De bedste hurtigt voksende træer til naturhaven

Store træer er vigtige for havens dyr, og alle vilde haver bør indeholde dem. Men hvilke hurtigt voksende træer er de bedste?

De vilde haver vinder frem i Danmark. En rigtig positiv udvikling, som ufortrødent ser ud til at fortsætte. I de mange vilde haver landet over, findes der ofte masser af vilde planter, samt store og fyldige træer. Disse er til enormt stor glæde for insekter, fugle og pattedyr såsom egern. Her kan dyrene nemlig finde ly og sikkerhed, og rigtig opnå tryghed.

Har man endnu ikke store og fyldige træer i sin have, så er spørgsmålet derfor blot hvilke hurtigt voksende træer man bør plante. Det har vi besluttet os for at se nærmere på, så læs med her og bliv klogere.

Hurtigt voksende piletræ i haven

På udkig efter et insektvenligt og hurtigt voksende træ til haven? Du har det her… Piletræet!

Piletræer vokser hurtigt, og insekterne er vilde med dem

De første slags træer vi bør kaste vores opmærksomhed over, er helt klart piletræerne. De vokser nemlig rigtig hurtigt. Ifølge havenyt kan visse krydsninger endda vokse helt op til 1,5-2 meter pr. år.

Tilbyder insekterne vigtig næring i det tidlige forår
I sig selv er det faktum, at vi har med hurtigt voksende træer at gøre positivt, eftersom træerne dermed hurtigt bliver tætte og fyldige, hvilket er til glæde for dyrelivet. En anden klar fordel ved piletræer er dog samtidig, at de blomstrer i det tidlige forår. Ofte allerede i løbet af marts. Det er vigtigt. For på denne årstid er visse insekter så småt gået på jagt efter føde. Og føden, ja, den finder de altså blandt andet her.

Udvalget af blomster, og dermed føde, er generelt ikke synderligt stor på denne tid af året. Som ejer af en vild have, uanset om der er tale om en parcelhushave eller vild sommerhushave, anbefales du derfor på det kraftigste til at plante et eller flere piletræer. I øvrigt er piletræernes middelstore vattede blomster enormt flotte – og så dufter de samtidig himmelsk.

Hvilket piletræ skal jeg plante i min have?
Vil du have et insektvenligt og hurtigt voksende piletræ til at gro i din have, så er sådan noget som seljepil oplagt. Det vokser hurtigt, og kan blive op mod 10 meter højt. Overvej også gråpil eller krybende pil. Nedenfor finder du link til en anbefalet webshop hvor træet kan købes, men det er ikke altid det er på lager, så tjek lige op på det.

Plantetorvet: Køb seljepil hurtigt, sikkert og enkelt via dette reklamelink. Webshoppen er anbefalet af naturhaven.dk.

Piletræ i vild have

Piletræets flotte og vattede blomster springer ud allerede i det tidlige forår. Til glæde for havens insekter

En anden klar fordel ved piletræer er, at de gerne vokser i fugtige og sumpede områder af haven. Her kan de dermed hjælpe til at afvande haven, og dermed sørge for, at det ikke går helt galt i de allermest regnfulde perioder af året. Piletræer er dermed gode i kampen mod oversvømmelser.

Poppeltræer er en anden god kandidat

De hurtigt voksende og løvfældende poppeltræer, vil sandsynligvis også gøre sig godt i din naturhave. De vokser som nævnt kraftigt, og du kan sagtens regne med at de er 20-30 meter høje efter samme antal år. En vækst på en god meter pr. år er derfor ikke umuligt at opnå.

De gør sig glimrende som læplanter, og de er særdeles vindføre. Masser af fugle vil med tiden kunne indfinde sig i de høje kroner, og forestil dig lige hvor herligt bladenes brusen i vinden vil lyde, på sådan en rigtig god gammeldags blæsende sommerdag. Ekstra tip: Hæng fuglekasser op i træerne. Så styrkes livsbetingelserne for fuglene yderligere.

Følger du linket nedenfor, så får du adgang til poppeltræer. De er set til priser fra 599 kroner og op. En fornuftig pris for en god og naturlig tilføjelse til din vilde have.

Plantetorvet: Køb poppeltræer hurtigt, sikkert og enkelt via dette reklamelink. Webshoppen er anbefalet af naturhaven.dk.

Overvej også mirabel

Den flotte mirabel vokser også relativt hurtigt. Du ser den på billedet nedenfor, og du kan læse mere om den i vores artikel om 3 gode buske og træer til haven.

Mirabel

Mirabel vokser relativt hurtigt, og insekterne tiltrækkes som magneter til de flotte blomster

Plantetorvet: Køb mirabel hurtigt, sikkert og enkelt via dette reklamelink. Webshoppen er anbefalet af naturhaven.dk.

Hvor vigtigt er det overhovedet, at træerne vokser hurtigt?

Folk er typisk på udkig efter hurtigt voksende træer til haven, når de befinder sig i etableringsfasen af deres vilde haver. Ønsket er ofte hurtigst muligt at få etableret en flot naturhave, med masser af store træer. Og selvom store og fyldige træer er vigtige for naturen og dyrelivet, så er det værd at stoppe op, og nøje overveje hvad man skal gøre.

En af de negative aspekter ved hurtigt voksende træer er nemlig, at de til tider kan vokse for hurtigt, og at man derfor ender med at må beskære dem kraftigt. Man risikerer også, at træerne bliver for dominerende, og at de kommer til at skygge for mange af de andre planter i haven. Det kan gå ud over ens planlagte områder med 
vilde blomsterenge, som ofte kræver masser af sol.

Overvej derfor nøje hvilke hurtigt voksende træer du vil plante, samt hvor de skal placeres i din vilde have. Plant også gerne et større udvalg af træer der vokser langsommere, og som derfor lettere kan holdes ved lige. Her kan du overveje
bøgetræer, som med årene bliver yderst værdifulde for et væld af dyrearter. Kirsebær– og æbletræer er også gode.

Lav en vild have nu

Lyden af bøgetræets blade der bruser i vinden, er som ren terapi for sjælen. Overvej at plante et i din vilde have

Oplev de store og gamle træer i videoen fra naturhaven

I videoen nedenfor kan du rigtig fornemme de store og ikke mindst gamle træer i naturhaven. Dyrelivet har behov for de her kæmper, og der skal derfor lyde en stor opfordring til alle om at plante dem, samt ikke mindst lade de træer som allerede står i jeres haver stå for eftertiden.

I introduktionsvideoen til naturhaven ovenfor er der god mulighed for at tjekke nogle store og flotte træer ud

Giv plads til træerne i din vilde have

Samlet set kan vi altså konkludere, at der er rigeligt med valgmuligheder for dem som er på udkig efter hurtigt voksende træer. Piletræer, poppeltræer, mirabel og en række andre træer er gode bud på kommende hurtigt voksende planter på din matrikel.

Husk samtidig også, at det som naturen og dyrelivet for alvor tørster efter, er gamle, døde og hullede træer. Lad derfor alle disse stå, såfremt du har dem i din have, og lad alle grene og dødt ved fra træerne ligge rundt omkring på din grund. Det er alt sammen guld værd for naturen og dyrene i haven. Benyt som nævnt også vores redekasser tilbud, så fuglene kan formere sig i træerne.

Hvad med dig, har du også fuld fokus på at skabe gode forhold for dyrene i din have? Og er der rigeligt med store træer i din have? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

12 kommentarer til “De bedste hurtigt voksende træer til naturhaven”

 1. Michele Rasmussen

  Jeg er ret overrasket over hvor hurtigt piletræet egentlig vokser. Først planter det sig selv og på ingen tid så står der bare et kæmpe træ. Et stort og yndigt træ der helt klart bliver prioriteret i min nye naturhave.

  1. Hej Michele

   Ja, piletræer vokser enormt hurtigt. Herlige træer er de, og insekterne er som nævnt vilde med dem. Helt klart et træ der passer godt til vilde haver.

   Tak for kommentaren!

  1. Hej Mads

   Et godt bud på et hurtigvoksende piletræ er “seljepil”. Det kan blive op til ca. 10 meter højt, og er som sådan Danmarks største pileart. Erfaringen fra naturhaven er at det vokser hurtigt, samt at det ikke mindst bidrager med værdifuld næring til insekterne i det tidlige forår.

   Skriv endelig hvis du har flere spørgsmål.

   – Naturhaven.dk

  2. Ann Patricia Conrad Dornan

   Hej Mads
   Jeg savner, at du måske advarer om piletræer i parcelhuskvarterer, hvis man ikke har en meget, meget stor grund, og ikke har tænkt sig at beskære træerne – hvert år.
   Som du nævner, så kan de vokse op mod 2 meter pr år, og det kan give store skyggegener hos naboer samt gener med nedfald hos naboer (“gæslinger” alle vegne og ud over det hele).
   Til gengæld er det et skønt træ, når der er plads – der er fyldt med bier i det tidlige forår☺️
   Til gengæld er de

   1. Hej Ann

    Det er rigtigt – piletræer vokser overordentlig hurtigt, og de er derfor også relevante i denne artikel. Som du nævner kan det dog næsten tage overhånd, og her i naturhaven spirer det også konstant frem med nye piletræer. Det er vigtigt at man hele tiden “holder dem i ørerne”, for ellers kan de hurtigt vokse sig store.

    Fordelen ved piletræerne er dog klar, for som du selv nævner bidrager de med vigtig føde til insekterne i det tidlige forår. Det er et tidspunkt på året, hvor der ellers ikke er det store fødegrundlag for insekterne.

    – Naturhaven.dk

 2. Jeg ku godt ønske mig at I i artiklen skelnede mellem vårpil og øvrige pil. Kun vårpile sætter blomst før blade og er således dem der er gavn for de tidlige insekter, hvor der kun er få fødeemner iøvrigt.

  1. Hej Jette

   Tak for det gode indspark. Det synes rigtig nok at være tilfældet, men seljepil, som er den vi nævner i artiklen, synes nu også at blomstre meget tidligt. Helt generelt er vores anbefaling, at man vælger at plante pil, og andre planter for den sags skyld, som blomstrer på alle tidspunkter af året, så insekterne konstant har føde tilgængeligt.

   Lad os endelig høre fra dig igen.

   – Naturhaven.dk

    1. Hej Susanne

     Jeg formoder du spørger ind til hvilken af de to nævnte former for pil du med fordel kan plante op ad et plankeværk. Til det vil svaret umiddelbart være, at der er frit valg.

     Du skal dog være opmærksom på, at piletræer som nævnt vokser hurtigt, og at de hurtigt begynder at fylde en del. De har også tendens til at sprede skud ud i nærområdet. Som sådan er der lidt arbejde i at “holde dem i ørerne”. Hvis du har en nabo på den anden side af plankeværket, er det måske også værd at undersøge, om denne er indforstået med det hurtigvoksende træ på den anden side af skellet.

     Har du flere spørgsmål, så lad os høre fra dig igen, og held og lykke med din vilde have.

     – Naturhaven.dk

 3. Hej Naturhaven.dk
  Nu har jeg læst nogle af de andres opslag, og det ser mere til at pil kun er egnet til forholdsvis store haver…
  Så her kommer der nok et lidt (meget) dumt spørgsmål, men nu vel …
  Er det muligt at dyrke pil til pileflet i en meget lille have (6×8 meter)?
  Jeg er selvfølgelig bekendt med, der ikke vil være plads til andet i haven, og at disse skal klippet ned hvert år, men det ville også passe mig helt fint…

  1. Hej Gert

   Man kan nu sagtens have piletræer til at gro i de lidt mindre haver. En have på 6×8 meter vil dog ikke have plads til ret mange, og de vil hurtigt blive så tætte, at det hele efterhånden minder om en lille skov. Det er der dog heller ikke noget galt med som så.

   Det du dog skal være opmærksom på er, at piletræer som nævnt breder sig meget. Du skal derfor holde de nye skud der årligt dukker op de mest spøjse steder nede. Summa summarum, du kan sagtens have nogle få piletræer til at gro i din have, men det vil næsten være ærgerligt hvis de skygger for alle andre planter, så du dermed ikke kan have vilde blomster og lignende også.

   – Naturhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *