Haven om vinteren: Hvordan overlever dyrene?

Selv om det sjældent bliver rigtig koldt i Danmark, så hænder det alligevel. Hvad gør dyrene i haven om vinteren for at overleve?

De menneskeskabte klimaforandringer har generelt ført til varmere og ikke mindst vådere vintre i Danmark. Alligevel slår kulden fra tid til anden stadig til, og det har blandt andet i perioder været tilfældet i vinteren 2023-2024. For alle os med vilde haver har de sneklædte landskaber generelt skabt glæde. Men hvad med fuglene, samt alle de andre dyr? Kan de mon overleve kulden?

idyllisk snelandskab i haven

Et sneklædt vinterlandskab som dette er flot, men for havens dyr er det ofte lig med udfordringer

Sådan overlever fuglene når det for alvor bliver koldt

En perlerække af fuglearter overvintrer i Danmark. Blandt de mest kendte kan nævnes solsortgærdesmutte, blåmejse og musvit. Fuglene har gennem evolutionær udvikling indrettet sig således, at de har de nødvendige forudsætninger for at overleve selv de koldeste vintre. Blandt overlevelsesstrategierne kan nævnes:

  • Puster sig op for at holde varmen: Vi har alle set hvordan fuglene om vinteren puster sig op. Nogle tror fejlagtigt, at de små “fjerbolde” har mæsket sig så meget i mad, at de er gået hen og er blevet overvægtige. Det er dog ikke tilfældet. I stedet puster de fjerene op, så der skabes en varm hinde om kroppen. 
  • Derfor fryser havens fugle ikke om fødderne: De overvintrende fugle fastholder en kropstemperatur som typisk ligger på 40 grader, og som derfor er lidt højere end menneskers. Fuglenes ben består primært af sener, og disse kan fuglene derfor holde koldere end resten af kroppen. Man taler i øvrigt om, at fuglene praktiserer en form for “modstrømsprincip”, hvor det varme blod fra fuglenes overkrop opvarmer det kolde blod fra de senede fødder. En smart evolutionær anordning der sikrer, at fuglene ikke fryser om fødderne. 
  • Stimler sammen i huller og redekasser: Det er velkendt, at gamle og hullede træer er vigtige i vilde haver, og i særdeleshed om vinteren. Her søger fuglene nemlig ly i de kolde nætter. Det samme gør sig gældende i redekasser. Arter såsom gærdesmutter kan endda finde på at stimle sammen i grupper, og dermed holde hinanden varme.
Blåmejse

Blåmejsen her har pustet sig godt op for at holde på varmen

Hvad spiser fuglene om vinteren, og hvad med vand i frostvejr?
Mange af havens fugle mæsker sig hen over sommerhalvåret i animalsk føde. Primært insekter. Om vinteren er der selvsagt færre af disse. I stedet tyr de til vegetabilske alternativer såsom frøstande og nedfaldsfrugt.

Med hensyn til væske, så er fuglene altid på udkig efter rindende vand. Bliver det rigtig koldt, og over længere perioder, så er det dokumenteret, at
de fleste af Danmarks overvintrende fugle kan finde på at spise sne. Det er dog ikke uden udfordringer, for en del energi er påkrævet for at smelte sneen i næbbet. Og det vel at mærke i en tid, hvor energien i forvejen er knap.

💰 🛒 ✔ –> Spar penge på dit haveudstyr
Stadig flere danskere etablerer vilde haver. Det er en god udvikling. Hvis du også vil i gang, men samtidig søger efter tilbud på haveudstyr, blomsterfrø, redekasser med mere, så benyt disse rabatkoder til danske havebutikker.

Find blandt andet en gyldig Haveglad rabatkode nu, og kom i gang med naturhaveprojektet.

Fuglekasse i vild have

Det kan være en udfordring for fuglene at få varmen i haven om vinteren, og her hjælper redekasser en del

Sne er en fordel for havens mus

Selv om de fleste sikkert ville tro, at sne var dårligt for små pattedyr såsom mus, så gør det modsatte sig faktisk gældende. Sneen skaber nemlig en beskyttende hinde og overflade, som de kan gemme sig under. Det gør det sværere for deres naturlige fjender, i særdeleshed rovfugle og ræve, at fange dem.

Netop en mus kan du se i den nyeste video fra naturhaven nedenfor. Her ser du hvordan fugle og mus lystigt kaster sig over æbler i den vinterkolde have.

Se den nye vinterinspirerede video fra naturhaven ovenfor, og hæng på til ca. 2,5 minutter inde i videoen – her kommer musen nemlig!

Hjortevildt og harer må kæmpe ekstra for føden

For andre pattedyr, såsom rådyr og harer, fører de sneklædte landskaber til ekstra udfordringer. Nu tvinges de nemlig til at skrabe sneen væk for at komme ned til græs og urter, som der i forvejen ofte ikke er mange tilbage af.

💰🛒 –> Nu du er her… Så har vi lige tre gode havetilbud til dig og din vilde have! Tjek dem ud:
 

Sådan hjælper du havens dyr om vinteren

Samlet set kan vi altså slå fast, at livet for naturens vilde dyr om vinteren er en daglig kamp for overlevelse. Alle døgnets lyse timer benyttes om vinteren til at finde føde, så dyrenes kroppe kan fyldes op med energi som forberedelse til den lange og kolde nat.

I din vilde have kan du hjælpe dyrene på en række måder:

  • Lav en vild have og skab forhold der understøtter overlevelse: Helt generelt anbefales du at lave en vild have, da denne understøtter dyrenes overlevelse. Giv plads til de gamle og hullede træer. Hæng redekasser op. Lad buske og træer vokse vildt, så der er rigeligt med steder for dyrene at skjule sig. 
  • Lad planter og frøstande stå vinteren over: Som nævnt er en af fuglenes primære fødekilder vinteren over frøstande. Husk derfor at lade disse stå, fra sommerens mange blomster og vilde planter. 
  • Lad de visne blade liggeLad mange af efterårets nedfaldne visne blade ligge i haven. Under dem samles nemlig kryb og kravl, og om vinteren hopper fuglene rundt og vender bladene, i deres jagt efter føde. 
  • Overvej at fodre havens fugle: Læs mere om fordele og ulemper ved at fodre havens fugle i vores artikel om emnet. Det kan argumenteres, eftersom naturen har så elendige vilkår i Danmark som det er tilfældet, at fodring er etisk forsvarligt. Om ikke andet anbefales du på det kraftigste til at lade nedfaldsfrugt ligge.

Og således fik vi altså sat spot på hvorledes havens dyr overlever i de kolde vintre. Hvad med dig, har du også fokus på haven om vinteren, og på dens beboere? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *