Rådyr

Hvor lever rådyr? Og hvordan tiltrækker du arten til din vilde have? Bliv klogere på arten her i denne artikel.

Kendetegn

Rådyret, også kaldet Capreolus capreolus, er den mindste hjorteart i Danmark, og kan fortrinsvis kendes på sin røde, glatte sommerpels, som om vinteren fremstår gråbrun, samt ikke mindst tykkere, længere og mere fyldig. Bagenden omkring halen er hvid. Råbukken er endvidere kendetegnet ved dens gevir, også kaldet opsats. Rådyret opnår typisk en skulderhøjde på 65-75 cm, samt en vægt på 20-30 kg.

Rådyr i vild og naturlig have

Hvornår kan du se rådyr i din have?

Rådyret færdes typisk enkeltvis i perioden fra april til oktober, hvor der også er størst chance for at se det i din have. I perioden fra november til marts finder dyrene sammen i mindre grupper.

Hvad lever rådyret af?

Rådyret lever udelukkende af planter. Om foråret og sommeren er det særligt urter, friske blade og kimplanter af løvtræ der fortæres, mens det om vinteren snarere er skud og knopper fra løv- og nåletræer, samt vinterafgrøder, der står på menuen.

Vidste du at...

  • … hannerne kaldes bukke, hunnerne råer samt ungerne rålam?
  • … rådyr kan blive op til 15 år gamle, omend få nok bliver det, på baggrund af den intensive jagt?
Skovstykke i haven

Status og udbredelse

Rådyret er på rødlisten registreret som ikke truet. Det skønnes at forårsbestanden er på over 300.000 individer. Arten er udbredt over det meste af landet. Blandt truslerne mod arten kan nævnes trafikken, hvor tusindvis af rådyr hvert år går til. Ændret arealanvendelse kan også lokalt forstyrre arten. Der er fastsat jagttid på rådyret.

Hvor lever rådyret i Danmark?

Rådyret trives på områder med muligheder for græsning, og hvor der samtidig er mulighed for skjul, for eksempel i krat og skov. Du kan også tiltrække rådyr til din have, hvis du sørger for let adgang til græs og urter.

Video af rådyr

I denne video kan du se rådyret boltre sig i naturhaven. Vil du også tiltrække rådyr til din have? Så gør din have vild, så de får lyst til at komme forbi.

Købsinspiration: Lav en vild have og tiltræk rådyr

  • Gør din have vild og utæmmet. Så opstår der automatisk områder med enge og urter, hvilket er lig med føde for rådyrene. Find ting til din naturhave her.
Annonce
Annonce

Sådan tiltrækker du rådyr til din have

Vil du have glæde af rådyr i haven, så overvej at lave en vild naturhave. Så stiger chancen for at observere dem.

Lad din have gro vildt og utæmmet

Rådyr har intet imod at bevæge sig ind i vilde naturhaver. I særdeleshed ikke hvis der er masser af græs og urter at kaste sig over. Overvej derfor at lade dele af din grund gro vildt og utæmmet. Find inspiration til hvordan du kommer i gang på naturhaven.dk.

Sørg for vandhuller og en varieret have

Hvis du virkelig vil have dyrelivet til at trives i din have, bør du anlægge vandhuller. For rådyrene sikrer det, at de har adgang til at få slukket tørsten. Et væld af andre arter vil samtidig få bedre muligheder for at trives, så det er et oplagt sted at sætte ind.

Kilder, yderligere info samt relevante artikler om rådyr