De bedste hurtigt voksende træer til naturhaven

Store træer er vigtige for havens dyr, og alle vilde haver bør indeholde dem. Men hvilke hurtigt voksende træer er de bedste?

De vilde haver vinder frem i Danmark. En rigtig positiv udvikling, som ufortrødent ser ud til at fortsætte. I de mange vilde haver landet over, findes der ofte store og fyldige træer. Disse er til enormt stor glæde for insekter, fugle og pattedyr såsom egern. Her kan dyrene nemlig finde ly og sikkerhed, og rigtig opnå tryghed.

Har man endnu ikke store og fyldige træer i sin have, så er spørgsmålet derfor blot hvilke hurtigt voksende træer man bør plante. Det har vi besluttet os for at se nærmere på, så læs med her og bliv klogere.

Hurtigt voksende piletræ i haven

På udkig efter et insektvenligt og hurtigt voksende træ til haven? Du har det her… Piletræet!

 

Piletræer vokser hurtigt, og insekterne er vilde med dem

De første slags træer vi bør kaste vores opmærksomhed over, er helt klart piletræerne. De vokser nemlig rigtig hurtigt. Ifølge havenyt kan visse krydsninger endda vokse helt op til 1,5-2 meter pr. år.

Tilbyder insekterne vigtig næring i det tidlige forår
I sig selv er det faktum, at vi har med hurtigt voksende træer at gøre positivt, eftersom træerne dermed hurtigt bliver tætte og fyldige, hvilket er til glæde for dyrelivet. En anden klar fordel ved piletræer er dog samtidig, at de blomstrer i det tidlige forår. Ofte allerede i løbet af marts. Det er vigtigt. For på denne årstid er visse insekter så småt gået på jagt efter føde. Og føden, ja, den finder de altså blandt andet her.

Udvalget af blomster, og dermed føde, er generelt ikke synderligt stor på denne tid af året. Som ejer af en vild have anbefales du derfor på det kraftigste til at plante et eller flere piletræer. I øvrigt er piletræernes middelstore vattede blomster enormt flotte – og så dufter de samtidig himmelsk.

Hvilket piletræ skal jeg plante i min have?
Vil du have et insektvenligt og hurtigt voksende piletræ til at gro i din have, så er sådan noget som seljepil oplagt. Det vokser hurtigt, og kan blive op mod 10 meter højt. Overvej også gråpil eller krybende pil. Du kan til tider købe seljepil på linket her, men det er ikke altid det er på lager, så tjek lige op på det. (Annoncelink til butik anbefalet af naturhaven.dk).

Piletræ i vild have

Piletræets flotte og vattede blomster springer ud allerede i det tidlige forår. Til glæde for havens insekter

En anden klar fordel ved piletræer er, at de gerne vokser i fugtige og sumpede områder af haven. Her kan de dermed hjælpe til at afvande haven, og dermed sørge for, at det ikke går helt galt i de allermest regnfulde perioder af året. Piletræer er dermed gode i kampen mod oversvømmelser.

Poppeltræer er en anden god kandidat

De hurtigt voksende og løvfældende poppeltræer, vil sandsynligvis også gøre sig godt i din naturhave. De vokser som nævnt kraftigt, og du kan sagtens regne med at de er 20-30 meter høje efter samme antal år. En vækst på en god meter pr. år er derfor ikke umuligt at opnå.

Annonce
Annonce

De gør sig glimrende som læplanter, og de er særdeles vindføre. Masser af fugle vil med tiden kunne indfinde sig i de høje kroner, og forestil dig lige hvor herligt bladenes brusen i vinden vil lyde, på sådan en rigtig god gammeldags blæsende sommerdag. Ekstra tip: Hæng fuglekasser op i træerne. Så styrkes livsbetingelserne for fuglene yderligere.

Den flotte 
mirabel vokser også relativt hurtigt. Du ser den på billedet nedenfor, og du kan læse mere om den i vores artikel om 3 gode buske og træer til haven.

Mirabel

Mirabel vokser relativt hurtigt, og insekterne tiltrækkes som magneter til de flotte blomster

Hvor vigtigt er det overhovedet, at træerne vokser hurtigt?

Folk er typisk på udkig efter hurtigt voksende træer til haven, når de befinder sig i etableringsfasen af deres vilde haver. Ønsket er ofte hurtigst muligt at få etableret en flot naturhave, med masser af store træer. Og selvom store og fyldige træer er vigtige for naturen og dyrelivet, så er det værd at stoppe op, og nøje overveje hvad man skal gøre.

En af de negative aspekter ved hurtigt voksende træer er nemlig, at de til tider kan vokse for hurtigt, og at man derfor ender med at må beskære dem kraftigt. Man risikerer også, at træerne bliver for dominerende, og at de kommer til at skygge for mange af de andre planter i haven. Det kan gå ud over ens planlagte områder med 
vilde blomsterenge, som ofte kræver masser af sol.

Overvej derfor nøje hvilke hurtigt voksende træer du vil plante, samt hvor de skal placeres i din vilde have. Plant også gerne et større udvalg af træer der vokser langsommere, og som derfor lettere kan holdes ved lige. Her kan du overveje
bøgetræer, som med årene bliver yderst værdifulde for et væld af dyrearter. Kirsebær– og æbletræer er også gode.

Lav en vild have nu

Lyden af bøgetræets blade der bruser i vinden, er som ren terapi for sjælen. Overvej at plante et i din vilde have

Oplev de store og gamle træer i videoen fra naturhaven

I videoen nedenfor kan du rigtig fornemme de store og ikke mindst gamle træer i naturhaven. Dyrelivet har behov for de her kæmper, og der skal derfor lyde en stor opfordring til alle om at plante dem, samt ikke mindst lade de træer som allerede står i jeres haver stå for eftertiden.

I introduktionsvideoen til naturhaven ovenfor er der god mulighed for at tjekke nogle store og flotte træer ud

Giv plads til træerne i din vilde have

Samlet set kan vi altså konkludere, at der er rigeligt med valgmuligheder for dem som er på udkig efter hurtigt voksende træer. Piletræer, poppeltræer, mirabel og en række andre træer er gode bud på kommende hurtigt voksende planter på din matrikel.

Husk samtidig også, at det som naturen og dyrelivet for alvor tørster efter, er gamle, døde og hullede træer. Lad derfor alle disse stå, såfremt du har dem i din have, og lad alle grene og dødt ved fra træerne ligge rundt omkring på din grund. Det er alt sammen guld værd for naturen og dyrene i haven.

Hvad med dig, har du også fuld fokus på at skabe gode forhold for dyrene i din have? Og er der rigeligt med store træer i din have? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

4 thoughts on “De bedste hurtigt voksende træer til naturhaven”

 1. Michele Rasmussen

  Jeg er ret overrasket over hvor hurtigt piletræet egentlig vokser. Først planter det sig selv og på ingen tid så står der bare et kæmpe træ. Et stort og yndigt træ der helt klart bliver prioriteret i min nye naturhave.

  1. Hej Michele

   Ja, piletræer vokser enormt hurtigt. Herlige træer er de, og insekterne er som nævnt vilde med dem. Helt klart et træ der passer godt til vilde haver.

   Tak for kommentaren!

  1. Naturhaven.dk

   Hej Mads

   Et godt bud på et hurtigvoksende piletræ er “seljepil”. Det kan blive op til ca. 10 meter højt, og er som sådan Danmarks største pileart. Erfaringen fra naturhaven er at det vokser hurtigt, samt at det ikke mindst bidrager med værdifuld næring til insekterne i det tidlige forår.

   Skriv endelig hvis du har flere spørgsmål.

   – Naturhaven.dk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *