Hvornår kommer sommerfuglene frem om foråret?

Foråret er så småt over os, og solen begynder at lune. Men hvornår kommer sommerfuglene frem fra vintersøvnen, og hvilke kan du se? Læs med!

Et stensikkert forårstegn er uden tvivl synet af flagrende sommerfugle i haven. For alle os med vilde haver er det et glædeligt syn, men hvornår kan man egentlig forvente at se årets første sommerfugle? Og hvilke arter er først ude af startblokkene? Det ser vi nærmere på nu!

Hvornår kommer sommerfuglene frem

Hvornår kan du forvente, at sommerfuglene kommer frem i din have i foråret? Find ud af det i artiklen!

Top 3: Her er årets første flyveklare sommerfugle

Nedenfor har vi samlet en liste over tre af årets tidligste sommerfugle:

 1. Citronsommerfugl (Gonepteryx rhamni) – kan ses fra starten af marts: Alt afhængig af vind og vejr kan du forvente at se denne sommerfugl allerede fra starten af marts. Det gør den til Danmarks tidligste dagsommerfugl.
 2. Nældens takvinge (Aglais urticae) – kan ses fra midten af marts: Denne velkendte og vidt udbredte art, som bekendt trives i nærheden af nældeplanter, lokkes frem når forårstemperaturerne nærmer sig to cifre.
 3. Dagpåfugleøje (Aglais io) – kan ses fra slutningen af marts: Denne art overvintrer i Danmark, blandt andet i hule træer, stengærder og lignende, og det er de overvintrende individer, som du kan være heldig at se allerede fra slutningen af marts måned.
Citronsommerfugl
Nældens takvinge
Dagpåfugleøje i vild naturhave

Her ser du de tre omtalte, og i øvrigt flotte, sommerfuglearter

Sommerfuglene er pressede – sådan hjælper du dem

Du har næppe undgået at konstatere, at de danske sommerfugle har det hårdt. Tag blot rødlisten fra 2019 som indikerede, at hele 35 sommerfuglearter var i overhængende fare for helt at forsvinde fra Danmark. Så hvordan hjælper man sommerfugle? Lad dig inspirere af disse råd:

 • Giv plads til naturen i din have: Lad landbrugslobbyen sige hvad de vil, for det ændrer ikke på det faktum, at Danmark er alt for opdyrket. Det er den primære årsag til sommerfuglenes krise – de mangler ganske enkelt levesteder. Pres aktivt på politisk for den nødvendige omstilling, og gør hvad du selv kan i din have. Lav en vild have, og bidrag dermed via flere levesteder.
 • Drop gift og kunstgødning: Det kan næppe overraske dig, at du bør droppe enhver form for gift og kunstgødning i din have. Giften siger sig selv, da det også går ud over sommerfuglene, og gødning er også unødvendig, da det skaber for næringsrige forhold. Langt de fleste planter, som sommerfugle afhænger af, trives bedst under næringsfattige forhold.
 • Invitér de sommerfuglevenlige planter indenfor: Husk at planter som mælkebøtter, brændenælder og tidsler er gode for sommerfuglene, også selv om der ofte i befolkningen ses skævt til dem. Giv plads til dem i din have!

  👍✅ –> Inspiration: Lad dig i øvrigt inspirerere af vores liste over de 10 bedste planter til sommerfugle og bier.

Skovblåfugl i haven

Her ses arten skovblåfugl i naturhaven, som kan ses fra sidst i april, og som dermed også er relativt tidligt ude

Når læserne på naturhaven.dk skriver og spørger “hvornår kommer sommerfuglene frem”, så ved man det igen er blevet forår. Nu er spørgsmålet besvaret, og tilbage er blot en opfordring herfra. En opfordring om at “naturoptimere” din have, så også du kan tiltrække flere insekter, samt ikke mindst styrke biodiversiteten i haven.

Køb billige insekthoteller

Med et eller flere insekthoteller kan du yderligere styrke forholdene for insekterne i haven. Følg linket og tjek modellerne ud. Nøje udvalgt reklamelink. Anbefalet af naturhaven.dk.

Find tilbud

Hvad med dig, går du også og venter i spænding på årets første sommerfugle? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

2 kommentarer til “Hvornår kommer sommerfuglene frem om foråret?”

 1. Jeg har faktisk allerede set en citronsommerfugl da jeg var forbi sommerhuset i weekenden. Det har også været lidt varmere den seneste uge. så blev ikke overrasket. Tak for artiklen og de meget flotte billeder. 🙂

  1. Hej Lisbeth

   Herligt at du allerede har set en citronsommerfugl i år, trods det lidt koldere vejr i de seneste dage. De er også altid hurtigt ude af startblokkene, så lad os håbe vi alle får en masse af dem at se i år.

   På gensyn her på hjemmesiden.

   – Naturhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *