Snart går havens pindsvin i hi – giv plads til dem

I løbet af efteråret er der livlig aktivitet blandt de mange pindsvin i haven. Snart går de i hi for vinteren. Er din have klar?

Et af havens helt store nyttedyr, pindsvinet, er netop nu i fuld gang med at forberede sig på at gå i hi. Inden da skal det nå at fortære så meget føde som muligt, så det har nok energi til den lange overvintring frem mod næste forår.

Forhåbentlig har du gjort din have klar til de overvintrende pattedyr. Læs med her, og få gode råd til hvordan du gør din have vinterklar til disse sjove og fascinerende dyr.

At få besøg af pindsvin i haven er altid herligt. Se med i videoen fra naturhaven

Hvornår går pindsvin i hi?

Pindsvinet går typisk i hi omkring november. I månederne op til dette, har de fuld fokus på at få indtaget så meget føde som muligt. Ganske enkelt for at have masser af sul på kroppen, så de har noget at stå imod med til den lange overvintring.

Nogle folk ser ind imellem også pindsvin fremme, midt om vinteren. Det er slet ikke så ualmindeligt igen. Pindsvin kan nemlig sagtens vågne op i løbet af vinteren, blandt andet hvis deres bo er blevet fugtigt og koldt, og så simpelthen traske rundt og lede efter et nyt bo.

Det er ikke super godt for pindsvinet at vågne op i løbet af vinteren. Det kræver nemlig en del energi for dem at finde et nyt bo, samt at gå i hi igen. Netop derfor er det også super vigtigt, at pindsvineboet er fornuftigt indrettet fra start af.

Pindsvin i haven

Vi har op til flere pindsvin i haven her på matriklen. Her ses et af dem

Få pindsvinene til at overvintre i din have

Har du pindsvin i haven, og vil du gerne hjælpe dem godt igennem den lange vinter, så er der en del du kan gøre.

  • Gør din have vild, så der er rigeligt med kryb og kravl til pindsvinene: Pindsvin er vilde med orme og snegle, og dem får du masser af i haven hvis den får lov at være vild, kaotisk og ukontrolleret.
  • Lav vandhuller, og sørg for at din have er fugtig. Stil alternativt noget vand ud til pindsvinene: Det er vigtigt at dine pindsvin i haven har let adgang til vand. Det kunne være fra et eller flere vandhuller, sænkede fuglebade eller fra skåle med vand du stiller ud.
  • Lav en vild have med masser af kvasbunker og kompostbunker: Når vi så endelig når til omkring november, så er det tid til konstruktionen af pindsvineboet. Det laver de gerne i store kvasbunker, eller i en afsidesliggende kompostbunke.
Kvasbunke i en vild have

En kvasbunke som denne, som endda samtidig er placeret direkte op til en stor og fyldig busk, er et super oplagt sted til et pindsvinebo

Overvej at købe et pindsvinehus, eller bygge et vinterhi til pindsvinet

Vil du hjælpe lidt ekstra til, så kan du købe et pindsvinehus (følg reklamelinket, og tjek udvalget ud). Det er en glimrende måde at gøre sin have attraktiv for dyrene vinteren over.

Alternativt kan du også bygge dit eget pindsvinebo til dem. Du kan f.eks. lave et lille hulrum under en brændestabel. Uanset hvad du vælger at gøre, så er det vigtigt at du ikke forstyrer havens pindsvin i løbet af vinteren. Så ikke noget med at grave i kompostbunkerne, eller ruske i kvasbunkerne.

I den sjove video fra naturhaven ovenfor kan du se pindsvinene på tur til vandhullet

Hvornår vågner pindsvinet fra sit vinterhi?

I takt med at foråret for alvor slår igennem i april måned, vågner pindsvinet op fra sit vinterhi. Nu er spørgsmålet derfor blot, om du er klar til at byde dem indenfor på din matrikel?

Læs i øvrigt meget mere om pindsvinet i naturhavens leksikon.

Hvad med dig, har du pindsvin i haven? Og er der steder hvor de kan overvintre? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *