Stor eller lille vild have – fordele, ulemper og inspiration

Drømmer du om mere natur i haven? Og er du i tvivl om hvorvidt en lille vild have kan slå til? Få inspiration til store og små haver her.

Her på naturhaven.dk bliver vi ofte spurgt, om man egentlig kan lave en lille vild have? Tanken bag synes at være, at kun en stor naturgrund kan slå til. Det er dog ikke tilfældet, og det er faktisk muligt at styrke biodiversiteten i haven, selv på en ganske lille naturgrund. Lad os derfor se nærmere på det her.

Vandhul ved blomstereng

Det er ikke sikkert, at du har plads til både store træer, vandhuller såvel som blomsterenge i din have, men lidt er bedre end ingenting

Er en lille vild have noget for dig?

Måske har du kun en ganske lille grund at gøre godt med. Det bør dog ikke afholde dig fra at lave en vild have. Der skal nemlig ikke meget til for at styrke naturen, og for at tiltrække insekterne.

👍 – Fordele ved en lille vild have
Når du etablerer en lille vild have vil du hurtigt konstatere, at projektet handler om fokus og om at trives med begrænsningerne. Til gengæld vil det for mange også være en fordel, at en lille vild have er overskuelig. Det er således et projekt der kan overkommes af de fleste.

👎 – Ulemper ved en lille vild have
Det siger naturligvis sig selv, at du i en mindre naturhave ikke kan opnå store og åbne vidder. Du kan ej heller sætte gang i rigtig mange vild med vilje-initiativer samtidig, men må i stedet begrænse dig til nogle få. Alligevel kan du som nævnt snildt få etableret en god vild have, med respekt for begrænsningerne.

Hvid okseøje i vild græsplæne

Et eller flere vild med vilje-bede kan snildt etableres i selv de helt små naturhaver

💰🛒 –> Nu du er her… Så har vi lige tre gode havetilbud til dig og din vilde have! Tjek dem ud:
 

Færre begrænsninger i en stor vild have

Hvis du har en rigtig stor grund, så kan du virkelig sætte gang i en masse naturprojekter. Her er det langt hen ad vejen et spørgsmål om planlægning, og om at komme i gang.

👍 – Fordele ved en stor vild have
Som ejer af en stor naturgrund kan du for alvor sætte gang i et væld af naturhave-initiativer. Pladsen muliggør det ganske enkelt. Så hvis du som type elsker at kaste dig over en masse i haven, og du ikke ønsker at gå i stå, så er en stor vild have lige noget for dig.

👎 – Ulemper ved en stor vild have
Selv om vilde haver på mange måder passer sig selv, så er der også en del vedligeholdelse involveret. Da der sjældent er nok planteædere til at holde græs og urter nede, vil du således skulle vedligeholde de vilde blomsterenge, og sørge for at de fastholdes næringsfattige. Du vil også løbende skulle rense vandhuller og søer, vedligeholde redekasser, insekthoteller og så videre. En meget stor naturgrund kan altså godt udvikle sig til et omfattende projekt.

Blomsterenge er oplagte i både små og store vilde haver

Inspiration til den lille vilde have

Her følger en kort liste med inspiration til den lille vilde have:

Pindsvin i vild og naturlig have

Pindsvin kan du sagtens tiltrække til din lille vilde have

Inspiration til den store vilde have

Her følger en kort liste med inspiration til den store vilde have:

 • Udnyt pladsen og etabler en sø eller flere større vandhuller: Med en stor naturgrund har du mulighed for at anlægge en decideret sø. Det vil et væld af dyrearter sætte pris på. Du kan også vælge i stedet at etablere flere vandhuller. Generelt kan man sige, at man sjældent kan anlægge for mange vandhuller i vilde haver.

  ✅➡ Bliv klogere:
  – VandhullerSådan laver du et vandhul i haven.

 • Plant din egen skov og lad væltede træer ligge: Med en rigtig stor naturgrund kan du plante din egen skov, eller lade den, du eventuelt allerede har, blive stående. Gå efter et naturligt udtryk. Med andre ord, plant naturligt hjemmehørende træer, og lad ikke skoven blive for tæt. Lysåbne områder er vigtige. Lad de store gamle træer stå, selv når de er døde. Deres huller sikrer fugle ynglemuligheder. Supplér gerne med redekasser. Lad i øvrigt væltede træer ligge, da det døde ved skaber gode livsbetingelser for et væld af organismer.

  ✅➡ Bliv klogere:
  – Træer til din skovHer er de bedste hurtigt voksende træer til vilde haver.
  – Redekasser til træerneHer er 5 opdaterede tilbud på redekasser.

 • Skab store og åbne vidder: Græs er i vilde haver godt i begrænset omfang. Lad det stedvis få lov at vokse vildt, højt og utæmmet, og etablér stier igennem det. Kombineret med store lysåbne områder, hvor du planter vilde stauder, enkelte træer og små buskadser, vil det kunne sikre dig store, åbne og imponerende vidder i din have.

  ✅➡ Bliv klogere:
  – Græs i vilde haverGuide: Det skal du vide om græs i vilde haver.

Annonce
Annonce
Væltet træ i haven

Et træ er væltet i naturhaven, og det får lov at ligge. Har du en stor grund med mange træer, så gør det samme

Det handler bare om at komme i gang!

Spørgsmålet er egentlig hvad der udgør en henholdsvis lille og stor have. For nogle vil en grund på 1.000 m2 fremstå stor, mens den for andre vil fremstå lille. Uanset hvordan du ser på det, så er rådet fra naturhaven.dk klart: Kom i gang! Ingen have er for lille, og der er altid mulighed for at styrke biodiversiteten. Noget der i den grad er behov for i Danmark.

Hvad med dig,
har du en lille eller stor vild have? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *