Drømmer du om mere natur i haven? Og er du i tvivl om hvorvidt en lille vild have kan slå til? Få inspiration til store og små haver her.
Her på naturhaven.dk bliver vi ofte spurgt, om man egentlig kan lave en lille vild have? Tanken bag synes at være, at kun en stor naturgrund kan slå til. Det er dog ikke tilfældet, og det er faktisk muligt at styrke biodiversiteten i haven, selv på en ganske lille naturgrund. Lad os derfor se nærmere på det her.
Det er ikke sikkert, at du har plads til både store træer, vandhuller såvel som blomsterenge i din have, men lidt er bedre end ingenting
Er en lille vild have noget for dig?
Måske har du kun en ganske lille grund at gøre godt med. Det bør dog ikke afholde dig fra at lave en vild have. Der skal nemlig ikke meget til for at styrke naturen, og for at tiltrække insekterne.
– Fordele ved en lille vild have
Når du etablerer en lille vild have vil du hurtigt konstatere, at projektet handler om fokus og om at trives med begrænsningerne. Til gengæld vil det for mange også være en fordel, at en lille vild have er overskuelig. Det er således et projekt der kan overkommes af de fleste.
– Ulemper ved en lille vild have
Det siger naturligvis sig selv, at du i en mindre naturhave ikke kan opnå store og åbne vidder. Du kan ej heller sætte gang i rigtig mange vild med vilje-initiativer samtidig, men må i stedet begrænse dig til nogle få. Alligevel kan du som nævnt snildt få etableret en god vild have, med respekt for begrænsningerne.
Et eller flere vild med vilje-bede kan snildt etableres i selv de helt små naturhaver
- Tilbud på vilde blomsterfrø: Vil du etablere vilde blomsterenge? Så find tilbud på vilde blomsterfrø her. (Reklamelink)
- Tilbud på insekthoteller: På jagt efter insekthoteller? Køb dem her. (Reklamelink)
- Tilbud på redekasser: Få flere fugle i haven med disse herlige redekasse-tilbud. (Reklamelink)
Færre begrænsninger i en stor vild have
Hvis du har en rigtig stor grund, så kan du virkelig sætte gang i en masse naturprojekter. Her er det langt hen ad vejen et spørgsmål om planlægning, og om at komme i gang.
👍 – Fordele ved en stor vild have
Som ejer af en stor naturgrund kan du for alvor sætte gang i et væld af naturhave-initiativer. Pladsen muliggør det ganske enkelt. Så hvis du som type elsker at kaste dig over en masse i haven, og du ikke ønsker at gå i stå, så er en stor vild have lige noget for dig.
👎 – Ulemper ved en stor vild have
Selv om vilde haver på mange måder passer sig selv, så er der også en del vedligeholdelse involveret. Da der sjældent er nok planteædere til at holde græs og urter nede, vil du således skulle vedligeholde de vilde blomsterenge, og sørge for at de fastholdes næringsfattige. Du vil også løbende skulle rense vandhuller og søer, vedligeholde redekasser, insekthoteller og så videre. En meget stor naturgrund kan altså godt udvikle sig til et omfattende projekt.
Blomsterenge er oplagte i både små og store vilde haver
Inspiration til den lille vilde have
Her følger en kort liste med inspiration til den lille vilde have:
- Indret et område med blomstereng og vilde stauder: En blomstereng er ikke synderlig svær at etablere. Du skal bruge vilde blomsterfrø, sand og lidt haveredskaber.
Bliv klogere:
– Blomstereng: 5 simple trin til etablering af en vild blomstereng.
– Vilde planter: Køb vilde planter til haven: De bedste guides og tilbud.
– Stauder: Køb stauder – her er 5 af de bedste til din vilde have. - Selv små vandhuller gør en forskel: Du behøver ikke at etablere en kæmpe sø for at tiltrække frøer og padder. Selv et lille vandhul kan gøre forskellen. Andre dyr får også glæde af vandet, for eksempel fugle og eventuelle pattedyr såsom pindsvin, rådyr og ræve.
Bliv klogere:
– Vandhuller: Sådan laver du et vandhul i haven.
– Frøer og padder: Se de fantastiske billeder af havens frøer. - Lav kvasbunker og lad de visne blade ligge: Gør det endelig også til en vane, at droppe de mange ture forbi genbrugspladsen med såkaldt “haveaffald”. Lad i stedet visne blade og dødt ved ligge i store dele af din lille have. Så kan fuglene lede efter orme og insekter under bladene, og pindsvin kan gemme sig i kvasbunkerne. Hvis du ikke ønsker, at alt i haven skal være “vildt med vilje”, så overvej at inddele din grund i enten vilde sektioner eller ordnede sektioner. Bogen Et år i naturhaven beskriver fint hvordan du planlægger dette.
Bliv klogere:
– Visne blade og dødt ved: Lad dødt ved og visne blade ligge i haven.
– Pindsvin i den lille have: Lav et pindsvinebo.
Pindsvin kan du sagtens tiltrække til din lille vilde have
Inspiration til den store vilde have
Her følger en kort liste med inspiration til den store vilde have:
- Udnyt pladsen og etabler en sø eller flere større vandhuller: Med en stor naturgrund har du mulighed for at anlægge en decideret sø. Det vil et væld af dyrearter sætte pris på. Du kan også vælge i stedet at etablere flere vandhuller. Generelt kan man sige, at man sjældent kan anlægge for mange vandhuller i vilde haver.
Bliv klogere:
– Vandhuller: Sådan laver du et vandhul i haven. - Plant din egen skov og lad væltede træer ligge: Med en rigtig stor naturgrund kan du plante din egen skov, eller lade den, du eventuelt allerede har, blive stående. Gå efter et naturligt udtryk. Med andre ord, plant naturligt hjemmehørende træer, og lad ikke skoven blive for tæt. Lysåbne områder er vigtige. Lad de store gamle træer stå, selv når de er døde. Deres huller sikrer fugle ynglemuligheder. Supplér gerne med redekasser. Lad i øvrigt væltede træer ligge, da det døde ved skaber gode livsbetingelser for et væld af organismer.
Bliv klogere:
– Træer til din skov: Her er de bedste hurtigt voksende træer til vilde haver.
– Redekasser til træerne: Her er 5 opdaterede tilbud på redekasser. - Skab store og åbne vidder: Græs er i vilde haver godt i begrænset omfang. Lad det stedvis få lov at vokse vildt, højt og utæmmet, og etablér stier igennem det. Kombineret med store lysåbne områder, hvor du planter vilde stauder, enkelte træer og små buskadser, vil det kunne sikre dig store, åbne og imponerende vidder i din have.
Bliv klogere:
– Græs i vilde haver: Guide: Det skal du vide om græs i vilde haver.
Et træ er væltet i naturhaven, og det får lov at ligge. Har du en stor grund med mange træer, så gør det samme
Det handler bare om at komme i gang!
Spørgsmålet er egentlig hvad der udgør en henholdsvis lille og stor have. For nogle vil en grund på 1.000 m2 fremstå stor, mens den for andre vil fremstå lille. Uanset hvordan du ser på det, så er rådet fra naturhaven.dk klart: Kom i gang! Ingen have er for lille, og der er altid mulighed for at styrke biodiversiteten. Noget der i den grad er behov for i Danmark.
Hvad med dig, har du en lille eller stor vild have? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.
Anbefalet netop til dig:
- Fortsæt dit fokus på bæredygtighed – køb vegetariske kogebøger
- Køb miljørigtige stofnet af genbrug
- Tilmeld dig naturhavens nyhedsbrev, og få inspiration direkte i indbakken