3 gode råd: Hjælp pindsvin i haven

Vil du have flere pindsvin i haven? Så læs med i artiklen her, hvor vi har samlet 3 gode råd til, hvordan du bedst hjælper de små stikkende pattedyr.

En vild have, også kaldet naturhave, er et oplagt sted for et pindsvin at søge hen. For her er forholdene nemlig helt i top for at de kan trives. Men hvad skal du helt præcist gøre, såfremt du ønsker at tiltrække flere pindsvin til din have?

Pindsvin i haven

Gør din have så vild som muligt, og tiltræk dermed pindsvin lettere

Råd nummer 1: Lav en vild have

Det første råd er soleklart – du skal simpelthen lave en så vild have som muligt, såfremt du ønsker flere pindsvin i haven. Og så er det jo heldigt du er landet her på naturhaven.dk, hvor du jo kan læse meget mere om hvordan du gør det!

Få blandt andet inspiration til det, i bogen Et år i naturhaven, hvor du kan læse 14 simple trin til at lave en naturhave.

Pindsvin lever af alskens insekter, og særligt biller og regnorme står højt på dette herlige kræs menukort. Når du laver en vild have, fuld af højt og utæmmet græs, kvasbunker og nedfaldne grene, samt tætte plamager af buske og træer, så opstår der hurtigt gode forhold for netop disse skabninger. Dermed får pindsvin i haven lettere ved at søge føde.

 

Råd nummer 2: Lav vandhuller i haven, og gør dem pindsvinevenlige

Her på naturhaven.dk nævner vi det ofte: Det er fuldstændig essentielt, at gøre din vilde naturhave så indbydende for dyrelivet som muligt, ved at gøre den våd og fugtig. Etablér derfor vandhuller og søer. Vand er simpelthen kimen til alt liv, og alt fra insekter og fugle, til diverse pattedyr, såsom pindsvin, er dybt afhængige af adgang til vand.

Når du laver et vandhul i haven, eller måske en mindre sø, så husk at gøre det pindsvinevenligt. Det gør du ved at lave skrænter så vandstanden kun stiger gradvist. Dermed er vandhullet ikke for dybt, og pindsvinet kan let komme op af vandet. Læg også gerne grene og andet materiale i vandet, så pindsvinet lettere kan komme på land.

Kvasbunke i en vild have

Indret masser af kvasbunker i haven, og benyt det gode pindsvinehus tilbud på siden, og byd dermed pindsvin i haven velkommen

Råd nummer 3: Byd pindsvin velkommen i din have, året rundt

Pindsvin går som bekendt i hi vinteren over. Det foregår typisk når temperaturen begynder at falde til under 10 grader. Efterfølgende er dyret i hi til omkring april-maj måned. Dvalen afbrydes jævnligt – gerne én gang om ugen, eller hver anden uge, så det er ikke et faretegn at se et pindsvin gå rundt om vinteren.

Du kan hjælpe pindsvin i din have ved at etablere kvasbunker, i stil med det du ser på billedet ovenfor. Kvasbunker består af dødt ved, alskens grene, blade og andet organisk materiale, som du samler i store bunker. Her elsker pindsvinene at møve sig ind og gå i hi. Jo tættere kvasbunken er, jo bedre. Du kan også bygge dit eget pindsvinehus til dyrene.

Godt pindsvinehus tilbud – hjælp ekstra til
Du kan med fordel også benytte dig af det gode pindsvinehus tilbud nedenfor. Pindsvinehuset er designet med en flot og handy indgang, som fører til det store og komfortable hus. Her kan pindsvinet sove trygt, vinteren over. Dæk gerne pindsvinehuset til med ekstra blade, kviste og pinde, for at gøre det ekstra indbydende for dyrene.

Køb pindsvinehus

Tilbud: Billigt og komfortabelt pindsvinehus

Er du på udkig efter et billigt pindsvinehus, hvor dine indlogerede gæster kan finde varme og ro vinteren over? Så anbefaler vi dette. Flot designet, og med god plads. Dæk det gerne til med blade og grene. Tryk blot her, og køb pindsvinehus i dag.

Sjov viden om pindsvin

Her til sidst har vi samlet lidt sjov viden om de kære pindsvin. Måske vidste du ikke dette om dem:

 • Nej, du skal ikke give pindsvin mælk: Rigtig mange mennesker stiller af uforklarlige årsager mælk ud til pindsvin. Det er helt sikkert med gode bagtanker, men sagen er nu altså den, at pindsvin er laktoseintolerante, og dermed bliver deciderede syge af det. Så stop det straks, og sørg i stedet for at have vandhuller i haven, som beskrevet ovenfor.
 • Drop robotplæneklipperen!: Der er desværre set flere eksempler på, at robotplæneklippere, som er sat til at klippe plænen natten over, hvor pindsvin er særligt aktive, har kørt dem over og slået dem ihjel. Husk på at pindsvin har dårligt syn, så de når ofte ikke at se plæneklipperen inden det er for sent. Drop den derfor.
 • Hvor mange pigge har pindsvin?: Et nyfødt pindsvin har typisk 90 bløde, hvide pigge. Det er dog intet i forhold til antallet hos de voksne, som har 5000-7000 pigge. Ingen andre dyr i Danmark ligner helt pindsvinet, med deres karakteristiske flotte pigge.
 • Hvad spiser pindsvin?: Pindsvin lever primært af insekter såsom tusindben, snegle, biller og i særdeleshed regnorme. De kan dog også godt finde på at spise små fugle og fugleæg, krybdyr samt agern og bær. Og så er de også vilde med de såkaldte dræbersnegle, så er du trætte af dem i din have, så giv plads til pindsvinet. De skal nok støvsuge din have for dem.

Tjek den sjove video fra naturhaven ud, hvor du kan se et livligt pindsvin give den gas

Og søreme så om vi ikke har en pindsvinevideo yderligere klar til dig. Se den straks!

Hvad med dig, har du også pindsvin i haven, der hvor du borLad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Artiklen indeholder reklamelinks. Vi henviser kun til produkter vi ved kan hjælpe til at gøre din have vildere, og dermed styrke naturen og dyrelivet.

3 kommentarer til “3 gode råd: Hjælp pindsvin i haven”

 1. Fedt pindsvinehus! Jeg snupper et med det samme 🙂
  Ved du hvorfor folk overhovedet giver mælk til pindsvin? Jeg kunne heldigvis aldrig drømme om at gøre det.

  1. Naturhaven.dk

   Hej Allan

   Det lyder godt. Jeg er sikker på pindsvinene i din have vil sætte stor pris på det når det bliver koldt i vejret igen.

   Jeg undrer mig også meget over hvorfor folk tror at pindsvin skal have komælk. Det giver jo ingen mening overhovedet? Det er nok bare en af de der underlige ‘traditioner’ folk har hørt om, og som de ikke for alvor har sat spørgsmålstegn ved. Det er godt at stadig flere stopper med det.

   Vi ses på naturhaven.dk!

 2. Pingback: Se videoen: Pindsvin i haven - naturhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *