Glæd dyrene: Lad nedfaldsfrugten ligge i haven

Fra omkring august måned og ind i det tidlige efterår er der masser af frugt i haven. Vil du have flere dyr i haven? Så gem lidt til dem.

De fleste vilde haver består typisk af mere end blot blomster, vandhuller og et væld af insekter. Frugttræer og -buske er nemlig ofte en fast bestanddel i mange af vores naturhaver, og det fører til masser af lækker frugt til ikke blot haveejerne, men også de vilde dyr. Rigtig mange insekter og pattedyr elsker at mæske sig i frugterne. Og du bør gemme en del til dem.

Æbler til havens fugle

Så er det ved at være nu! Årets æbler er ved at vokse sig store og fyldige. Og fuglene ser frem til at sætte deres næb i dem

Flere af havens fugle er vilde med æbler

Her i naturhaven vokser rigtig mange æbletræer, og frugterne er ved at være gode nu, her i august. De kan dog sagtens klare at hænge lidt længere på træerne. Gerne til det tidlige efterår. Det er ikke kun os mennesker der er glade for de smagfulde æbler. Blandt fuglene er det arter som solsort, misteldrossel og sjagger der gerne kaster sig over de sprøde æbler.

Lad derfor en del af æblerne i haven hænge. Gerne langt ud på efteråret og den tidlige vinter. Så har fuglene noget at kaste sig over. Også når det for alvor bliver koldt og svært at finde føde.

Madlavningstips: Det kan du bruge æblerne fra haven til

Æbler fra haven gør sig glimrende til en god æbletærte eller æblekage. Overvej også bagte æbler med kanel og marcipan. Alt sammen fantastiske søde retter at lune sig på i det kølige efterår, eller for den sags skyld den hundekolde vinter.

Annonce
Annonce

Masser af blommer i haven – og insekterne elsker dem

Tjek lige billederne ud nedenfor. De giver et udmærket indblik i hvor mange blommer vi pt. har hængende i naturhaven.

Røde blommer fra haven
Blommer og æbler i haven
Gule blommer i haven

Der er så mange blommer i den vilde have, at man slet ikke kan nå at spise dem alle selv

Blommerne fra haven er søde og yderst velsmagende. Og ligesom tilfældet var det for æblerne, så er det ikke kun os mennesker der synes det. Et væld af bier og sommerfugle elsker således også at kaste sig over dem.

Lad de nedfaldne blommer være, og lad dem gerne splatte ud
Lad gerne en masse af de nedfaldne blommer ligge på jorden i din naturhave. Så er der masser af føde for insekterne. Og træd i øvrigt gerne på en del af dem. Du ved, sådan så de virkelig splatter ud. Så har de flagrende insekter meget lettere ved at få adgang til de væskefyldte og søde indre dele af blommerne.

Splattet gul blomme

Splat! Den her gule blomme er godt udtrådt, og det er godt nyt for insekterne, som dermed lettere kan tage for sig af de søde sager

Madlavningstips: Det kan du bruge blommerne fra haven til
Har du også blommer i din vilde have? Så har du garanteret rigeligt af dem, ligesom tilfældet er her i naturhaven. I så fald kan du med fordel benytte nogle af dem selv, og lave lækre retter ud af dem.

Du kan f.eks. overveje at lave blommegrød, blommetrifli eller anvende blommerne i en god og nærende salat. Muligheder er der således nok af.

Også sæson for bær fra haven

Lige nu er det også ved at være sæson for bær i haven. Hindbær og brombær er således ved at være spiseklare.

Brombær fra naturhave

Visse af brombærrene her er ved at være mørke og spiseklare, mens en del af dem stadig er grønne og røde, og derfor er sure og fortsat umodne

Hvilke dyr i haven spiser bær?
En del fugle gnasker gerne bær i sig, og ræve er også glade for det. Husk i den forbindelse på, at hvis du har formodning om at der er ræve i din have, samt at de spiser dine brombær, så bør du kun plukke og spise bær der er mindst én meter over jorden. Alt  derunder kan nemlig være inficeret af rævens urin, og der er derfor en lille risiko for dværgbændelorm.

Madlavningstips: Det kan du bruge brombær fra haven til
Brombær er vel sagtens en af de mest populære bær her til lands, og det forstår man så udmærket. For yderst smagfulde er de. Du kan med fordel benytte dem til syltetøj, kager og crumble.

Få glæde af alt den lækre frugt i haven

Det overordnede budskab er altså ganske klart: lad en del af nedfaldsfrugten ligge. Til glæde for havens dyr. Husk i den forbindelse på, at frugten har tendens til at gære, og at det godt kan komme til at lugte lidt sødt og spøjst. Men sådan er naturen nu en gang, og i de vilde haver skal netop naturen have lov at gå sin gang.

Frugt fra haven

At dyrke sit eget frugt i haven er yderst givende. Her har vi samlet en håndfuld blommer og et æble fra naturhaven

Men selvom der gerne må efterlades en masse frugt til havens dyr, så benyt naturligvis også en masse af frugten selv. Her i naturhaven vokser der som nævnt masser af æbler, blommer og brombær, såvel som pærer og endda også figner. Yes, den er god nok, figner i haven bliver fortsat mere almindeligt her på de hjemlige breddegrader.

Hvad med dig, bugner det også med frugt i haven hos dig, og lader du en del af det være til dyrene?
Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *