spise bøgeblade mens de er helt nye, grønne og bløde.
Og det var præcis hvad vi for nyligt gjorde her i naturhaven. Og vi blev ikke skuffede. Smagen er lidt sød, syrlig, og umiskendelig ‘grøn’. Der er også et hint af nøddesmag i de herlige blade.
Bemærk dog venligst, at Miljø- og Fødevareministeriet advarer mod at spise mere end blot nogle få bøgeblade, såvel som bog, altså dets nødder. Der mangler således tilstrækkelig med viden om bladene og nøddernes næringsindhold. Så hold dig til et par enkelte blade, når også du skal ud at gnaske lidt nyudsprungen bøg i dig.
… Og det skal du da, ikke?
De store træer i haven er guld værd for havens dyr
I en vild have har du behov for store gamle træer, for virkeligt at tiltrække dyr i haven. Mange dyr er nemlig afhængige af store gamle træer, og gerne dem med huller og døde grene, så de kan lave reder, og så de kan gemme sig.
Det store bøgetræ i naturhaven er som forventet også lidt af en dyremagnet. Her er således ofte observeret egern, samt et væld af forskellige fugle. Blandt andet naturhavens helt eget allikepar, som i øvrigt i øjeblikket igen er i fuld gang med at opfostre unger. Det foregår i naturhavens skorsten. Jo da, den er god nok, der er alliker i skorstenen, her i naturhaven.
Faktisk er der næsten altid et eller andet dyr i det store bøgetræ, når man kommer forbi det, og kigger godt efter. Når bøgen er sprunget ud tiltrækkes endnu flere dyr, i særdeleshed fugle, for nu bliver træet tæt af blade, og fuglene får større mulighed for at gemme sig i det. Det sætter de meget stor pris på.
Sådan ser der ud under det store flotte bøgetræ i haven. En regulær skovbund er det, med flerårige blomster som flot dekoration
Under naturhavens bøgetræ gemmer sig en regulær skovbund
Kigger vi på jorden omkring naturhavens store gamle bøgetræ, så gemmer der sig et herligt vildt syn. Jorden fremstår nemlig som en regulær skovbund.
I øjeblikket endda med masser af flotte vilde blomster. Nogle af dem er naturligt opstået på grunden, mens andre kommer igen hvert år, da vi har plantet flerårige blomster til haven. (Annonce: find gode tilbud på flerårige blomster til haven her).
En stærk anbefaling skal lyde herfra om at lade området omkring havens buske og træer vokse vildt og utæmmet. Gør man det, så opstår der et helt særligt vildt udtryk, med masser af flotte planter. Til sammen giver det gode betingelser for biodiversitet i haven. Masser af mus, insekter og andre smådyr trives i vildnisset omkring buskene og træerne.
Er du i fuld gang med at lave din egen naturhave? Så klik på billedet. Vi har samlet en række ting til din have, som gør den endnu vildere
Smut en tur i din have, og nyd dit nyudsprungne bøgetræ
Der er ingen tvivl om det længere – bøgen er sprunget ud, og helt sikkert også i din vilde have, såfremt du altså er så heldig, at du har et bøgetræ i haven. Eller måske endda flere. Hvis du har, så smut straks en tur ud til dem. Særligt på en blæsende dag er det herligt at stå og lytte til hvordan bladene suser i vinden. Det er næsten som ren terapi.
Stå også gerne på lur et sted i nærheden, og følg med i hvordan diverse fugle i haven trives i toppen af dette fantastiske træ. Det er ofte sjovere og mere livsbekræftende, end at se selv den bedste film. Overvej også at købe fuglehuse og fuglekasser, og hænge op i dine træer. Så tiltrækker du hurtigt ekstra mange fugle til din vilde have.
Hvad med dig, har du også et bøgetræ i haven? Eller måske flere? Og står de flotte, med grønne og spændstige blade for tiden? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.