Top 5: Årets billeder fra naturhaven

2019 går på hæld, og mens vi gør os klar til et nyt vildt år i haven, er det tid til at se tilbage. Vi har udvalgt årets 5 bedste billeder fra naturhaven.

Årets afslutning er altid en nostalgisk tid. En tid hvor man for alvor kan se tilbage, og mindes alt det der er sket i det forgangne år. I naturhaven er der virkelig sket meget, og heldigvis er meget af det blevet foreviget via en række flotte billeder.

Vi har derfor sat os en vanskelig opgave for. Vi har nemlig besluttet, at vi vil udvælge de 5 bedste billeder fra året der gik i naturhaven. 

Det er i sandhed en vanskelig opgave, da der har været rigtig mange inspirerende, flotte og sjove billeder at vælge imellem. Ikke desto mindre er det lykkedes for os, så gør dig klar, for nu afsløres årets top 5!

Nummer 5 – Sig goddag til hr. kratløber

Kratløber i naturhaven

Her har vi den så. Den famøse og vanvittigt interessante kratløber. Tjek lige bassen ud! Den ligner jo nærmest en tank. Dens glimtende metalagtige panser, vækker med god grund opsigt, og den er bare på alle måder lækker at se på. 

Arten yngler om foråret, og det er netop også på den tid af året, samt hen over sommeren, at du i særdeleshed kan observere den. Her ses den fotograferet på en flise i naturhaven. En velfortjent nummer 5 på listen over årets billeder.

Nummer 4 – Hestesko-vandnymfe

Hestesko vandnymfe

Insekterne er i krise. Ja, nu skal det hele jo ikke blive for dystert, i en ellers positiv artikel som denne, hvor vi ser tilbage på det hedengangne år, men sagen er nu engang den, at naturen og biodiversiteten som helhed er i krise. 

Det er derfor altid med stor glæde vi konstaterer, når der flyver guldsmede og nymfer rundt i naturhaven. For det er tegn på, at naturen trives i haven. Vil du også have dem til at trives i din have? Så lav en vild have, og sørg for et varieret udvalg af planter, samt ikke mindst, at der er adgang til vandhuller og søer på grunden.

På billedet her ser du en hestesko-vandnymfe, fotograferet på et stort rabarberblad i naturhaven. Et vanvittigt flot, og farvestrålende eksemplar, og en velfortjent nummer 4 på listen.

Nummer 3 – Alliker i skorstenen

Alliker i skorsten

Igen i år ynglede de kære alliker i naturhavens skorsten. Det er intet problem, for skorstenen benyttes alligevel ikke. Har du selv et hus med skorsten, og benytter du denne, så skal du dog huske at være opmærksom. For det kan være farligt med en tilstoppet skorsten. Benytter du dog i lighed med os ikke skorstenen, ja, så er rådet herfra, at give plads til allikerne.

Som vi tidligere har beskrevet, så er årsagen til, at allikerne overhovedet yngler i skorstene, en smule dyster. Det skyldes nemlig, at den danske natur er fattig på gamle, døde og hule træer, som allikerne ellers foretrækker at yngle i.

På billedet her ser du allikerne, alt imens de var i gang med at bygge årets rede. Til venstre ses den ene allike, på vej ned i skorstenen, mens du til højre ser den anden allike, på vej med redemateriale i næbbet. Tillykke til dem med tredjepladsen.

Nummer 2 – Forårsidyl ved vandhullet

Vandhul i naturhaven

Vandhuller, søer og vådområder er helt essentielle komponenter, i enhver naturhave med respekt for sig selv. Dyrene i haven er nemlig ofte helt afhængige af det våde element. 

Det er f.eks. i vandet, at flere insekter kommer til verden. Det er også ved vandet, at du kan være så heldig, at frøer og padder slår sig ned. Og så er det naturligvis også her, at naturhavens mange dyr slukker tørsten, og hvor fuglene bader, og får rystet fjerene.

På billedet ovenfor, som helt fortjent hermed kåres som årets næstbedste, kan du virkelig fornemme forårsidyllen ved et af naturhavens mindre vandhuller. Skal du ikke også have anlagt vandhuller i din naturhave?

Nummer 1 – Egern i haven

Egern i haven

Og her har vi det så – årets billede fra naturhaven!

Denne lille krabat sneg sig forbi en halvkølig dag i slutningen af februar. Det er på denne tid af året, at landets egern begynder at blive eventyrlystne, og drager på eventyr, på udkig efter mager.

Det er netop også derfor, at du kan være heldig at se egern i din have på denne tid af året. Vil du gerne have dem som faste beboere i din naturhave, så sørg for at have masser af store, gamle træer, og giv dem så ellers blot fred og ro. Så kan du være heldig, at de slår sig ned på din grund.

Og på den måde kom vi så hele vejen rundt om årets top 5, over billeder fra naturhaven. Hvordan har dit år taget sig ud, i din helt egen naturhave? Lad os høre fra dig! Du kan med fordel skrive om det i kommentarfeltet herunder.

1 kommentar til “Top 5: Årets billeder fra naturhaven”

  1. Pingback: Top 10: Årets billeder fra naturhaven 2020 - naturhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *