Fokus på en fugl – den herlige gærdesmutte i haven

Gærdesmutten er Danmarks næstmindste fugl. Den fylder ikke meget, men den er et herligt indslag. Se hvordan du får gærdesmutte i haven her.

Danmark er hjemsted for et væld af forskellige fuglearter. Mange af dem findes også i vores haver. I særdeleshed i de vildere af slagsen. En af de allermindste arter, er den såkaldte gærdesmutte. Måske har du allerede set den i din have? Måske har du kun hørt den. Én ting er i hvert fald sikker: Det er en herlig fugl. Lad os se nærmere på den.

Kan du dog slet ikke vente med at hjælpe gærdesmutterne i din have? Så læs vores anmeldelse af en redekasse til gærdesmutter, og få inspiration til hvor du skal hænge den i haven.

Gærdesmutte

Her er en gærdesmutte fra naturhaven fanget på kamera. Bemærk dens karakteristiske sjove strittende hale

 

Danmarks næstmindste fugl

Blandt Danmarks største fugle findes de forskellige ørne, som i de senere år på fuldstændig fantastisk vis er begyndt at genindvandre til landet. I den helt anden ende af spektret finder vi arter som gærdesmutten. Arten er faktisk Danmarks næstmindste fugl, kun overgået af den lille “spirrevip”, Fuglekongen.

Gærdesmutten bliver kun omkring 9-12 cm lang, mens dens “imponerende” kampvægt typisk lyder på 8-13 gram. Det er med andre ord en virkelig lille “fjerbold” vi har at gøre med her.

Trives godt i tæt krat, og sumpede områder

Gærdesmutten trives rigtig godt i områder med tætte buske og træer. Samtidig er de vilde med sumpede og våde områder, da der i disse forefindes ekstra mange insekter.

I videoen fra naturhaven her kan du se, og ikke mindst høre, hvordan det tager sig ud, når gærdesmutten slår sig løs

 

Sådan får du gærdesmutte i haven

Vil du gerne have gærdesmutte i haven hos dig, så handler det som altid om dels at gøre din have så vild som muligt, at lade buske og træer gro vildt og utæmmet, så de bliver rigtig tætte, samt ikke mindst at lave vådområder og små vandhuller i haven.

Et godt råd er at anlægge de små vandhuller i området umiddelbart op til havens tætte buskadser. På den måde får havens gærdesmutter mulighed for at bygge rede i buskadset, og samtidig gå på jagt efter insekter i det sumpede miljø umiddelbart op til reden.

Overnatter i reder og redekasser om vinteren
De små gærdesmutter er yderst sårbare i de efterhånden sjældent kolde vintre. De stimler derfor gerne sammen i deres reder, eller i havens redekasser, for bedre at holde på varmen.

Du kan derfor hjælpe gærdesmutterne i din have, ved at hænge nogle fuglekasser op til dem. Vi har udarbejdet en liste med billige redekasser til fugle, og én gang om måneden annoncerer vi månedens tilbud. Tjek derfor ud, om der er nogle gode redekasser til gærdesmutter i listen.

Efterår i vild og naturlig have
Vild efterårshave

Vil du have gærdesmutter i haven, så skal du have tætte beplantninger som her. I efteråret ryger bladene af, og det er lettere at se fuglene

Gærdesmutternes kvidren er ikke til at tage fejl af

Er du i tvivl om hvordan gærdesmutter lyder? Så kan du dels se videoen fra naturhaven ovenfor, hvor det tydeligt kan høres, og samtidig kan du lytte til deres sang her.

Det er ingen hemmelighed at vi her på naturhaven.dk “gør haverne vildere”, og at vi VIL have at også du giver plads til naturen og dyrene i din have. Og der er således heller ingen tvivl om, at vi gerne ser at din have bliver gærdesmutternes næste tilholdssted.

Hvad med dig, observerer du allerede gærdesmutter i din have fra tid til anden? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

5 kommentarer til “Fokus på en fugl – den herlige gærdesmutte i haven”

  1. Jeg er så heldig at have en sød lille gærdesmutte i min have. Her i foråret gik jeg og puslede med min græsslåmaskine der var gået i stykker. Så jeg lagde den om på siden, og pludselig sad den på maskinen mindre end 50 cm, ved siden af mig. Den følger mig rund i haven, ganske tæt, flere gange den dag.
    Nu har den så valgt at bosætte, og bygge rede under mit udtag på huset. Kan høre det pipper hver gang hun kommer med mad. Sidder ved mit bord kun 2 m fra reden, så det er nemt at høre og se når hun kommer med mad til de små. Hun sidder altid i et oliventræ der er gået ud, inden Hun flyver ind, også selv om jeg sidder lige op og ned af træet.. Jeg glæder mig til at se når ungerne bliver store, og flyver fra reden ❤️

    1. Hej Gitte

      Hvilken herlig historie fra din egen have. Du har i øvrigt fat i noget helt rigtigt her, som vi også har observeret i vores naturhave. Nemlig at gærdesmutterne synes at være relativt “frygtløse”, og at de gerne kommer ganske tæt på en. Det er jo godt for os med vilde haver, for så kan vi rigtig observere dem på tæt hold.

      Lad os gerne høre fra dig igen, såfremt der sker nye spændende ting med din haves gærdesmutter.

      – Naturhaven.dk

  2. Pingback: Anmeldelse og guide: Redekasse til gærdesmutter - naturhaven.dk

  3. Marie Keis Uhre

    Jeg har netop set små gærdesmutteunger, der lige er fløjet fra reden. De bor i det lille bitte skovhjørne af haven, med kompost, kviste, grene og et lille hjemmelavet vandhul. Opdagede dem, fordi de kaldte ret højt på mor og far og drønede rundt i krattet. I dette hjørne hænger et enkelt fuglehus, men har ikke helt luret, hvor reden var.

    1. Hej Marie

      Hvor er det en herlig beretning. Det er dejligt at høre, at gærdesmutterne trives i din have. Og fedt at du også har anlagt et vandhul.

      Her i naturhaven ser vi kun en gang imellem gærdesmutterne her om sommeren, da buske, træer og så videre er så tætte, at de er svære at få øje på. De er jo trods alt små, de herlige fugle.

      Lad os endelig høre flere beretninger fra din vilde have igen.

      – Naturhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *