Elsket af få, hadet af mange. Således kan man velsagtens beskrive de ellers flotte tidsler i haven. Læs her hvorfor du bør lade dem gro.
Hvad synes du om tidsler? Mange haveejere hader dem. For de stikker da, og de gør ikke meget gavn af sig. Således lyder det i hvert fald fra mange konventionelle haveejere.
Men giv dem lige en chance, ikke? For som planter er de faktisk meget mere værd, end hvad man lige skulle tro. Start f.eks. med lige at kaste et blik over dem. De er egentlig ret flotte, ikke? Majestætisk står de der, med deres flotte lilla farver, samt deres knaldgrønne stængler.
Men fair nok da, lad os endelig ikke feje noget ind under gulvtæppet, og benægte den sandhed som det nu en gang er, at planten rent faktisk kan stikke en smule. Yes, “en smule”. For så er det altså heller ikke værre. Så planen om at udrydde dem, blot fordi man ikke vil udsætte sig selv for risikoen for et lille stik, den bør man nok pakke sammen.
I virkeligheden er tidslerne fuldstændig vanvittigt vigtige planter for insekterne. Du ved, de hårdt pressede insekter. Dem som vi som samfund kollektivt synes at have besluttet, at vi vil hjælpe. Og netop derfor giver det jo endnu mindre mening, at fjerne disse planter, som er så vigtige for dem.
Hvis du ikke allerede var blevet overbevist om at give plads til tidslerne i din naturlige have, så se blot med i videoen her
Tidsler i Danmark
Nogle af de mest almindelige tidsler du ser i Danmark, er kruset tidsel, agertidsel og horsetidsel. De er almindelige i det meste af Danmark, og vokser primært i det åbne land. Således også i haverne. De kan blive relativt høje – i tilfældet med kruset tidsel helt op imod 180 cm.
Hvornår blomstrer tidsler?
De danske tidsler blomstrer i perioden fra juni-september. Og når først de gør det, så er det bare ud at se nærmere på det. I hvert fald hvis du er vild med at se på insekter. For det vrimler ærlig talt med dem, og du kan hurtigt se alt fra diverse biller og svirrefluer, til bier og sommerfugle. Alle har de det til fælles, at de elsker at bestøve disse flotte planter.

Tidsler tiltrækker et væld af insekter. Her ses blandt andet svirrefluer besøge de flotte lilla blomster
Derfor er tidsler vigtige for havens insekter
Der er alt mulig grund til at lade tidsler i haven vokse som de vil. For de er guld værd for mange af havens insekter. Tag f.eks. sommerfuglene. Ifølge den danske rødliste fra 2019 er hele 35 arter af dagsommerfugle i stor risiko for at forsvinde fra danske breddegrader.
Arter som tidselsommerfugl og citronsommerfugl lever blandt andet af tidsler, og det samme gør deres larver. Så i en naturlig have skal man selvfølgelig tilgodese disse arter, ved at lade tidslerne gro frit.
Vil du have flere insekter i haven? Køb insekthoteller og gør din have vildere i dag!
De sjove små svirrefluer, eller blomsterbier, som nogle foretrækker at kalde dem, er også ganske vilde med tidsler. Der kan derfor hurtigt opstå kamp om pladsen, når alle havens insekter søger mod tidslerne, og den herlige føde de får fra dem.

Tidsler i græsplænen er fede at se på, og gode for insekterne – også selvom de stikker en smule
Lad tidslerne stå, til glæde for insekterne
Samlet set er det altså en rigtig god idé, at lade havens vilde tidsler stå. Til glæde ikke blot for en selv, for de er nu en gang flotte, men bestemt også for havens insekter. Vil du ikke lade dem tage alt for meget overhånd, så kan du eventuelt overveje at udpege nogle specifikke områder på din grund, hvor du lader dem vokse vildt. Resten kan du så holde fri.
Hvis du vil gøre alvor ud af dine bestræbelser om at lave en insektvenlig have, så er tidsler i haven en uvurderlig komponent i processen. En mangfoldig og naturlig have er først for alvor komplet, når den har en eller flere tidsler at byde på.

Også sommerfuglene er vilde med tidsler
Netop nu blomstrer tidslerne i naturhaven
I øjeblikket er vi vidner til årets blomstring blandt naturhavens tidsler. Du kan se flere billeder af det her i artiklen. Læg mærke til hvordan blomsterne tiltrækker insekterne som var de magneter. For at være helt ærlig, så er det altså bare for lækkert at se på. Man kan jo kun håbe, at det kan inspirere dig til også at lade tidslerne gro frit i din vilde have.
Hvad med dig, hvordan har du det personligt med tidsler i haven? Er det go eller no-go? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.
For år tilbage hadede jeg alle former for tidsler – de var bare i vejen og især når jeg elsker at gå med bare fødder i haven. Men efter at nogle få har fået lov til at gro frit og jeg dermed har fået mulighed for at kigge nærmere på dem, så er de jo ret flotte samt et mangfoldigt liv der samler sig omkring dem.
I min naturhave må de hjertens gerne gro vildt flere steder, men få steder ser jeg stadig helst som tidselfrit.
Virkelig fin artikel:-)
Hej Michele
Tidsler kan i den grad stikke, det er der ingen tvivl om. Derfor er det en god idé, som du også skriver, at holde den del af haven fri for dem, hvor man befinder sig ofte, og måske endda med bare fødder.
Men de andre steder, der er det bare herligt at de får lov at vokse. 🙂
Tak for de pæne ord, og vi skrives ved i næste artikel.
Pingback: Insekter i haven: Trængsel på tidslerne - naturhaven.dk
Pingback: Lav en vild have i 2020 - og styrk naturen - naturhaven.dk
Jeg har også hadet tidsler og fjernet dem inden de gik i blomst så de ikke spredte sig.
Men nu har jeg ladet en del stå og kun fjernet dem i græsplænen og bedet.
Der står 5-10 store tidsler i den vilde del af haven og jeg nyder at se de mange insekter og sommerfugle på dem.
Jeg har ikke tidligere været klar over vigtigheden af disse og de er jo egentlig flotte.
Mvh
Kirsten
Hej Kirsten
Det er herligt at høre du giver plads til tidslerne i din have. Som du også tilsyneladende har erfaret, så betyder disse planter rigtig meget for et væld af de danske insekter.
Det er lige nu, her i sensommeren, at tidslerne for alvor står flotte og store, så det er bare om at give dem plads til at udfolde sig. Lad os håbe endnu flere danskere tager det gode budskab om de vilde haver til sig, og så glæder vi os til at se dig igen her på naturhaven.dk.
– Naturhaven.dk
Tak for god artikel.
Jeg vil bare høre om der er æg og larver, der er på tidslerne EFTER blomstring?
De kaster forholdsvis mange frø af sig.
Så kan man klippe dem ned med ‘god samvittighed’?
Hej Louise
Det er et rigtig godt spørgsmål du stillede der. Tager vi en art som tidselsommerfuglen, som i øvrigt er en af de mest almindelige på hele jordkloden, så er det jo velkendt, at den lægger sine æg på blandt andet tidsler. Også gerne på brændenælder. Æggene klækker dog allerede efter ca. en uge, og herefter forpupper larverne sig efter yderligere en måned. Det sidste stadie forekommer så to uger senere, hvor puppen klækkes, og den færdigudviklede tidselsommerfugl kommer til syne. I løbet af sensommeren og efteråret trækker den mod sydligere himmelstrøg.
Så hvis vi tager udgangspunkt i tidselsommerfuglen, så er der altså intet der hindrer dig fra at klippe dine tidsler væk i starten af efteråret.
Der er dog naturligvis et væld af andre arter også at tage hensyn til. Det skal ikke udelukkes, at visse arter måske har overvintrende æg og larver gemt i tidslerne. Andre må gerne byde ind her med viden om dette. Derfor vil jeg anbefale dig at klippe dine tidsler væk i efteråret, og samle dem i kvasbunker rundt omkring i haven. Kør altså ikke det organiske materiale væk til genbrugspladsen eller lignende. Så kan de eventuelle overvintrende insekter overleve, og samtidig fungerer kvasbunker som glimrende tilholdssteder for andre insekter, pindsvin og lignende.
Lad os høre fra dig igen hvis du har flere spørgsmål og indspark. Og på gensyn her på hjemmesiden.
– Naturhaven.dk