Naturhaven Awards 2022: Året der gik

En af julens helt store traditioner fortsætter. Naturhaven Awards er tilbage! Denne gang med et kig tilbage på 2022 i den vilde have.

Julen er en herlig tid på året. Det er her hvor vi stimler sammen og kommer hinanden nær, og hvor vi får nydt lidt æbleskiver og gløgg. Ofte endda også lidt pebernødder. I de senere år er en ny tradition opstået i de ganske danske hjem. Rigtig mange logger nemlig med spænding på deres computere, tablets og mobiler, i forventning om at se årets Naturhaven Awards.

Og lad det være sagt med det samme: I bliver ikke skuffede i år. For årets awardshow er nu landet. I år med endnu flere priser, sjov og spas. For at det ikke skal være løgn, så er vi allerede nået til show nummer fire i rækken. Som årene dog går, hva? Vi anbefaler dig derfor først og fremmest, at få tjekket de tidligere års “awardshows” ud her:

Vil du se højdepunkter fra året i naturhaven? Så tjek videoen ud ovenfor!

Flot video med tilbageblik fra året der gik
Lad os skyde årets awardshow af med en flot ny video. Du finder den ovenfor. Den indeholder masser af glimt fra året der gik i den vilde have. 2022 blev i øvrigt endnu et godt år for naturhaven.dk, som efterhånden har etableret sig som den største danske hjemmeside om vilde haver.

I året der gik har vi fået etableret nye blomsterengelavet næringsfattige sandbede, har observeret masser af frøerrådyr og harer, og har generelt set fået gjort haven endnu mere vild end den var i forvejen.

Naturhaven Awards 2022

Og så er vi for alvor kommet i gang med Naturhaven Awards 2022

Om Naturhaven Awards 2022: Billeder, videoer, statistik og en helt ny prisuddeling

Sidste år introducerede vi en masse nye kåringer og statistik. Alt det skal du nok også få at se denne gang, men vi har faktisk endnu mere på tapetet i år. Vi har nemlig også en helt ny pris som skal uddeles. Her kan du se hvad vi skal igennem i løbet af dette års awardshow:

 • Årets fem mest læste artikler på naturhaven.dk i 2022: Igen i år løfter vi sløret for hvilke fem artikler der har hittet mest blandt vores læsere. Mon der er store overraskelser i sigte?
 • Årets video fra naturhaven 2022: Traditionen med at kåre årets video blev introduceret så sent som sidste år. Vi må og skal naturligvis også få kåret en vinder i år!
 • Top 10: Årets billeder fra naturhaven 2022: Der findes en oldgammel tradition, som har sine aner helt tilbage i det herrens år 2019. Her taler vi naturligvis om traditionen for at kåre årets 10 bedste billeder fra naturhaven. Igen i år venter der en flot kåring her.
 • Naturhavens Pebernødspris 2022: Og her er den så – årets helt store nyhed. I år introduceres en ny pris, og hvad den helt præcis dækker over, ja det kan du altså læse mere om senere. Vi anbefaler dig du allerede nu finder pebernødderne frem, så du er klar til at se med.
 • Årets shout-outs: Igen i år afslutter vi awardshowet med lidt shout-outs til hjemmesider og lignende, som vi føler bidrager godt til en grønnere og mere bæredygtig verden. Alt sammen i fin rød tråd med naturhavens overordnede vision.

Genial gaveidé: Julen står for døren, så hvorfor ikke give en redekasse i gave til en du holder af? Fuglene står klar!

Præsentation af årets jury
Det er med glæde at vi her på naturhaven.dk kan konstatere, at juryen fra de forrige år er blevet genvalgt. Igen i år betyder det således, at vi har med en stor, kompetent og efterhånden særdeles erfaren jury at gøre. Den består nemlig traditionen tro af artiklens ene forfatter, og igen i år har voteringen fundet sted over en periode som strakte sig i et sted imellem to minutter og ti år.

Fra juryformanden forlyder det, at “årets awardshow er større end nogensinde før, og pebernødderne bedre end de har været i årevis. Primært fordi vi i år selv har lavet dem”. Efter lidt yderligere betænkningstid bliver der fremstammet, at “pebernødder er godt, pebernødder er sundt, derfor spiser vi dem, året rundt”.

Statistik

Det er tid til at se på lidt statistik over brugeraktiviteten på naturhaven.dk i 2022

Årets fem mest læste artikler på naturhaven.dk i 2022

Igen i år har vi været helt inde i de mørkeste dele af teknikrummet, og her har vi opstøvet en dugfrisk liste over årets mest læste artikler på hjemmesiden. Er du spændt på at se hvilke der hitter? Så lad os straks få set nærmere på det hele:

 • Nummer 5Lav et vandhul i haven: Hent inspiration fra naturhaven (NY i årets top 5)
  Rigtig mange af naturhavens læsere søger information om vandhuller. Det forstår vi godt, for de er essentielle i enhver vild have med respekt for sig selv. En ny artikel i årets top fem.
 • Nummer 43 gode buske og træer til havens insekter (Sidste års placering: 3)
  Også i år var der mange danskere der søgte efter information om “gode buske og træer til vilde haver”. Artiklen er faldet en enkelt plads tilbage på ranglisten.
 • Nummer 3Guide: Byg dit eget pindsvinehus (NY i årets top 5)
  Her har vi endnu en ny artikel i årets top fem. Og hvilken en! Vi har oplevet stor aktivitet her, og der er generelt stor interesse for pindsvin i haven.
 • Nummer 2Lav en vild have i 2020 – og styrk naturen (Sidste års placering: 1)
  Så gik den ikke længere for naturhavens “evergreen”. Artiklen her er nemlig faldet en enkelt plads tilbage på ranglisten, men den tilbyder fortsat god info til brugerne.
 • Nummer 1De bedste hurtigt voksende træer til naturhaven (Sidste års placering: 2)
  Og her er så årets mest læste artikel på naturhaven.dk. Danskerne elsker vilde haver og træer. Ikke mindst de hurtigt voksende af slagsen.
Annonce
Annonce

Årets video fra naturhaven 2022

Du vidste garanteret allerede, at naturhaven har sin helt egen YouTube-kanal. Måske ser du endda med fra tid til anden? I så fald vil du sikkert glæde dig til at se hvilken video der kåres, når årets vinder skal findes.

Året har budt på en masse gode videoer,
men i sidste ende faldt valget på videoen om “årets sidste solnedgang”. Videoen er nemlig flot, afslappende og nostalgisk. Og så er der sikkert en del af vores læsere der når de ser den vil tænke, at det er godt det trods alt snart er forår og sommer igen. Se videoen nedenfor.

Her er “Årets video fra naturhaven 2022”! Ganske velfortjent!

Top 10: Årets billeder fra naturhaven 2022

Kåringen af årets bedste billeder er efterhånden nærmest sagnomspunden. Hvem ved, måske vil man om mange år også tale om årets billeder? Lad os straks se dem.

Nummer 10

Lyng og hedelandskab i haven

På billedet her ses et af de mange sandbede, som vi har anlagt rundt omkring i naturhaven. De næringsfattige områder bidrager til gode forhold for vilde blomster og biodiversitet, og det vidner billedet her om.

Nummer 9

Rådyr i naturhaven

Igen i år var der rig aktivitet at beskue fra den vilde haves faste klientel af rådyr. Her ses et af individerne med en mælkebøtte stikkende ud af munden, som om det var en regulær “sut”. Du sutter bare løs, du. Det er helt i orden!

Nummer 8

Bi og sommerfuglebusk

En bi har indfundet sig på en af naturhavens sommerfuglebuske. Vi plantede dem sidste år, og det var glædeligt at se dem komme frem i stor stil i år.

Nummer 7

Vandhul til havens dyr

Der er flere nye vandhuller på vej i naturhaven, men på billedet her ses det vi anlagde i slutningen af sidste år. Det har allerede i år bidraget til en styrket biodiversitet. Fedt!

Nummer 6

Kvasbunke ved blomstereng

Dette billede er med, da det glimrende viser en af de mange kompost- og kvasbunker som der findes rigtig mange af i naturhaven. Her bør alle læsere på naturhaven.dk spidse ører, for i stedet for at køre jeres haveaffald på genbrugspladsen, så lav bunker som denne. De bidrager med levesteder og fører til øget biodiversitet.

Nummer 5

Vild have i efteråret

Efteråret er en fantastisk årstid. Det byder på et regulært farvebombardement, og det kan man i den grad se på dette billede fra den vilde have.

Nummer 4

Solnedgang i vild have

Inden vi for alvor kom til efteråret, så blev dette billede taget. Det dokumenterede sommerens sidste solnedgang, og det var selv samme begivenhed der blev foreviget i den video, som fortjent fik prisen som årets bedste. Yderst flot billede.

Nummer 3

Vilde blomster i haven
Gul okseøje Chrysanthemum segetum
Blomster og bier i vild have

Hele tre billeder? Ja da, hvorfor ikke? Det er på sin plads med dette lille potpourri af billeder fra naturhavens blomsterenge. Vil du også i gang med de vilde blomster i haven, så følg linket og find inspiration.

Nummer 2

Brun frø i haven

Frøerne og padderne har det hårdt her til lands, og derfor er det altid herligt når man kan konstatere, at de trives i ens vilde have. Så dette flotte billede fra året der gik, fortjener naturligvis den flotte sølvmedalje. Og så er det tid til årets billede fra naturhaven!

Nummer 1

Hare i naturhave

Det blev dette flotte billede af en af naturhavens harer, som vandt titlen som årets billede fra naturhaven 2022! Arten er efterhånden blevet stadig mere fåtallig, så at den trives her i naturhaven, er naturligvis herligt at observere. Tillykke med titlen!

Naturhavens Pebernødspris 2022

Og så er det som nævnt tid til at introducere en helt ny pris. Meget kan man sige om pebernødder, men at de har en tendens til at sprede glæde, det er der altså ikke meget tvivl om. På samme vis går årets pebernødspris til en begivenhed i naturhaven, som i årets løb fik os til at smile.

Derfor er det med glæde at vi kan annoncere, at Naturhavens Pebernødspris 2022 går til:

Den yderst aktive hare skabte glæde i året der gik

Den aktive hare!

Omtalte hare flyttede i en periode nærmest ind på grunden, og det skabte naturligvis stor glæde på matriklen. Vi kan hermed annoncere, at den er velkommen til at komme og afhente et læs pebernødder. Det er tvivlsomt om den læser med her dog, så vi påtænker at indtage dem selvDu kan i øvrigt læse mere om haren i vores artikel.

Årets shout-outs

Til sidst er det tid til at sætte spot på lidt hjemmesider og lignende, som bidrager til en grøn og mere bæredygtig verden. Alt sammen noget som er i fin rød tråd med naturhavens overordnede vision.

 • Støt Den Danske Naturfond: Naturhaven.dk vil minde læserne om, at det at lave vilde haver er godt, men at der skal meget mere end det til for, at den kæmpe naturkrise kan løses. Landbruget fylder fortsat for meget i Danmark, og der er behov for et opgør med dette. Overvej at støtte op ved at give et bidrag, så flere områder i landet kan overgå til natur. Husk samtidig, at bidrag er fradragsberettigede, og at du dermed kan spare lidt i skat.
 • Køb miljørigtigt design: Hos MR-DESIGN får du inspiration til hvordan du kan omdanne genbrugsmaterialer til flotte og moderne brugsartikler. Er du ikke selv ferm med det kreative, hvilket forfatteren af denne artikel blandt andet ikke er, så kan du også købe flot genbrugsdesign direkte fra hjemmesiden.
Tak for i år 2022

Naturhaven.dk takker for endnu et godt år!

Og det var så Naturhaven Awards 2022. Det blev et godt show, synes I ikke? Selvfølgelig! Vi ønsker jer alle en god jul, samt naturligvis et ganske glimrende nytår – vi ses i 2023!

Hvad med dig, bød 2022 på en masse vilde ting i din naturhave? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

2 kommentarer til “Naturhaven Awards 2022: Året der gik”

 1. Fantastiske billeder og tak for inspirationen til at gøre vores have vildere. Vil læse med igen næste år. Mh Dan.

  1. Hej Dan

   Tak for kommentaren, og det er godt at høre du har fundet inspiration til din egen naturhave. Vi ser frem til at se dig her på siden igen.

   – Naturhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *