Nej, det er ikke nu du skal klippe hæk i haven

Netop nu blomstrer træer og buske. Mange haveejere har travlt med at pudse og pleje det hele, men det er bestemt ikke nu man bør klippe hæk i haven.

Konventionelle haveejere er nogle sjove typer. På den ene side er det ofte dem man hører råbe højest om, at vi skal til at gøre noget for naturen, insekterne og klimaet. Sekundet efter smutter de dog typisk i haven, hvor de med største omhu sørger for, at holde alt snorlige, og dermed ødelægger forholdene for netop naturen og dyrelivet.

Det er naturligvis ikke vejen frem. Sandheden er nemlig, at vi rigtig nok trænger til meget mere natur, samt plads til det vilde. Og det er her at de vilde naturhaver kommer ind i billedet. Her får naturen i langt større udstrækning frit spil. Blandt andet til glæde for fugle og insekter i haven.

I den tidlige sommer har mange konventionelle haveejere travlt med at klippe hæk i haven. Men det bør man selvsagt vente med. For netop nu benyttes havens træer, buske og hække i stor stil af fugle og insekter i haven.

Havens hække er fulde af liv i den tidlige sommer. Se blot spiræahækken i videoen ovenfor, som tiltrækker masser af insekter

Havens hække summer af liv i den tidlige sommer

Starten af sommeren er på mange måder magisk. Det er her, at det for alvor summer og kvidrer i haven. Mange af træerne, buskene og ikke mindst hækkene springer således ud i fuldt flor, og det tiltrækker masser af de insekter i haven, som du med stor glæde forhåbentlig kan se netop nu. Det være sig humlebier, svirrefluer, sommerfugle og mange andre.

Se blot videoen ovenfor. Her ser du en af de flotte spiræahække i haven, som står i fuldt flor. Det tiltrækker et væld af insekter i haven. Så hvordan man overhovedet kan få sig selv til at klippe en sådan hæk netop nu, ja, det må stå hen i det uvisse.

Solsorterede

Har du en stor og fyldig hæk i haven? Så er der stor chance for, at du i den tidlige sommer kan finde reder i den

 

Skån hækken, og giv bedre plads til fugle i haven

Også fuglene er for tiden dybt afhængige af de store fyldige hække i haven. Se blot billedet ovenfor. Her ser du en solsorterede i naturhaven. Godt fyldt op med unger, naturligvis, og det er da kun noget man kan blive glad for at se på.

Desværre er det langt fra alle fugle der får mulighed for at være i fred. For som nævnt har mange konventionelle haveejere netop nu travlt med at klippe løs af deres hække. Efterfølgende observeres selv samme haveejere typisk køre frem og tilbage mellem deres bopæl og den lokale genbrugsplads, hvor de afleverer alle grenene, og det døde ved.

Det er spøjst at se på. Lad os blot sige det sådan. For klima- og naturkrisen kalder på det stik modsatte. Den kalder på, at vi giver plads til naturen, til dyrelivet, og at vi i større omfang lader det hele passe sig selv. Og bevares, hækken kan da sagtens blive klippet lidt i ny og næ. Og lur mig om da ikke ens lokale kommune ellers kommer efter en…

Men vent med at klippe hækken til senere på året. For gør du det nu, så går det altså ud over ikke blot fuglene, men som nævnt også insekterne, samt et væld af andre arter.

Spiræahæk

Så fed kan en spiræahæk se ud – hvis altså du giver den lov til at vokse vildt, i stedet for at klippe den ned

Vent med at klippe hæk i haven til august

Ifølge Dansk Ornitologisk Forening bør man vente med at klippe hæk i haven til tidligst i august. Ganske enkelt af hensyn til de mange småfugle, som yngler i hækkene. Når endelig tiden er til at studse hækken, så gør det generelt med omtanke. Der er ingen grund til at gå fuldstændig amok. En beskæring og klipning kan dog sagtens være sund.

Tryk på billedet og få adgang til gode tilbud på billige blomsterfrø, fuglekasser, insekthoteller samt et væld af andre spændende ting til din vilde have

Brug det organiske materiale fra hækken til en kvasbunke i haven

Og husk så i øvrigt også, at de mange grene, blade, samt det døde ved fra hækkene slet ikke bør køres væk, og afleveres på den lokale genbrugsplads. Denne form for organisk materiale har stor værdi, og kan med fordel benyttes til at lave en kvasbunke i haven.

En god vild have er kendetegnet ved dens mange skjule- og levesteder for dyrene. En kvasbunke i haven fungerer fremragende som levested for alverdens insekter, samt gnavere og andre dyr. Som sådan bør enhver naturhave med respekt for sig selv indeholde én eller flere kvasbunker.

Læs mere om hvordan du anlægger en kvasbunke i haven, i bogen Et år i naturhaven.

Lav derfor en eller flere store kvasbunker i haven, bestående af grene i forskellige størrelser, blade, græs og hvad du ellers kan finde af organisk materiale.

Hvad med dig, skåner du også din hæk i havenLad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *