Efterårsstemning i naturhaven

Trods generelt set relativt høje temperaturer, er efteråret nu ved at gøre sit indtog. Læs med og mærk stemningen fra årets efterår i haven.

Efteråret er en herlig og ikke mindst farvesprudlende årstid. Det er fantastisk at se hvor meget planterne ændrer sig, og ofte på relativt kort tid. I år har det været forholdsvist mildt. Ikke så overraskende, eftersom de menneskeskabte klimaforandringer efterhånden fører til et mærkbart varmere vejr i Danmark.

Efterår i haven

Når bladene på træerne begynder at skifte farve, så ved man at efteråret for alvor er på vej

Den stormfulde årstid skaber sund kaos i haven

Vi har ved tidligere lejligheder berettet om efteråret i haven, og det er bestemt en årstid der som haveejer er værd at se frem til. Efteråret byder nemlig ofte på storme. De kan virkelig skabe ravage i haven. Det har naturen og biodiversiteten godt af. For når grene i stor stil rives af træerne og omdannes til dødt ved, så kan der dannes svampe og lignende på dem. Til glæde for et væld af dyr. Lad derfor det døde ved ligge i din have.

For nyligt blæste det godt og grundigt i naturhaven. En masse store grene røg da som forventet også af træerne. Ja, selv en fuglerede blev endda kastet på jorden. Se stemningsindtrykkene på billederne nedenfor.

Storm i haven
Nedstyrtet fuglerede

En rigtig blæsende dag i naturhaven førte til nedfaldne grene, og endda også en enkelt nedstyrtet fuglerede

Det traditionsrige blæsende efterårsvejr fører også typisk til en hel del nedfaldsfrugt. I år har bestemt ikke været en undtagelse. En hel del blommer, pærer og æbler er da således blæst af de mange frugttræer i naturhaven.

Langt de fleste af frugterne får lov at ligge. Til glæde for dyrelivet, og i særdeleshed fuglene, som godt kan lide at gnaske blandt andet æbler i sig til vinter.

Nedfaldsfrugt i efteråret

Efterår i haven er lig med nedfaldsfrugt, og det vidner æblerne på jorden her også om

Annonce
Annonce

Træerne smider bladene

I løbet af efteråret skifter bladene farve, og til sidst ryger langt de fleste af dem af grenene. Udviklingen er flot og fascinerende at følge med i.

Også ahorntræet smider så småt bladene. På billedet nedenfor ses deres flotte frugter. De omtales ofte som små “helikoptere”, og ser man nærmere på dem, i særdeleshed når de daler til jorden, så forstår man det godt.

Ahorn sår rigtig mange frø, og de spreder sig derfor effektivt. Træet kaldes i øvrigt også ær eller valbirk, og de gør sig fint i ens naturhave. Også om efteråret.

Ahorn frugt helikopter

Bemærk de sjove og flotte helikopteragtige frø fra ahorntræet

Det er med andre ord så småt blevet efterår i haven, og det er slet ikke så skidt endda. Alle årstider har deres særpræg, og de er alle sammen unikke, interessante og flotte på hver deres facon. Du kan i øvrigt i løbet af efteråret med fordel bygge et pindsvinehus i et afsidesliggende område af din have. Det er nu det for alvor er oplagt.

Hvad med dig, er du også klar til lidt efterår i haven? 
Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *