Væltede træer i haven styrker naturen

Når træerne vælter i din have, er der god grund til at lade dem ligge. De gavner nemlig naturen. Bliv klogere på det her.

De fleste danskere ved, at gamle, døde og hullede træer, som stadig står oprejst, er gode for naturen. Hullerne sikrer nemlig ynglemuligheder for fugle, og et væld af organismer trives i det døde træ. Det er dog langt fra de fleste der ved, at væltede træer også er rent guf for naturen.

Lad væltede træer ligge

Væltede træer i haven hører sig til, hvis det er naturen man vil styrke. Det ser vi nærmere på i denne artikel

3 årsager: Derfor styrker væltede træer naturen

Her er tre gode årsager til at lade de store træer ligge i din have:

  1. Sikrer gode livsbetingelser for et væld af organismer: Et utal af insekter, svampe og mosser lever på dødt og nedbrudt træ. Når du lader døde træer stå, og lader væltede træer ligge, vil det organiske materiale med tiden blive indtaget af organismerne. Biller laver for eksempel gange i træet, og vilde bier indtager efterfølgende gangene, og benytter dem til at lægge æg.
  2. Sikrer naturlig variation: Ingen naturhaveejere gider at se på monotone græsplæner. I den vilde have er målsætningen i stedet at skabe et naturligt udtryk, og her bidrager dødt ved og væltede træer med variation i landskabet.
  3. Også spændende for mennesker: Væltede træer er ikke kun gavnlige for naturen og biodiversiteten. Det er også spændende for os andre at følge med i træets forfald, og børn og barnlige sjæle kan få mange timers sjov ud af at kravle rundt på træet.
Væltede træer i haven
Dødt træ i haven
Nedbrudt træ

Her ses området med de væltede træer i haven

Træerne væltede for nylig i naturhaven

Da det ofte stormer i Danmark, er det ikke overraskende, at der ofte vælter træer rundt omkring i landet. I naturhaven væltede et større træ for nylig i en storm, og det tog et par andre små træer med sig i faldet. Beslutningen blev hurtigt truffet: Træerne fik naturligvis lov at ligge.

Stor træstamme i haven
Stort væltet træ

Her ses det helt store træ, som for nylig væltede i en storm

Den helt store træstamme bliver ikke fjernet. De mindre stykker træ vil blive spredt ud i resten af haven. Her vil grenene og det døde ved bidrage til en styrket biodiversitet.

På billedet nedenfor kan du blandt andet se, hvordan et stykke træ, som er godt i gang med at blive nedbrudt, er placeret lige op til et nyanlagt område med næringsfattig mineraljord. Her er der plantet vilde blomsterfrø, og insekterne vil således få glæde af det døde ved, de vilde blomster såvel som af det større vandhul, som også er at finde i området.

Dødt ved og mineralholdig jord

De mange grene, stammer og stykker med dødt ved kan du sprede rundt i din naturhave, så de kan styrke naturen

Sikrer lysåbne forhold

En anden typisk fordel ved væltede træer er i øvrigt, at der ofte skabes langt bedre forhold for lysåben natur. Det bidrager til bedre vækstbetingelser for mange vilde planter og blomster. Faktisk trives kun ganske få dyrearter i meget tætte bevoksninger af træer.

👍✅ –> Se ogsåInspiration og tilbud på de bedste vilde planter til haven.

Er din bolig i fare, så indhent et tilbud på træfældning

Selv om vi anbefaler dig at lade de væltede træer ligge i din have, så bør du dog sikre dig, hvis et eller flere af dine træer er i fare for at styrte ned over din bolig. Her kan en træfældning, topkapning eller lignende være oplagt.

Indhent 3 uforpligtende tilbud

Indhent 3 uforpligtende tilbud på træfældning, og få adgang til håndværkere over hele landet. Du kan også gøre noget godt for miljøet og din pengepung, ved at indhente tilbud på varmepumper, solceller med mere. Du angiver selv din ønskede opgave i forbindelse med bestillingen. Nøje udvalgt reklamelink. Anbefalet af naturhaven.dk.

Find tilbud
Annonce
Annonce
Træstammer i vild have

Lad de væltede træstammer ligge i din vilde have

Hvad med dig, ser du på væltede træer i haven som en udfordring, eller som en mulighed for en styrket natur? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *