Guide: Fodring af havens fugle

Det kan til tider blive overordentligt koldt i de vilde haver. Kan fuglene overhovedet klare sig? Og skal man fodre dem? Bliv klogere her!

“I sne står urt og busk i skjul; det er så koldt derude; dog synger der en lille fugl, på kvist ved frosne rude.” Således lyder det i B.S. Ingemanns velkendte vintertekst I sne står urt og busk i skjul. Og hvor er den dog rammende. Særligt i perioder som nu, hvor vinteren igen for alvor bider fra sig over Danmark.

For fuglene er de kolde vintre en hård tid. Ja faktisk en regulær kamp for overlevelse. Naturen er benhård, og kun de stærkeste formår at overleve. Det er ikke alle der bryder sig om det, men det er sådan det både er, og ikke mindst skal være. Skal vi som mennesker så overhovedet hjælpe dyrene i haven?

Æbler til havens solsorte

Brrr… Det er altså koldt derude. Men har fuglene adgang til æbler, så er der pludselig lidt at varme sig på.

Fodring af havens fugle er som sådan ikke nødvendig

Egentlig er fodring af havens fugle ikke nødvendig. De kære små bevingede væsener er nemlig designet til at kunne modstå selv hård frost. Rigtig mange af dem formår vinteren igennem, at finde frem til føde, hvor det ellers på forhånd virker håbløst. Alligevel kan det godt være en god idé at supplere med lidt ekstra mad til fuglene.

Det der taler for, at det trods alt alligevel er en god idé at fodre fuglene, er at deres leveområder er under pres. Naturen har det rent ud sagt elendigt. Særligt i Danmark. Og selv om naturhaver hitter, og de vilde haver stormer frem, så er det alligevel begrænset hvor store områderne med vild natur er, og hvor meget adgang til føde fuglene har.

Fodring af havens fugle

Solsikkekerner, fuglekugler og æbler. Det er de tre absolut bedste ting at tilbyde havens fugle. Her ses de inden de blev serveret til naturhavens fugle.

Hvad skal man fodre fugle med?

Flere af naturhavens læsere har skrevet og spurgt os, hvad man egentlig skal fodre havens fugle med. Det er et godt spørgsmål, og svaret er ganske enkelt. Altså såfremt du finder det relevant at fodre fuglene. Vi anbefaler nemlig disse tre former for føde:

  • Solsikkekerner: Havens fugle har behov for fedt om vinteren, så de rigtig kan stå imod de til tider lave temperaturer. Her hjælper de sunde og fede solsikkekerner enormt meget. De er fulde af næring, og fuglene kan rigtig grovæde af dem, og få ekstra sul på kroppen.
  • Fuglekugler: De traditionelle fuglekugler består af en fedtet masse af forskellige frø, korn og ikke mindst fedt. Ligesom solsikkekernerne bidrager de med yderst gavnlig fedt til havens fugle. HUSK: Benyt aldrig de fuglekugler som er viklet ind i plastiknet! Fugle, såvel som andre dyr, kan vikle sig ind i det, og samtidig er det dårligt for miljøet. Hæng i stedet de løse fuglekugler i dertil indrettede foderautomater og lignende.
  • Æbler: Og sidst, men ikke mindst, har vi æblerne. Måske har du stadig nogle få liggende i din vilde have fra efteråret, og ellers så kast nogle ud på græsplænen. Særligt solsorte elsker at gå amok, og hakke i dem.
Fuglekugler til haven

Du bør aldrig benytte fuglekugler i plastiknet. Hæng i stedet de løse fuglekugler i en foderautomat som her.

Frisk og rindende vand er det vigtigste

Rigtig mange havejere tænker slet ikke over, at frisk og rindende vand faktisk er det vigtigste for havens fugle, når det rigtig bliver koldt. For når først alt er frosset til is, så kan det være svært for fuglene at få slukket tørsten.

Overvej derfor at købe fuglebade (reklamelink til dem vi anbefaler), og stille dem op i din vilde have. Og nå ja, så anbefaler vi dig jo også, som altid, at sørge for, at din have er fuld af vandhuller og små søer. Men selv de kan jo også fryse til i de kolde vintre.

Mad til havens fugle

Her ser du hvordan vi i naturhaven har hældt lidt frisk og rindende vand i en skål. Adgang til vand er essentielt for fuglene i haven om vinteren.

Køb foderhuse og foderautomater af god kvalitet, og husk at gøre dem rene

Det er yderst vigtigt at pointere, at dine fuglebade, foderhuse og foderautomater løbende skal gøres rene. For når et væld af fugle pludselig samles i din have, og kaster sig over dit festmåltid, så kan der hurtigt blive beskidt efterfølgende. Og også gerne med fugleekskrementer. Det er desværre en kedelig opskrift til sygdomme og dårligskab.

Gør derfor løbende særligt fuglebadene klinisk rene. Gerne med kogende vand og en skurebørste. På den måde sikres det, at fuglene vender glade tilbage, igen og igen.

Køb foderhuse og foderautomater til havens fugle her:

Køb foderhus til havens fugle

Stort udvalg af foderhuse

Annonce: Følg linket og find et stort udvalg af foderhuse og foderautomater af høj kvalitet. Køb foderhuse til havens fugle i dag. Klik blot på billedet.

Foderbræt til fugle

Tjek alle de flotte foderbrætter ud

Annonce: Endnu et godt link her. Stort udvalg af foderbrætter og foderhuse. Køb et godt foderbræt i dag. Klik blot på billedet.

Husk at blive ved at fodre fuglene, samt skabe ly og vilde forhold for dem

Fodring af havens fugle er altså samlet set en smagssag. Det er i bund og grund ikke nødvendigt, men vil man hjælpe naturen og dyrene lidt ekstra på vej, så kan man sagtens supplere lidt op med lidt ekstra føde. Er du først begyndt at fodre fuglene i haven, så bør du blive ved vinteren over, da fuglene i så fald formentlig etablerer sig fast på grunden.

Husk også generelt at gøre din have vild. Find inspiration til det i bogen Et år i naturhaven. Naturen bør få frit spil i din have. Lad buske og træer gro utæmmet, så fuglene kan gemme sig i vildnisset. Anlæg vandhuller. Du kan eventuelt også købe fuglekasser, da blandt andet musvitter gerne overnatter i dem om vinteren.

Hvad med dig, fodrer du fuglene i din have? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *