3 gode buske og træer til havens insekter

Insekterne er hårdt pressede, men du kan heldigvis hjælpe dem. Lav blot en vild have. Her er 3 gode buske og træer der tiltrækker insekter til haven.

De fleste danskere har efterhånden fået øjnene op for det, og det er ikke længere en hemmelighed: insekterne er i krise.

Tallene taler deres eget tydelige sprog: 11 ud af Danmarks 77 sommerfuglearter er således forsvundet, mens 32 arter er truede eller sårbare. Og samme krisetilstande observeres blandt andre former for insekter, såsom bier, guldsmede osv.

Heldigvis kan du dog ganske let hjælpe insekterne, samt alle de andre dyr, og samtidig styrke naturen. Du skal blot lave en 
vild have. En af de bedste måder at gøre det på, er ved at plante gode træer og buske til insekter i haven. Der er en hel del at vælge imellem, men her i artiklen har vi valgt at fokusere på tre af dem vi har haft størst succes med.

Så lad os kaste os ud i det. Her er vores gennemgang af 3 gode buske og træer til havens insekter.

Find yderligere inspiration
Tilbud på vilde planter til haven.

Mirabel i haven

Mirabel er en af de bedste buske til insekter du kan opstøve. Her på billedet blomstrer den i naturhaven, mens sæsonens sidste sne smelter på jorden

1. Mirabel

Mirabel er et af de mest fantastiske træer til insekter. Det er et utrolig flot træ, som i løbet af foråret får de skønneste kridhvide blomster. Disse tiltrækker et væld af bier og andre insekter.

Man formoder den oprindeligt stammer fra Mellemøsten, og i dag findes den forvildet over det meste af landet. Den trives i rå, gruset jord, og erfaringen her fra naturhaven er klart, at det er et af de bedste træer til insekter.

Køb mirabel til haven: Køb dine vilde mirabelplanter online via linket her. Reklamelink til udvalg anbefalet af naturhaven.dk.

2. Pil

Pil blomstrer tidligt på foråret. Faktisk typisk allerede i marts måned, og det i sig selv er særdeles vigtigt for insekterne, som dermed allerede på dette tidspunkt har føde at kaste sig over. Det er særligt bierne der er vilde med pil, og man forstår dem godt. For tjek dem lige ud – de er jo helt vildt flotte, med deres store bløde blomster, som helt føles som vat.

Pil er i øvrigt dels utrolig hårdfør, og har intet imod at vokse sumpede og fugtige steder, og samtidig vokser den utrolig hurtigt. Et af piletræerne her i naturhaven er således langt over to meter højt nu, og det er ikke andet end få år siden, at vi så det stå som et skrøbeligt lille skud. Så hvis du leder efter træer til insekter, så giv plads til pilen i din naturhave.

Køb piletræ til haven: Køb dine vilde piletræer online via linket her. Reklamelink til udvalg anbefalet af naturhaven.dk.

Sommerfuglebusk i haven

På udkig efter gode buske til insekter i din have? Så er sommerfuglebusken selvskrevet

3. Sommerfuglebusk

Der findes et hav af forskellige arter af sommerfuglebuske, og fælles for dem alle er, at de tiltrækker insekter fra nær og fjern. Som navnet antyder, så er det i særdeleshed sommerfuglene man tiltrækker, når man planter disse yderst flotte buske.

Sommerfuglebusken blomstrer typisk omkring slutningen af juni, eller starten af juli. Det er noget der er værd at se frem til, for hvis du har lavet en god og
vild have, så står insekterne simpelthen og tripper, i spændt forventning om den søde nektar fra planten.

En god
sommerfuglebusk beskæring er relativ vigtig. Det sikrer den nemlig en stærk og kompakt vækst, samt at den blomstrer ekstra meget. Vores anbefaling til dig er, at du venter til omkring slutningen af marts, eller starten af april, samt at du beskærer den ned til ca. 30 cm over jordoverfladen. Og bare rolig, den vokser hurtigt til igen.

Læs i øvrigt meget mere om sommerfuglebuskene i bogen Et år i naturhaven.

Køb sommerfuglebuske til haven: Køb dine vilde sommerfuglebuske online via linket her. Reklamelink til udvalg anbefalet af naturhaven.dk.

Syren i haven

At have syren voksende i haven er altid en fantastisk oplevelse

Masser af andre gode buske og træer til insekter

Denne liste indeholder som bekendt kun tre udvalgte træer og buske til insekter. Der er dog et væld af andre gode at have med i overvejelserne.

Jokeren: Syrenen springer ud netop nu
En af de mest velduftende hækplanter du kan opstøve, er helt klart syrenen. Den springer normalvis ud omkring juni måned, men i år, højst sandsynligt på grund af det varme og fugtige vinterhalvår, efterfulgt af det relativt solrige og varme forår, er den allerede sprunget godt ud her i naturhaven.

Syrenen er en af de udmærkede buske til insekter. Den tiltrækker således bestøvende insekter såsom sommerfugle, men erfaringsmæssigt er den ikke lige så god en plante for havens insekter som de andre på listen. Netop derfor kategoriseres den som en ‘joker’ her i artiklen. Joker… Tja, det lyder egentlig også meget sjovt, så hvorfor ikke?

Det som dog alligevel gør den god, er dels dens fantastiske duft og flotte udseende, samt det faktum, at den vokser tæt, og dermed giver gode forhold for insekter og dyr, da de let kan finde skjulesteder i det tætte buskads.

Brombærbusk

Brombærbuske er gode for insekter, pattedyr og fugle i haven

Den lækre: Brombær er gode for både den søde tand, samt for dyrene
En af de andre enormt gode buske til insekter i haven er brombærbuskene. Deres blomster tiltrækker nemlig rigtig mange bier og andre insekter, og senere på året byder buskene på masser af bær. Disse elsker blandt andet ræve at smovse i sig, og også flere forskellige fugle ynder at lande og hakke løs i herlighederne.

Brombærbuskene har også tendens til at brede sig godt og grundigt, og blive rigtig tætte, og det kan et væld af dyr rigtig godt lide. Så her har du altså endnu en af de gode buske til insekter i haven.

Video: Spiræahække tiltrækker også mange insekter
Lad dig også endelig inspirere af videoen fra naturhaven herunder. Her kan du se hvordan blandt andet humlebier tiltrækkes af spiræahække.

Humlebier, som den du ser i videoen fra naturhaven ovenfor, og mange andre insekter er vilde med spiræahække

Sørg for masser af store træer i haven

Generelt set er det vigtigt, at du giver plads til store gamle træer i din vilde have. Det har vi skrevet om utallige gange her på naturhaven.dk, og kommer helt sikkert til at gøre det igen. For det er fuldstændig essentielt, såfremt man vil styrke biodiversiteten i haven. Lad træerne blive gamle, hullede, og lad det døde ved blive liggende på jorden.

Hvis du gør alt dette – planter et væld af gode buske og træer til insekterne i haven, og ikke mindst lader dine træer stå uforstyrret, så de kan vokse sig store og gamle, så er du et kæmpe skridt videre mod målet om at bidrage positivt til de hårdt pressede insekter.

Overvej i øvrigt at sætte prikken over i’et, ved at hænge insekthoteller op i din have. Køb et billigt insekthotel i dag. Dermed tiltrækker du ekstra insekter til din have. Og dem er blandt andet fuglene jo vilde med at indtage, så hvorfor ikke også hjælpe dem lidt? Køb et billigt fuglehus i dag.

Er du i fuld gang med at lave din egen naturhave? Så klik på billedet. Vi har samlet en række ting til din have, som gør den endnu vildere

Husk også at læse vores opdaterede liste med 10 gode buske og hække til den vilde have.

Hvad med dig, er du også fast besluttet på at tiltrække insekter til din have eller 
sommerhushave? Og har du masser af flotte og tætte beplantninger af buske og træer på din grund? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

1 kommentar til “3 gode buske og træer til havens insekter”

  1. Pingback: Lav en bivenlig have med masser af bærbuske - naturhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *