Brevkassen: “Hvilken hulstørrelse skal min redekasse have?”

Så er det tid til endnu en udgave af Naturhavens brevkasse. Denne gang handler det blandt andet om korrekte redekasse hulstørrelser med mere.

Med jævne mellemrum samler vi nogle af de mange spørgsmål vi får sendt fra vores læsere her i naturhavens brevkasse. Denne gang har vi samlet to spørgsmål, og de handler blandt andet om hvilke redekasse hulstørrelser man skal benytte, hvis man på bedst vis vil tiltrække fugle til haven. Så lad os straks komme i gang!

Redekasser til havens vilde fugle

Redekasser til havens fugle er et must i enhver vild have med respekt for sig selv

Spørgsmål om optimale redekasse hulstørrelser

Spørgsmål fra Jan: Laver fuglehus til vores fugle, vi har mange blandt andet solsorte og musvitter. Hvor store skal hullerne være i kassen?

Svar fra Naturhaven.dk
: Hej Jan, og tak for spørgsmålet. I første omgang er det værd at pointere, at den danske natur er alt for fattig på gamle, døde og hullede træer, og at det er årsagen til at redekasser er nødvendige. Husk derfor både at give plads til de gamle træer i din have, såvel som at hænge redekasser op.

Størrelsen på redekasserne afgør i høj grad hvilke fugle de vil tiltrække. Her er en liste over optimale redekasse hulstørrelser, listet efter arter:

 • Redekasse hulstørrelse til mejser: 28 mm
 • Redekasse hulstørrelse til musvitter: 32 mm
 • Redekasse hulstørrelse til spurve: 35 mm

Ekstra tips: Husk at rense samtlige redekasser i din have årligt. Fuglene gør det trods alt desværre ikke, og i stedet bygger de blot en ny rede på toppen af den gamle. Til sidst ender redekassen derfor med at være godt proppet, og en masse utøj kan indfinde sig.

Dine redekasser skal hænge i en højde af 160-200 cm.

Vil du læse meget mere om redekasser til havens fugle, så følg linket til vores store artikel om emnet. Her kan du også finde månedens tilbud på netop rede- og fuglekasser.

Du kan også blot trykke på billedet ovenfor, som via reklamelinket fører dig direkte til et stort udvalg af redekasser som vi her på naturhaven.dk anbefaler dig at købe, såfremt du ikke selv ønsker at bygge kassen.

Blomsterbede i vild have

Leder du efter vilde blomsterfrø? Så gå efter blandinger med frø fra naturligt tilhørende arter

Spørgsmål om blomsterfrøblandinger

Spørgsmål fra Lisette: Kan I hjælpe mig med hvad jeg skal vælge hvis jeg vil have vild eng i haven? Hvilke frø skal jeg plante?

Svar fra Naturhaven.dk: Hej Lisette, og tak for spørgsmålet. Hvor er det herligt at du vil hjælpe insekterne og dyrelivet i din have, ved at anlægge en vild eng. Det gode ved at gøre det er dels, at livsbetingelserne for insekterne hurtigt vil blive bedre, og samtidig at fuglene, og de andre dyr der lever af insekterne, dermed også får det bedre.

Vi anbefaler dig at læse vores store artikel om hvordan du anlægger en vild blomstereng, som også indeholder links til de blomsterfrøblandinger vi anbefaler. Her er dog hovedpointerne:

 • Det er vigtigt at du køber blandinger med frø fra naturligt tilhørende arter
 • Husk at sørge for næringsfattige forhold for blomsterne i din blomstereng. Det gør du blandt andet ved at skrabe alt græs væk når du anlægger engen, samt ved at tilføre sand og grus til jorden. Husk også at slå engen ned årligt omkring oktober, samt at fjerne alt det organiske materiale efterfølgende
 • Lav gerne lidt naturligt kaos i blomsterengen. Stamp lidt på jorden. Grav lidt tilfældige huller. Naturen og dyrelivet trives med kaos
 • Placér nogle store sten tilfældigt rundt omkring i blomsterengen. De skaber små varme mikromiljøer som en del insekter trives særdeles godt med

Hvad med dig, har du også et spørgsmål du mangler svar på, vedrørende din vilde have? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at spørge løs i kommentarfeltet herunder, eller ved at kontakte os.

Anbefalet netop til dig:

2 kommentarer til “Brevkassen: “Hvilken hulstørrelse skal min redekasse have?””

  1. Hej Laila

   Der er ingen tvivl om, at arten hærfugl er meget iøjnefaldende, og jeg kan godt forstå hvis du ønsker at se den yngle i din have. I de sidste over 100 år er det dog kun ganske få par der har ynglet i Danmark, så det er usandsynligt at du vil kunne tiltrække dem.

   Med hensyn til størrelsen på egnede redekasser til hærfugl, så er det ikke lykkedes at finde endegyldige svar på dette. Andre må gerne byde ind her i kommentarerne hvis de har input.

   På gensyn her på hjemmesiden.

   – Naturhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *