Så er det badesæson for havens solsorte

Sommeren er over os, og igen er det varmt og tørt. Glæd dine mange solsorte i haven ved at tilbyde dem vand. Se den sjove video her.

Har du mange solsorte i haven, eller ønsker du blot at få det, så er der ingen vej uden om at omlægge til en vild have. Det er i særdeleshed vigtigt, at du tilbyder fuglene, såvel som de andre vilde dyr i haven, adgang til vand.

Sommeren i år er endnu en gang knastør, samt rekordvarm. Klimakrisen banker for alvor på, og det skyldes i høj grad, at landbruget fortsat fylder for meget, og at der ikke er taget et politisk opgør med omtalte branche. I de vilde haver kan vi alle dog hjælpe lidt til. Se blot den livsbekræftende video nedenfor, hvor du kan se en solsort i haven tage en dukkert.

Der skal ikke meget til for at få solsorte i haven – et godt sted at starte, er ved at tilbyde adgang til vand

Frem med fuglebadene, skålene og spaden – for der skal vand til

Solsorte i haven er herlige bekendtskaber. Denne fugleart har nemlig karakter og temperament. Har du for eksempel hørt hvor fornærmet den lyder, når man kommer til at forskrække den mens den leder efter orme? Man kan ikke lade være med at smile af de fornærmede lyde der kommer fra dens næb.

Skal solsortene i din have for alvor trives, så skal de have adgang til vand. Har du allerede haft spaden fremme, og gravet et vandhul eller to i din vilde have? Glimrende! Så er du godt på vej. Mindre kan dog også gøre det. I videoen ovenfor kan du for eksempel se, hvordan en solsort tager en forfriskende dukkert i det vand der har samlet sig i en trillebør.

Du kan også stille skåle med vand ud i din have, eller endnu bedre købe fuglebade (reklamelink til udvalg anbefalet af naturhaven.dk), og dermed glæde de herlige flyvende væsener.

Solsort i vild have

Her ses en solsort i den vilde have i det helt tidlige forår

Lever primært af orme

Solsortene lever primært af animalsk føde, og deres helt store livret er uden tvivl regnorme. De ynder også at spise andre insekter, og mange af dem gemmer sig under de visne blade hen over efteråret og vinteren. Lad derfor dem ligge på jorden.

Lad i øvrigt også havens nedfaldsfrugt ligge. Solsortene kan nemlig godt lide at indtage æbler, bær og lignende i efteråret og hen over vinteren.

Vandhul til havens dyr

Det er en rigtig god idé at anlægge vandhuller i din vilde have – også for solsortenes skyld

Bliv klogere på solsorten

Ønsker du at læse mere om denne herlige fugl, og om hvordan du tiltrækker den til din naturhave? Så læs vores artikel om solsorten i naturhavens leksikon.

Hvad med dig, har du mange solsorte i haven, eller kniber det lidt med at få dem tiltrukket? 
Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

4 kommentarer til “Så er det badesæson for havens solsorte”

  1. Janne-Mette Andreasen

    Hej
    Jeg har et spørgsmål.
    Vores solsorte har igennem flere år efterladt kirsebærsten i fuglebadet. Ikke i en fugleklat men kommer flyvende med stenene. Hvorfor gør de det?
    Mvh havefugleelsker

    1. Hej Janne-Mette

      Glimrende spørgsmål, så tak for det.

      En del fugle ynder at indtage kirsebær, og stenen smider de gerne rundt omkring efterfølgende. Rent evolutionært er det smart at træet med tiden har udviklet så søde og lækre frugter, at alskens dyr ønsker at spise dem, og dermed spreder dets kerner/sten. Jeg har dog ingen erfaring med, at solsorte lige frem skulle have en særlig præference for at smide dem i fuglebade. Så mon ikke det er et rent tilfælde de er endt der? Det er nok det mest sandsynlige.

      Lad os høre fra dig igen hvis du har flere spørgsmål.

      – Naturhaven.dk

      1. Det lidt sjovt i snakker om kirsebær i fuglebadet .. jeg fjerner rigtig mange kirsebær sten fra mit fugle bad (og jeg har ikk selv et kirsebærtræ )

        Holder så meget af solsorten.
        Har opsat en kasse til solsorten i en stor gl bøgehæk, hvor katten ikke kan nå den (men ved ikk om de kan “finde den”)
        Der er andre reder i hækken i forvejen kan jeg se..
        der er opsat net i hækken fra min side og 1 1/2 op for at holde mine katte i skak.

        1. Hej Minou

          Ja, dyrene slæber kirsebærstenene med sig over større afstande. Som nævnt er det en glimrende evolutionær strategi fra kirsebærtræet, som dermed lettere kan sprede sig.

          Vi er også vilde med solsorten her i naturhaven. Du har dog ret i, at de ellers ganske kære huskatte er en udfordring. Ikke blot for solsorte, men faktisk for rigtig mange andre vilde dyr. Derfor bør man også overveje at holde sin kat i snor eller lignende i haven.

          Lad os meget gerne høre fra dig igen med flere spændende beretninger fra din vilde have.

          – Naturhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *