Flot tilbageblik: Vinter i den vilde have

Efter flere års varme og efterårsagtige vintre, fik vi endelig kulde og sne i den vilde have i år. Se det flotte tilbageblik her.

Hvor har vi dog manglet en rigtig kold og snefuld vinter. De sidste mange af slagsen har budt på kedeligt vejr. Gråt og trist, og med masser af regn. I år skiftede det dog endelig, og i løbet af februar 2021 fik Danmark en hel del kulde, samt ikke mindst sne. Det førte til flotte tilstande i den vilde have.

Med forårets snarlige ankomst i baghovedet, er det tid til at se tilbage på vinteren 2020-2021.

Sne i den vilde have

Et fantastisk syn som dette, har vi været snydt for i årevis. Så når vintervejret endelig melder sin ankomst, så bør det nydes fuldt ud!

Den vilde have blev malet kridhvid

Det er utroligt så drastisk et snefald relativt hurtigt kan ændre på et landskab. Den vilde have stod således primært i vintergrå og brune nuancer inden vinteren slog igennem, og ovenfor kan du se hvorledes den hurtigt i stedet blev malet kridhvid. Det skete i takt med, at de idylliske snefnug dalede fra himlen.

Stilheden indtræffer
Et snefuldt vinterlandskab har det med at føre en helt særlig, og ikke mindst afstressende stilhed med sig. Det eneste man egentlig hører, er havens fugle der kvidrer, samt den frostfyldte sne der knirker, alt imens man trasker rundt i landskabet.

Fugle i vinterhaven

Der er masser af fugle i den vilde have vinteren over. Musvitter, skovspurve, gærdesmutter, solsorte og husskader er blot nogle af de arter der i stor stil ses hænge ud

Havens fugle fryser – men de kan klare det

Rigtig mange læsere på naturhaven.dk har skrevet og spurgt ind til tips og tricks til,  hvordan man hjælper havens fugle vinteren over. Beskederne begyndte i bogstaveligste forstand at vælte ind, i takt med “Kong Vinters” indtog. Vi skrev derfor for nyligt en artikel om fodring af havens fugle, og den kan du med fordel læse.

Humlen ved det hele er, at havens fugle helt klart fryser i den her slags vejr, men at de samtidig er bygget til det. En del går dog alligevel til i de kolde vintre, men sådan er naturens orden nu en gang. Når det så er sagt, så kan man sagtens hjælpe lidt til, og tilføre lidt æbler, fuglekugler og solsikkekerner til ens vilde have.

Det vigtigste for fuglene er dog adgang til rent og ikke mindst rindende vand. Overvej at købe et fuglebad til din have (reklamelink til dem vi anbefaler), og fyld løbende på. Vandet fryser lynhurtigt til is i de her kolde perioder.

Solsort i vinter have

Solsorte er der masser af i den vilde have. De er vilde med æbler, så er der det i din have, så bliver de glade. Læg i øvrigt mærke til alle fodsporene fra fuglene

Sneen gør det oplagt at tage på jagt efter fodspor

En herlig ting ved snefald i ens vilde have er, at man kan gå på jagt efter fodspor fra havens dyr. Se blot billedet ovenfor. Her ses en af naturhavens utallige solsorte, og omkring den er der masser af fodspor fra fuglene.

Er du heldig, så kan du også opleve at få besøg af ræve, mus, og måske endda af en mår, i din helt egen vilde have. På billedet nedenfor fangede vi et billede af et fodspor. Det er højst sandsynligt “blot” fra en kat, men hvem ved, måske er det et andet pattedyr der har lagt vejen forbi den vilde have?

Fodspor i sneen

Nuvel, der er formentlig “blot” tale om et fodspor fra en kat her, men der er ofte ræve forbi den vilde have, så det er ikke umuligt at finde masser af andre fodspor

Snart er det forår

Det er altså nu en gang sjovere at mærke forårets ankomst, når man i optakten til dette har følt kulden på egen krop. Har vinteren blot været én lang forlængelse af efteråret, så er det en lidt tam affære at tage hul på foråret. Så i år er det ekstra lækkert at konstatere, at netop foråret snart er over os.

Samlet set var vinteren 2020-2021 ganske fin, om end der sagtens kunne have været lidt mere sne og kulde. Men hvem ved, måske bliver næste vinter endnu bedre?

Hvad med dig, hvad synes du om den snart overståede vinter? Har der været vinterflot i din have også? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *