Pindsvin

Hvor lever pindsvin? Og hvordan tiltrækker du arten til din vilde have? Bliv klogere på arten her i denne artikel.

Kendetegn

Pindsvinet, også kaldet vesteuropæisk pindsvin, kan fortrinsvis kendes på sine mange pigge, som i øvrigt er 20-30 mm lange, samt ca. 1 mm i diameter, og som arten evolutionært har udviklet som en forsvarsmekanisme mod rovdyr. Dyret har brun pels på undersiden af kroppen, samt en relativ lang snude, med en sort næse for enden. Pindsvinets fire små fødder er udstyret med trædepuder og fem kløer.

Hvornår kan du se pindsvinet i din have?

Pindsvinet går typisk i vinterhi omkring november måned, eller når temperaturen er faldet til ca. 10 grader. De kommer normalt frem igen i løbet af april måned. Som sådan kan du se pindsvinet i din have i månederne fra april til november.

Hvad lever pindsvinet af?

Pindsvin er vilde med insekter, og i særdeleshed orme og snegle. Også biller og tusindben står ofte på menuen. De kan endda også finde på at indtage frøer og padder, fugleæg, mus og mindre fugle. De større dyr indtages dog typisk kun som ådsler.

Vidste du at...

  • … pindsvin er udstyret med 5.000-7.000 pigge, og at de kan stritte med dem, for at skræmme rovdyr væk?
  • … pindsvinets kropstemperatur kan falde helt ned til ca. 1 grad under deres vintersøvn?
Pindsvin i haven

Status og udbredelse

Pindsvinet er på rødlisten registreret som ikke truet. Arten er udbredt over det meste af landet. Blandt truslerne mod arten kan nævnes lejlighedsvis forgiftning, øget fragmentering af egnede levesteder, og så går en del desværre også til årligt i trafikken. Pindsvinet er fredet.

Hvor lever pindsvinet i Danmark?

Pindsvinet trives i et bredt udvalg af habitater, herunder i skov, krat, agerland og selv i byer. Pindsvinet observeres hyppigt i vilde haver, hvor udvalget af buske, træer og planter er stort, og hvor der er små vandhuller og søer på grunden, som til sammen gør, at der er rigeligt med insekter og føde tilgængelig.

Video af pindsvin

I denne video kan du se pindsvinet boltre sig i naturhaven. Vil du også have masser af disse fantastiske dyr i din have? Så gør din have vild, og dermed pindsvinevenlig.

Købsinspiration: Lav en vild have og tiltræk pindsvinet

  • Køb et pindsvinehus og placér det i et afsiddesliggende område af din have. Så har dyrene et trygt og sikkert sted at overvintre.
  • Gør din have vild og utæmmet. Så kommer der langt flere insekter, og dermed føde til de herlige pindsvin. Find ting til din naturhave her.
Annonce
Annonce

Sådan tiltrækker du pindsvinet til din have

Vil du have glæde af flere pindsvin i din have, så er det tid til at omdanne den til en vild og utæmmet naturhave.

Lad din have gro vildt og utæmmet

Pindsvin sætter stor pris på vilde og utæmmede haver. Her er der nemlig masser af tætte buske at gemme sig i, samt kvasbunker hvor der kan bygges pindsvinebo. Lad dig inspirere af det store udvalg af artikler på naturhaven.dk, og kom i gang med din vilde have i dag.

Gør din have våd og sumpet

Pindsvin har behov for vandhuller og sumpede områder i haven. Dels for at slukke tørsten, men også da områderne fører til en øget mængde af insekter og dermed føde. Og husk nu: Pindsvin skal ikke fodres med komælk, selvom visse stadig fejlagtigt tror det. De kan ikke tåle det. De lever naturligvis kun af vand!

Kilder, yderligere info samt relevante artikler om pindsvin