Anmeldelse og guide: Redekasse til gærdesmutter

Denne redekasse til gærdesmutter kan blive din. Læs med i vores anmeldelse af den, og find ud af hvordan du bedst hænger den op i din have.

Har du succes med at tiltrække et hav af forskellig slags fugle til din vilde have? Hvis ikke, så overvej dels at lade områderne i din have med buske og træer gro mere vildt og utæmmet til, og supplér gerne med en eller flere redekasser. Hvis du er heldig, så kan du blandt andet tiltrække den lille “spirrevip”, gærdesmutten.

Gærdesmutte

Gærdesmutten er Danmarks næstmindste fugl. Lav en vild have og tiltræk den dermed lettere

En lille men yderst interessant fugl

Netop gærdesmutten er i den grad lille. Faktisk så lille, at den officielt er Danmarks næstmindste fugl. Den er kun overgået af fuglekongen.

Gærdesmutten vokser sig typisk til en størrelse på
9-12 cm i længden, mens den sjældent vejer meget mere end 8-13 gram. Det er med andre ord en rigtig lille fugl vi har at gøre med her.

Glimrende redekasse til gærdesmutter

naturhaven har vi adskillige fuglekasser hængende. De skaber stor glæde blandt fuglene, hvilket blandt andet er synligt i videoen nedenfor, hvor du for fuld udblæsning kan se, hvordan de sjove små musvitter ved tidligere lejligheder har indtaget kasserne.

Musvitterne i naturhaven har for længst indtaget redekasserne, så nu er det blot et spørgsmål om tid før gærdesmutterne gør det samme

For nyligt var det tid til at hænge en ny redekasse op. Denne gang en som er beregnet til gærdesmutterne.

Info om redekassen
Modellen vi anmelder her måler 14,4 cm i højden, 11,2 cm i bredden samt 19,7 cm i dybden. Den efterlod os ganske hurtigt med et fint førstehåndsindtryk. Den fremstår og virker solid, og den er helt klart robust. Under indgangshullet er der indgraveret et fint billede af en gærdesmutte. Næppe noget fuglene lægger mærke til, men for os mennesker er det nu meget flot at se på.

Redekasse til gærdesmutter

Ovenfor ses redekassen til gærdesmutterne, samt hammer, søm, saks og noget solidt snor, som blev benyttet til at hænge den op

Smart lem i siden af redekassen
Det er næsten altid en god idé at fore ens redekasser med lidt tørt græs eller mos. Så føler fuglene sig nærmest hjemme fra første sekund, og så kan de virkelig finde tryghed og varme i den lille “fugle-hybel”. På denne model finder du en lille lem i siden. Du åbner den ved at skyde metalstykket til siden, og dermed kan du let og enkelt lægge lidt tørt materiale i bunden af kassen.

Græs til redekasse

Du har garanteret flere områder i din vilde have med højt og utæmmet græs. Find noget tørt af slagsen og smid det i din nye redekasse

Fuglekasse til gærdesmutte

Lemmen på redekassen åbnes let, og du kan dermed enkelt fore den med tørt græs eller mos

Hæng redekassen i godt to meters højde, samt i tæt buskads
Gærdesmutter færdes gerne i tæt buskads, samt i områder med store, gamle træer. De er samtidig vilde med sumpede og våde områder, eftersom der ofte gemmer sig masser af insekter her, og dermed føde for de herlige små fugle. Hæng derfor gerne din gærdesmutte-redekasse i nærheden af et vådt område i din have, f.eks. et vandhul, og helst i nogle tætte buske eller træer.

Gærdesmutter i vild have

Dette område er oplagt til din nye gærdesmutte-redekasse. Det indeholder tæt buskads, samt store træer

På billedet ovenfor kan du se området i naturhaven, hvor vi har hængt vores redekasse til gærdesmutter. Området er pt. tilgroet, men hensigten er, at der inden længe skal anlægges et middelstort vandhul. Rundt om området er der snebærbuske og andet form for tæt buskads, samt lige så tætte beplantninger af gamle træer. Imellem de tætte træbeplantninger har vi nu hængt den flotte redekasse.

Redekassen skal hænges i
rolige omgivelser, samt i ca. to meters højde. På bagsiden af redekassen er der et indhak, og du kan derfor hænge den på et søm eller lignende. Du skal regne med, at du muligvis skal spænde noget solidt snor rundt om den også, så den hænger stabilt. Det var i vores tilfælde nødvendigt.

Fuglekasse til haven

Kig godt efter. Kan du se den? Den er der skam, den fine redekasse. Den gemmer sig godt blandt træerne ude til højre

Kan benyttes året rundt – også i de hundekolde vintre
Allerede når gærdesmutten er 1 år, er den klar til at yngle. I løbet af sommeren kan den få flere kuld, hvilket ikke er så overraskende når man konstaterer, at rugetiden typisk bliver klaret på kun to uger. Efter kun 18 dage er ungerne flyveklare.

Det er dog ikke kun om sommeren, at denne redekasse til gærdesmutter kan forventes benyttet. I løbet af vinterhalvåret søger mange af havens små fugle nemlig tilflugt i alverdens redekasser. Her finder de varmen, alt imens den råkolde vind i stor stil får træerne til at blafre. Så imens du muligvis sidder indenfor og slubrer varm kakao og skumfiduser i dig, kan det meget vel tænkes, at de små gærdesmutter holder fest i havens tørre fuglekasser.

Dette er blot endnu en god årsag til at 
købe redekasser til ens vilde have. Fuglene sætter ganske enkelt pris på det.

Køb dine redekasser her

Er du interesseret i at købe denne smarte og ikke mindst robuste redekasse til gærdesmutterne i din have, så klik dig videre til de webshops vi her på naturhaven.dk anbefaler. Vi modtager en mindre kommision, mens priserne for dit vedkommende er de samme lave som altid.

Blomsterverden: Køb denne redekasse hos Blomsterverden. Er den ikke på lager, så tjek resten af udvalget ud i stedet.

Haveglad: Hos Haveglad har du adgang til et fint udvalg af fuglehuse. Priserne er overkommelige. Anbefaling herfra.

COOP: Også hos COOP kan der gøres et godt køb af redekasser til havens fugle. Er du COOP medlem? Så husk at benytte din rabat.

Gærdesmutte fuglekasse

Og så flot ser det altså ud, nu hvor redekassen til gærdesmutterne er hængt op

Samlet set virker denne redekasse altså bundsolid, og det skal blive spændende at se om den vil blive lige så velbesøgt som de andre etablerede kasser vi har hængende på grunden.

Husk at du altid kan finde masser af inspiration til andre 
ting til din naturhave, på vores dedikerede side herom.

Hvad med dig, har du gærdesmutter indlogeret i din have? 
Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

Leave a Comment

Your email address will not be published.