For naturhavefanatikere er marts måned en regulær højtid. Men hvad er det egentlig der gør haven i marts så spændende? Find ud af det her!
Så er det marts måned, og dermed også forår, ikke? Jo, ifølge kalenderen, men vejret er sjældent helt enig. Sandheden er, at du typisk bør forvente yderst beherskede temperaturer i starten af måneden, og decideret vinteragtigt vejr er på ingen måder sjældent. Alligevel begynder blomster og planter at springe ud i løbet af måneden, og insekter, frøer og padder vågner op til dåd. Der er derfor meget at se frem til.
Her har vi samlet tre tidlige forårshøjdepunkter fra haven i marts.

Så er det blevet tid til at se nærmere på haven i marts
Vejret i marts: Foråret begynder så småt at indfinde sig
Hvor vi med februar havde med årets koldeste måned at gøre, kan vi med marts måned konstatere, at det så småt begynder at gå den anden vej. Det bliver nemlig gradvist varmere, og foråret begynder så småt at indfinde sig.
Her følger lidt vejrstatistik for måneden:
- Gennemsnitstemperatur (1991-2020): 3,3 grader.
- Gennemsnitlig nedbør (1991-2020): 46,4 mm.
- Gennemsnitlig timers sol (1991-2020): 130,6 timer.
Rekorden for højeste temperatur i marts er fra 1990, og lyder på 22,2 grader. Lavest målte temperatur blev registreret i 1888, og var på -27,0 grader.

Vejret begynder så småt at være så mildt i midten og slutningen af marts, at mariehøns kommer frem
Højdepunkt nummer 1: Nu kommer sommerfuglene og bierne
Efter en lang, kold og mørk vinter er der ikke noget bedre end at observere årets første flagrende sommerfugle i haven. Den første sommerfugl ude af startblokkene er typisk citronsommerfuglen. Den ses nemlig allerede i starten af måneden. Dernæst følger nældens takvinge, som observeres fra midten af marts, mens den flotte dagpåfugleøje kan ses fra slutningen af marts.
Vi har tidligere belyst spørgsmålet om hvornår sommerfuglene kommer frem om foråret, så læs gerne artiklen for yderligere info og billeder.
Glæd dig, for sommerfuglene begynder så småt at flagre i haven i marts
Det er også fra og med marts måned, at du for alvor kan opleve rødpelset jordbi og andre lignende insekter. Også mariehøns begynder at komme frem i midten og slutningen af marts. Der er derfor rigeligt at holde øje med når du smutter i haven.

Rødpelset jordbi observeret i det tidlige forår i naturhaven
Hjælp havens insekter
Du kan understøtte livsbetingelserne for havens insekter på mange måder. Du kan for eksempel anlægge kvasbunker, hvor de kan skjule sig, eller hænge insekthoteller op. Du bør naturligvis også skabe næringsfattige områder i haven, hvor blomsterne kan trives. Find yderligere inspiration i artiklerne nedenfor.
- Lav blomsterenge: Køb vilde blomsterfrø til haven og kom i gang
- Hæng insekthoteller op i haven: Her finder du tilbud på insekthoteller
Højdepunkt nummer 2: Blomster springer ud og tid til beskæring
Har du lavendler i haven? Så er det tid til at få dem beskåret. Når du gør det, sikrer du nemlig, at de senere på året for alvor kan blomstre. Naturligvis til glæde for bier, sommerfugle og så videre. Man siger typisk, at beskæring af lavendler bør foretages når den værste frost er ovre, så slutningen af marts er oplagt. Beskær gerne lavendlerne kraftigt til omkring 10-15 cm over jorden.
- Naturhaven.dk anbefaler: Køb dine lavendler online og få levering til døren – Bemærk: Nøje udvalgt reklamelink. Anbefalet af naturhaven.dk.

Det er oplagt at smutte i haven i marts og beskære lavendler
En rigtig forårsbebuder, som du også kan se i haven i marts, er de flotte krokus. De blomstrer allerede fra slutningen af februar, samt ikke mindst i starten af marts. Disse skønne forårsblomster, som tilhører liljeordenen, kan du nyde på billedet fra naturhaven nedenfor.

Krokus blomstrer for alvor i haven i marts
Højdepunkt nummer 3: Frøer og padder kommer frem – husk at rense vandhuller
Mange af de danske frøer og padder overvintrer i vandet. Andre finder sig trygt til rette i stendiger og kvasbunker. I løbet af marts begynder mange af arterne at komme frem igen. Blandt andet grøn frø og lille vandsalamander. Da arterne så småt begynder at være aktive, er det oplagt at få renset din haves vandhuller.
Således så det ud da naturhavens vandhuller blev renset for blade og organisk materiale
Der kan hurtigt samle sig en masse visne blade, samt andet organisk materiale, i vandhuller. Det er vigtigt at du hvert år får renset op i det. Ellers dannes der med tiden et tæppe af ildelugtende slam på bunden, hvilket gør vandet iltfattigt.
Sådan renser du din haves vandhuller
Find en si, et fiskenet eller lignende frem. Hav også en beholder med vand fra vandhullet klar, hvor frøer og padder kan opbevares mens vandhullet renses. Fisk nu en masse af det organiske materiale op, men lad naturligvis en del blive i vandet, da det trods alt skaber naturlige gemmesteder for dyrene.
Det er som bekendt en god idé at lade de visne blade ligge vinteren over, men nu, her i marts måned, bør du finde løvriven frem og få fjernet de blade der ligger tæt på vandhullet. Benyt dem til kvasbunker i haven. Når du er færdig, så hæld de indsamlede frøer og padder i vandhullet igen.

Her ses en grøn frø i naturhaven. Arten begynder så småt at komme frem i marts
Som du nok kan se, er der altså mange årsager til at smutte i haven i marts. Foråret er over os, og inden længe blomstrer det til den helt store guldmedalje. Hvad med dig, hvad glæder du dig særligt til i marts? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.
Anbefalet netop til dig: