3 tips: Lav en vild sommerhushave og styrk naturen

Har du allerede anlagt en naturhave på din grund derhjemme? Glimrende! Her får du 3 tips til hvordan du også kan lave en vild sommerhushave.

Danskerne er vilde med at tage på ferie i deres sommerhuse. Det forstår man godt, for her er der mulighed for at få sig et velfortjent afbræk fra ens stressede hverdag. I særdeleshed hvis ens sommerhushave indbyder til ro og afslapning. Blandt andet via et fint udvalg af flotte blomster, summende insekter og kvidrende fugle.

Lav en vild sommerhushave
og få adgang til alt dette. Vi viser dig hvordan lige her.

Nældens takvinge

Lav en vild sommerhushave og tiltræk masser af sommerfugle

Tip 1: Lad plæneklipperen stå i skuret, og giv plads til det høje græs og de vilde blomster

Her på naturhaven.dk rapporterer vi fra vores egen vilde have, som er beliggende på vores parcelhusgrund. Vi har ikke adgang til et sommerhus, men det er der tydeligvis mange af vores læsere der har. Vi har nemlig modtaget en del henvendelser og spørgsmål fra netop vores læsere om vilde sommerhushaver. “Hvordan laver man dem egentlig?” Således har mange af spørgsmålene lydt.

Svaret er ganske enkelt, for opskriften er den samme, som når man omdanner sin parcelhushave til en vild en af slagsen. Det handler således om at
give plads til naturen på sin grund. At lade de vilde og naturligt tilhørende planter få lov at vokse. Udgrave og anlægge vandhuller. Lade de store gamle træer stå. Lade dødt ved og grene ligge på grunden, og også meget gerne lave kvasbunker. Ja, der er rigtig meget man kan gøre, for at lave en vild sommerhushave.

Vild skov i haven

Lav stier gennem det høje græs i din sommerhushave, akkurat som vi har gjort det her i naturhaven

Lav stier gennem det høje græs
Lad plæneklipperen stå derhjemme, eller i skuret i sommerhuset, og giv i stedet græsset lov til at vokse højt og utæmmet i din sommerhushave. På billedet ovenfor, som er fra naturhaven, kan man se hvordan vi har lavet stier gennem det høje græs. Det er idyllisk at se på, og samtidig guld værd for insekterne. De trives i vildnisset. Her kan de både gemme sig, samt ikke mindst yngle. Få derfor anlagt højt græs i sommerhushaven.

Yderligere info
Guide om græs i vilde haver.

Køb vilde blomsterfrø

Vil du have masser af naturligt tilhørende blomster i din sommerhushave? Så køb en blanding via reklamelinket her. Priser fra kun 179,95 kroner for vilde blomsterfrø til hele 100 m2!

Køb dine blomsterfrø her

Lav skønne blomsterenge
En flot og ikke mindst vild sommerhushave har brug for vilde og naturligt tilhørende blomster. Læs vores store artikel om hvordan du laver din egen blomstereng, og find inspiration til hvilke vilde blomsterfrø du bør købe og plante.

Skåret ind til benet lyder opskriften på en vild blomstereng dog således:

 • Find områder i haven hvor du ønsker der skal vokse blomster
 • Skræl alt det eventuelle græs af jorden, og grav det øverste lag væk til du kommer til de mere næringsfattige dele af jorden
 • Fordel herefter lidt sand og grus i området, og riv det hele sammen til en porøs og luftig blanding af jord, sand og grus
 • Hæld nu dine vilde blomsterblandinger ud på jorden. Følg linket til de vilde blomsterfrø vi anbefaler. De indeholder naturligt tilhørende blomster, og der er både et- såvel som flerårige af slagsen
 • Husk at vande godt i de første uger efter plantningen
 • Hvert år omkring oktober, når blomstringen er ovre, bør du slå blomsterengen ned. Gerne med en le. Lad til at starte med det organiske materiale ligge, da plantedele og frøstængler kan kaste frø fra sig til næste års blomstring. Efter et par uger bør du dog fjerne det meste af det organiske materiale, så blomsterengen fastholdes næringsfattig. Det trives de vilde blomster bedst med
Annonce
Annonce

Plant også gerne en masse vilde stauder (reklamelink til et udvalg anbefalet af naturhaven.dk) såsom lavendler, tidselkugler, syrisk rose og salvie. Nedenfor kan du se nogle af de slags vi har plantet i naturhaven, og de tiltrækker rigtig mange insekter.

Ærenpris veronica

Plant masser af vilde og naturligt tilhørende stauder i din vilde sommerhushave, f.eks. en ærenpris veronica som den du ser her fra naturhaven

Find yderligere inspiration: Savner du inspiration til vilde planter til haven, så klik på linket og find gode tilbud og guides.

Tip 2: Etablér vandhuller i din vilde sommerhushave

Nu hvor du har anlagt højt græs i sommerhushaven, samt lavet én eller flere vilde blomsterenge, er det tid til at få etableret vandhuller på grunden. Og hvorfor er det så vigtigt? Jo, ser du, vand er trods alt kimen til alt liv. Med vandhuller i haven sikrer du dermed: 

 • Habitater og ynglemuligheder for insekter
 • Bedre forhold for fuglene i din sommerhushave. Vandhullerne fører til flere insekter, og dermed mere føde for fuglene, som samtidig kan få slukket tørsten og bade i vandhullerne
 • Mulighed for at frøer og padder kan etablere sig i din vilde sommerhushave

Vil du lave et vandhul i din vilde sommerhushave? Så lad dig inspirere af videoen fra naturhaven!

Benyt et formstøbt havebassin eller lidt bassinfolie
Der skal ikke meget til for at få etableret et vandhul i haven. Find en spade frem og grav et tilpas stort hul til formålet. Benyt bassinfolie eller et formstøbt havebassin, og smid så småsten, grus og grene i vandhullet. Du kan også overveje at købe vandplanter. Husk kun at gå efter naturligt tilhørende arter. Fyld vandhullet ud med regnvand. Du kan opsamle det i regnvandsbeholdere (reklamelink til et udvalg anbefalet af naturhaven.dk).

Læs mere om hvordan du laver et vandhul i haven ved at følge linket.

Grøn frø i haven

Grønne frøer, såsom den du ser på billedet fra naturhaven, kan du være heldig at lokke til din vilde sommerhushave

Benyt den overskydende jord til en jord-kvasbunke
Nu du efter at have udgravet dit vandhul alligevel har en bunke jord liggende, kan du med fordel benytte det til en “jord-kvasbunke”. Denne kan du med fordel anlægge nær et af dine vandhuller.

Det er let at lave den. Start med at samle en masse grene i forskellige størrelser. Sørg for at der er masser af huller og sprækker mellem grenene i bunken. Hæld efterfølgende jorden over alle grenene og det organiske materiale. De mange huller og gemmesteder i bunken er oplagte for frøer og padder. Samtidig vil utallige insekter blive tiltrukket af jord-kvasbunken.

Redekasser til havens vilde fugle

Hæng redekasser op i din vilde sommerhushave, og tiltræk dermed flere fugle

Tip 3: Gør din vilde sommerhushave til et paradis for fuglene

Sidst, men ikke mindst, er det tid til at optimere på forholdene for fuglene i din vilde sommerhushave. Der er mange måder du kan gøre det på. Dels vil det allerede styrke forholdene for fuglene, hvis du følger de tidligere råd om at anlægge vandhuller. Rådet om at anlægge blomsterenge vil også føre til flere insekter, og dermed ekstra føde for fuglene.

Du kan samtidig styrke forholdene for fuglene ved at give plads til
gamle, døde træer på grunden. Hullerne i træerne er oplagte gemmesteder for dem, og det er også her mange af dem yngler. Har ingen af træerne i din sommerhushave endnu huller? Så hæng redekasser op i dem i stedet.

Fuglene i haven elsker som nævnt vand. De er vilde med at at bade i det, og de har naturligvis også behov for vand for at få slukket tørsten. Supplér derfor med fuglebade (reklamelink til et udvalg anbefalet af naturhaven.dk), og glæd dig til den ekstra fuglekvidder du kan forvente i din sommerhushave.

Lav en vild sommerhushave og få mere tid til at nyde tiden i sommerhuset

En klar fordel ved at anlægge en vild sommerhushave er, at du får langt mere tid til rent faktisk at nyde livet i sommerhuset. For i stedet for at stresse over at skulle slå græs til den store guldmedalje, så kan du i stedet læne dig tilbage i den idylliske havebænk og nyde blomsterne, fuglene og de mange summende insekter. Herligt, ikke? Det kan du bande på!

Der er selvfølgelig ingen der siger, at du nødvendigvis skal lade alt i din sommerhushave gro vildt til. Som du kan læse i bogen 
Et år i naturhaven handler det at lave en vild have om, at man giver plads til det vilde i det omfang man selv ønsker det. Når du dermed f.eks. lader græsset gro højt i dele af haven, så kan du skabe orden i kaosset ved at anlægge idylliske stier gennem det.

Mærk sommerstemningen fra denne video af en myretue fra en vild sommerhushave

Få inspiration fra andre vilde sommerhushaver
Som nævnt rapporterer vi her på naturhaven.dk fra vores egen vilde parcelhushave på Falster, og vi har ikke selv et sommerhus. Vi var dog tidligere i år et smut forbi et andet fedt sted på øen, nemlig sommerhusområdet Marielyst, og her kom vi forbi utallige sommerhushaver som i deres stil og indretning var vilde.

Lad dig i den forbindelse inspirere af videoen ovenfor, som er fra et visit forbi en vild sommerhushave. Her var der heftig aktivitet blandt myrerne.

Hvad med dig, har du sommerhus? Og vil du lave en vild sommerhushave? 
Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

4 kommentarer til “3 tips: Lav en vild sommerhushave og styrk naturen”

 1. Tak for råd og vejledning. Vi har et mindre sommerhus hvor vi også ønsker mere natur, og det er placeret tæt på skov så vi skal bare have dyrene lokket ind i haven. Jo vildere sommerhushaven får lov at være, jo større synes sandsynligheden at være for at dyrene kommer ind på grunden.

  Vil se frem til jeres kommende artikler. God dag.

  1. Hej Jeppe

   Godt at du kunne finde råd og vejledning om din sommerhushave. Det er i øvrigt rigtigt, for hvis ens have ligger placeret et sted hvor der i forvejen lever dyr såsom frøer og padder, så er sandsynligheden endnu større for, at dyrene vil indtage ens vilde sommerhushave.

   Vi ser frem til at se dig på siden igen.

   – Naturhaven.dk

  1. Hej Camilla

   Fedt at du vil plante blomster i din sommerhushave!

   Det vigtige er, at du planter naturligt tilhørende blomster. Det trives dyrene bedst med, frem for hvis det er arter som ikke hører sig til på disse breddegrader.

   Vil anbefale dig at lave en vild blomstereng, som beskrevet i artiklen. Fremgangsmåden kan du se, og ellers kan du læse en mere detaljeret guide på følgende side, hvor du også kan finde links til de vilde blomsterblandinger vi anbefaler du køber til din have: https://naturhaven.dk/kob-vilde-blomsterfro-til-haven-her-og-glaed-insekterne/

   Lad os høre fra dig igen hvis du har flere spørgsmål.

   – Naturhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *