Kommunedyst: Gør din have vild med vilje og hjælp til

Kommuner over hele landet dyster netop nu om blive “Danmarks vildeste kommune”. Et godt initiativ. Gør din have vild med vilje og hjælp til.

Klimaet, miljøet og naturen er i krise, men heldigvis er borgerne i stigende omfang klar til at gøre noget ved udfordringerne. Vi ser det klart og tydeligt ved at naturhaver hitter, og ved at der i større grad end tidligere er tendenser til, at borgerne lader deres haver være vilde med vilje.

Men er initiativet “Danmarks Vildeste Kommune” blot varm luft? Og hvad kan kommunerne, samt ikke mindst de enkelte haveejere egentlig gøre, for at give bedre plads til naturen? Læs med her og bliv klogere.

Frø i haven

Frøer og padder har det hårdt i Danmark. Det skyldes den intensive landbrugsproduktion, som fører til fragmenterede og ødelagte naturområder

En meningsfuld konkurrence – men landbruget skal fortsat tøjles

Kommunedysten “Danmarks Vildeste Kommune” er skam ikke varm luft. Det er i den grad et godt og positivt initiativ. For ethvert tiltag der kan implementeres, i bestræbelserne på at styrke den ekstremt pressede natur i Danmark, er positivt.

Kommunerne kan gøre meget for at styrke naturen, og gøre den mere vild. De kan f.eks. lade grøftekanter gro til i vilde og naturligt tilhørende blomster. De kan sætte ind med målrettede indsatser over for særligt truede arter i kommunen. Og endelig kan de også skabe mere sammenhængende naturområder i kommunerne.

Sandheden er dog, at vi først for alvor får løst den enorme miljø- og naturkrise, når det ekstremt intensive danske landbrug tøjles. Danmark er 62% opdyrket. Et bizart højt tal, og klart et der skal sænkes. Det burde faktisk være sket for længst. Det politiske mod til at udfordre landbruget, er dog desværre fortsat fraværende.

Vilde blomster i haven

Vil du hjælpe naturen? Så gør din have vild med vilje! Giv plads til naturligt tilhørende blomster og planter, og lad de vilde dyr komme til

Lav en vild have og bidrag til vildskaben i din kommune

Er du selv tændt på at bidrage til din kommunes sejr i kampen om “Danmarks Vildeste Kommune”? Så starter indsatsen på mange måder i din helt egen have. Her er planen klar: Du skal gøre den så vild og naturlig som muligt. Men hvordan gør du det?

Der er masser af ting du kan gøre, hvis du vil lave en vild have. Vi har været inde på det masser af gange her på naturhaven.dk, men opsummeret får du blot 3 idéer her:

  • Lad træer og buske vokse vildt og utæmmet: Dyrene i haven, i særdeleshed fuglene, er vilde med tætte buske og træer. Rigtig mange af dem bygger også gerne reder i gamle huller og lignende. Lad derfor buske og træer vokse vildt og utæmmet på din grund. Lad endvidere de gamle døde træer stå.
  • Lav vandhuller og små søer i din have: Vand er kimen til alt liv. Det samme gør sig naturligvis gældende i din have. Lav derfor vandhuller rundt omkring i din vilde have. De behøver ikke være store, og du kan blot grave ud til nogle formstøbte havebassiner eller lignende. Der skal ikke meget til her.
  • Dødt ved er din ven: Gamle grene, kviste og blade gør sig bedst i din have. Drop de konstante ture afsted til kommunens genbrugsplads med dit såkaldte “haveaffald”. Lav i stedet kvasbunker ud af det døde ved. Her kan insekterne finde ly og overvintre. Og pindsvin ligeså.

En have der er vild med vilje er et rent paradis på jord. Så hvorfor ikke også gøre din have vild? Få inspiration i videoen

Naturen trænger til at blive hørt – så lad os komme i gang!

På tidspunktet for offentliggørelsen af denne artikel, havde 90 ud af landets 98 kommuner udvist interesse for at deltage i dysten om at blive “Danmarks Vildeste Kommune”. Det er jo glædeligt, og så mangler vi blot at få de sidste med. Vi skal dog også se reel handling her, og varige løsninger på udfordringerne. Og uanset hvordan man ser på det, så skal det danske landbrug begrænses, omlægges og gøres grønnere.

Rundt omkring i de danske haver er en glædelig udvikling i gang. Stadig flere danskere gør deres haver vilde med vilje. En kanon udvikling som vi her på naturhaven.dk holder øje med, samt bidrager med inspiration til. Lad os alle fortsætte de gode takter.

Hvad med dig, har du hørt om initiativet om de vilde kommuner, og er du klar til at hjælpe til ved at gøre din have eller 
sommerhushave vild med vilje? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *