Top 10: Årets billeder fra naturhaven 2020

2020 lakker mod enden, og det er tid til det traditionelle årlige tilbageblik på året der gik. Se de bedste billeder fra naturhaven her.

Meget kan man sige om året 2020, men at det blev et begivenhedsrigt år, det er der vel næppe mange der vil bestride. Nu hvor året så småt er ovre, så er det tid til at vi her på naturhaven.dk ser tilbage. Ligesom vi i øvrigt gjorde det sidste år, hvor vi udvalgte de 5 bedste billeder fra naturhaven.

I år bliver det dog endnu vildere! Vi fordobler nemlig antallet, og har således udvalgt hele 10 flotte billeder. En stor jury, bestående af artiklens ene forfatter, har voteret over en periode der strakte sig over mindst en time, og som konsekvens heraf er der fundet frem til 10 kandidater, og blandt disse altså også en enkelt vinder.

Og hey! Nej… Billedet nedenfor er IKKE vinderen! Det er ellers flot, ikke? Naturhavens maskot, det flotte egern i bøgetræet, har digitalt fået tilføjet en fed nissehue. Billedet er kun med for lige at sætte stemningen, OK? Så nu går det løs! Find en spandfuld pebernødder frem, og også gerne lidt nytårsraketter. Nu tager vi afsked med året 2020!

Billeder fra naturhaven

Og så er vi ellers i fuld gang med årets kåring af de 10 bedste billeder fra naturhaven!

Nummer 10 – “Vinter, vinter, kom nu frem, ellers går vi aldrig hjem!”

Sne i haven

Ak ja. Vinteren er ikke hvad den har været. Som nummer 10 på listen over årets billeder fra naturhaven finder vi dette fine et af slagsen. Det er med på listen fordi det gemmer på en kedelig fortælling. En fortælling om et klima, som år efter år bliver varmere og varmere. Vi får derfor sjældent rigtig kolde vintre længere, med masser af sne.

Og det viser dette billede så tydeligt. Det er nemlig taget på selv samme søndag, hvor vi om natten havde stillet urene til sommertid. Det var første og eneste gang den vinter, at der lagde sig sne i naturhaven! Det er godt nok sørgeligt. Lad os håbe der kommer noget vildere vejr snart, og nogle flere snestorme.

Nummer 9 – “Mirabel maler mageligt naturhaven kridhvid”

Mirabel i haven

Tja, når sneen nu ikke kan dale blidt fra himlen, så er det jo godt at naturhavens mange mirabeltræer kan lyse kridhvidt op i stedet. Det er et af de første tegn på forårets komme, og helt sikkert noget der er værd at se frem til.

Har du ikke mirabeltræer i din have? Så overvej at få det. De er gode hvis du vil tiltrække insekter, og de giver også nogle lækre blommer i sensommeren, som diverse sommerfugle og bier også gerne mæsker i sig. En fin 9.-plads til dette billede.

Nummer 8 – “Den fredfyldte forårshave”

Forår i vild have

Tjek lige dette billede ud. Du kan næsten høre fuglene synge, og dufte forårsblomsterne, ikke? I forgrunden ses de hvide syrener, som på dette tidspunkt akkurat er sprunget ud, og det samme er netop sket for det i baggrunden beskuede bøgetræs spændstige grønne blade.

Dette billede af den “flotte, fredfyldte forårshave” har fortjent pladsen som nummer 8 over årets billeder fra naturhaven.

Nummer 7 – “Gul er godt!”

Almindelig vorterod

Farven grøn er klart den dominerende i vores alles haver. Men gul er også godt! Se blot på disse flotte blomster – de såkaldte “almindelig vorterod”. I løbet af april dukker de op, og det er insekterne altså ikke kede af. På billedet her anes en enkelt flue, men der er masser af andre insekter der også kigger forbi. En velfortjent 7.-plads til dette billede.

Nummer 6 – “Sommerfuglene er pressede – men er her stadig”

Almindelig blåfugl i haven

De danske sommerfugle har det alt for hårdt. Ja, det har den samlede danske natur sådan set. Heldigvis er der mange af os der forsøger at gøre noget ved det. Blandt andet ved at lave naturhaver, vilde haver, og hvad vi nu ellers alle sammen kalder dem. Og det tager dyrene godt imod.

Se blot den flotte sommerfugl her. Det er en såkaldt almindelig blåfugl, og det skrev vi en artikel om tidligere på året. Lad os håbe en masse af de slags, såvel som andre sommerfugle, vil kigge forbi alle jer andres naturhaver i det kommende år. Billedet er inspirerende nok til at tilsnuske sig en 6.-plads.

Nummer 5 – “Stillits – flot og farvestrålende”

Stillits i naturlig have

Yes, den er skam på billedet, den flotte og farvestrålende stillits. Du ser den i midten til venstre. Den er ikke til at tage fejl af, med dens mange flotte farver. Blandt andet rød og gul. Som sådan ligner den lidt en papegøje. Men det er den nu ikke. Stillitsen er en del af finkefamilien.

Den ynder at indtage plantefrø, hvilket du også ser den i færd med her. Og hvad kan du så lære af det? Jo, lad din have gro vildt og utæmmet, og giv plads til mælkebøtterne! Og nu spidser det altså til, for det var 5.-pladsen der lige gik til den flotte fugl her.

Nummer 4 – “Sommer, sol og vilde blomster”

Vilde blomster i haven

Billedet her formåede akkurat ikke at snige sig med i årets top 3 over de bedste billeder fra naturhaven. Men det er ikke desto mindre et lækkert et af slagsen.

Du ser lidt af hvert på det. Planten med de blå blomster er “slangehoved”, mens der også anes adskillige “hvid okseøje”. Til højre ser du det høje græs, og mellem det en sti der er indrettet, så man kan traske igennem det og nyde naturen i haven. Køb vilde blomsterfrø til din naturhave, og vær med til at styrke Danmarks hårdt pressede insekter.

Det var så nummer 4 på listen vi så her. Nu kommer vi til den famøse top 3!

Nummer 3 – “Trængsel på tidslerne”

Svirrefluer i haven

Vi har tidligere været inde på hvorfor tidsler i haven er så vigtige for mange af vores insekter. Og netop derfor bør du også give plads til dem i din naturlige have. For selvom de stikker, så er de nu alligevel flotte at se på, og insekterne ynder at tanke op på de farvestrålende blomster.

På billedet her er der for alvor “trængsel på tidslerne”. Adskillige svirrefluer har fundet vej forbi, og der er nærmest ikke plads til flere. Se også den relaterede video fra naturhaven, hvor du endda kan se et par hvepse overmande nogle af svirrefluerne. Det er drabelige scener der udspiller sig!

Det var så den velfortjente 3.-plads vi så her. Nu er der kun to billeder tilbage.

Nummer 2 – “Frø-tastisk!”

Frø i haven

For nylig skrev vi en artikel om frøer i haven, og om hvordan du tiltrækker dem. Det handler kort fortalt om, at du skal gøre din have fugtig, vild og tilgroet, og så skal din grund naturligvis befinde sig i et område, hvor der umiddelbart op til lever frøer, som kan migrere til din matrikel.

Og det er super vigtigt at vi alle gør vores for at styrke frøerne og paddernes forhold i Danmark. For de har det hårdt. Det var derfor glædeligt da vi så denne fætter i vores vilde have. Der er tale om en af de tre brune frøer vi har her til lands – spidssnudet frø, butsnudet frø og springfrø. Hvilken en af dem det er, det står hen i det uvisse.

Én ting er dog sikker, og det er at det her billede klart har fortjent æren som årets nummer 2 på listen over de bedste billeder fra naturhaven. Og så er det altså tid til vinderen nu!

Nummer 1 – “Fyren her stikker”

Pindsvin i haven

Og så blev det altså afsløret… Titlen som årets bedste billede fra naturhaven tilfalder denne stikkende gris. Den primære årsag til, at det netop er dette billede der får titlen i år, er at der faktisk ikke har været ret mange pindsvin, hvis nogle overhovedet, i de foregående år. Billedet dokumenterer således, at vilde haver fører til øget biodiversitet.

Du kan man fordel læse vores artikel om hvordan du giver plads til havens pindsvin. Forhåbentlig kan din indsats bidrage til, at der kommer endnu flere pindsvin her til lands.

Og sådan nåede vi altså hele vejen rundt om årets top 10 over de bedste billeder fra naturhaven. Det er ingen hemmelighed, at vi her på naturhaven.dk VIL have at også du gør din have vildere. Så forhåbentlig har du fundet inspiration her, så du næste år også kan styrke naturen og dyrelivet på din grund.

Hvad med dig, hvordan er året i din naturhave forløbet? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *