Brevkassen: “Hvad er de bedste vandplanter til mit vandhul?”

Så er det endnu en gang tid til en udgave af Naturhavens brevkasse. Denne gang ser vi blandt andet nærmere på vandplanter og pindsvinehuse.

Med jævne mellemrum samler vi en række af læsernes spørgsmål, og deler dem med jer her på bloggen. Det foregår alt sammen i det vi kalder for naturhavens brevkasse. Denne gang har vi samlet tre spørgsmål, og de handler først om vandplanter, dernæst mere specifikt om flydeplanter, og endelig om pindsvinehuse. Så lad os komme i gang!

Psst… Nu du alligevel er her, så tjek lige de gode havetilbud ud. Du finder blandt andet gode tilbud på blomsterfrø, redekasser, fuglebade med mere.

Spørgsmål om de bedste vandplanter

Spørgsmål fra adskillige læsere: Hvad er de bedste vandplanter til mindre vandhuller?

Svar fra Naturhaven.dk
: En række vandplanter kan i denne forbindelse nævnes. På billederne nedenfor kan du for eksempel se planten hippuris vulgaris – også kendt som vandspir. Det er en glimrende vandplante, og den udmærker sig ved at rense og ilte vandet.

I kategorien af de bedste vandplanter til haven kan også nævnes gul iris (Iris pseudacorus)krebseklo (Stratiotes aloides) og forskellige former for åkander. Enkelte af disse planter synes at kunne købes hos Plantetorvet (reklamelink).

Vandplanter til vandhul
Vandspir i vandhul

Flere af naturhavens læsere vil gerne have en liste over de bedste vandplanter til haven

Spørgsmål om andemad og flydeplanter

Spørgsmål fra DavidHvad med vandplanter? Vores vandhul er ved at være fyldt med små flydeplanter. Skal jeg fjerne eller finder det selv en naturlig balance?

Svar fra Naturhaven.dk
Hej David. Glimrende spørgsmål, så tak for det.

Flydeplanten “andemad” vil nærmest altid med tiden indfinde sig i små vandhuller. De tilføres via andre vandplanter og fugle. Du gør klogt i at tynde ud i disse former for flydeplanter hver uge. Ellers kan de hurtigt blive meget dominerende. Så nej, vandhullet vil højst sandsynligt ikke finde en naturlig balance. Her må du i stedet træde til.

Det er let og enkelt at fjerne andemaden fra vandhullet. Brug blot en si eller et fiskenet. Du bør dog sikre dig, at der ikke sidder dyr fast i plantedelene. Overvej at ligge planterne på bredden, så eventuelle dyr kan hoppe i vandet igen. Fjern senere det organiske materiale.

Der er i øvrigt ingen grund til at fjerne alt andemad og lignende flydeplanter, for de er trods alt naturligt hjemmehørende, og de sørger for skygge og mindre algedannelse. Så rådet herfra er enkelt: Fisk en del af planterne op et par gange hver uge, og lad en smule blive i overfladen.

Se det uredigerede svar til David i artiklen om vandhuller i haven.

Andemad i vandhul
Grøn frø og andemad

På billederne ovenfor kan en smule andemad ses i naturhavens vandhul – og endda også på den grønne frø

Spørgsmål om hvorvidt pindsvin deler bo

Spørgsmål fra PiaHej Jeg har overtaget 6 pindsvin fra pindsvinevennerne og her Nu fodret og vandet i et par mdr. Jeg bor i skoven. Skal de have hvert deres hus eller kan de bo sammen?

Svar fra Naturhaven.dk
Hej Pia. Tak for din store indsats for de danske pindsvin. Det er godt at høre, at du har hjulpet dem godt videre.

Pindsvin er ikke sociale dyr. De finder nærmest kun sammen i parringssæsonen. Sørg derfor for, at de hver især har mulighed for at overvintre i hver deres pindsvinehus, kompost- og kvasbunke med videre.

Se det uredigerede svar til Pia i artiklen om gør det selv-pindsvinehuse.

Lav et pindsvinebo
Pindsvin i vild og naturlig have

På billederne ovenfor ser du naturhavens DIY pindsvinehus, samt et flot eksemplar af arten

Hvad med dig, brænder du også inde med et eller flere spørgsmål om vilde haver? Så lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at spørge løs i kommentarfeltet herunder, eller ved at kontakte os.

Anbefalet netop til dig:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *