Derfor er ådsler vigtige for naturen i din vilde have

Vil du gøre din have vildere? Så understøt den naturlige dynamik. Det kan du blandt andet gøre, ved at give plads til ådsler i haven.

Har du nogensinde oplevet, at du har fundet en død fugl i din have? Eller hvad med en død mus eller et pindsvin? I så fald har du måske ikke helt vidst hvad du skulle gøre ved det. Svaret er dog enkelt – i hvert fald hvis du ønsker at lave en vild have, med gode forhold for naturen og dyrelivet. Du skal nemlig bare lade dyret ligge.

Det sætter vi spot på i denne artikel, hvor vi også ser nærmere på nogle af de ådsler vi har fundet i naturhaven.

Bedste placering af pindsvinehus

I dette område af den vilde have er der fundet flere ådsler

Den danske natur er for reguleret

I Danmark er det åbenlyst, at der blandt borgerne hersker en mangel på basal forståelse for, hvad vild natur er for noget. Det kommer blandt andet til udtryk når man konstaterer, at mange mennesker, så snart de finder et dødt dyr, finder det nødvendigt at kontakte Falck. Selv i skoven, hvor de fleste burde forstå, at det er naturligt de forekommer.

Straks at kontakte Falck, ved den blotte tilstedeværelse af et dødt dyr i et afsiddesliggende buskads, er en noget uheldig automatreaktion. Naturen har nemlig behov for ådsler. De skaber således liv og dynamik, og et hav af dyr og organismer er afhængige af dem. Hvis vi skal have løst natur- og biodiversitetskrisen er det således vigtigt, at vi sætter en effektiv stopper for den alt for intense regulering af den danske natur.

… Og du kan gå forrest i kampen i din helt egen vilde have. Det handler basalt set om at forstå, at ådsler i haven ikke er farlige. Tværtimod er de fundamentet for nyt liv.

Annonce
Annonce

Den døde råge forsvandt over natten

naturhaven er det naturligvis almen praksis, at ådsler får lov at blive liggende. Det samme fik således lov at ske, da vi for nylig fandt en råge liggende livløs under de store træer for enden af haven. Der er mange af disse fugle i haven, og det er således ingen skam, at enkelte på naturlig vis til tider bukker under. Det er naturens gang.

Over de næste dage holdt vi derfor øje med ådslet. Det skulle tage et par dage før der for alvor skete noget. Pludselig var det dog væk. Det hele foregik natten over. Hypotesen herfra er, at en ræv, eller måske en rovfugl, har været forbi og snuppe ådslet. Det er herligt at lade naturen gå sin gang i sin have.

Råge ådsel i haven

Ådsler i haven, som denne døde råge, skaber grobund for dynamik og vildskab

Også den omkomne musvit forsvandt hurtigt

Da vi nåede halvvejs igennem efteråret, fandt vi en død musvit i naturhaven. Tidligere på året lancerede vi en artikel om redekasser til musvitter, og det er muligvis en af ungerne fra artiklen, som her har måttet lade livet. Allerede dagen efter var den pist væk. Endnu en gang var en fugl derfor forsvundet over natten. Mon ikke der er nogle rovdyr der har fået stillet sulten?

Musvit ådsel

Den døde musvit her forsvandt over natten

Almindelig spidsmus fik lov at ligge i ugevis

I august måned stod naturhaven flot og frodig, og med masser af søde og spændstige blommer på træerne, samt ikke mindst spredt ud over jorden. Blandt de mange nedfaldne blommer fandt vi en død almindelig spidsmus. Den fik naturligvis lov at blive liggende, og den gik gradvist til over de efterfølgende uger.

Masser af insekter og organismer havde glæde af dette, og efterfølgende fungerede disse som føde for fugle og andre dyr. Som sådan førte den ene arts død, til den anden arts brød.

Almindelig spidsmus i haven
Haven i august
Vild have i august

Hvis du kigger godt efter på billede to kan du se den almindelige spidsmus, og på sidste billede området hvor den befandt sig

Vidste du i øvrigt, at arten almindelig spidsmus har to sidekirtler som udskiller en ubehagelig moskuslugt, som derved ofte formår at skræmme dens fjender væk? Den er god nok, og ofte smider rovdyr derfor musen igen, efter de har fanget den. Det er muligvis det der er sket her. Den fik i hvert fald som nævnt lov til at ligge i ugevis efterfølgende.

Summa summarum er altså følgende: Du bør give plads til ådsler i haven, såfremt du ønsker at give bedre plads til natur og vildt dyreliv. Finder du et ådsel som ligger for tæt på din bolig, så placér det et afsidesliggende sted på grunden, og lad dermed naturen gå sin gang. Det er vejen frem.

Heldigvis er der noget der tyder på, at flere danskere ønsker at give plads til ådsler i naturen.

Annonce
Annonce

Hvad med dig, er du heller ikke bange for at lade ådsler i haven ligge, til glæde for naturen og dyrelivet? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *