Flere salamandre i haven: Årets optælling viser fremgang

Frøerne og padderne trives i naturhaven. Nu er årets optælling foretaget, og der er godt nyt: Der er flere salamandre i haven. Se med her.

For godt et år siden kunne du her på naturhaven.dk læse om, at vi for første gang havde observeret arten lille vandsalamander i et af vores vandhuller. Resten af året var der godt med aktivitet i vandhullerne, og vi observerede masser af grønne frøer med mere.

I år har vi så traditionen tro renset vandhullerne for blade og organisk materiale, og det har givet os mulighed for at udføre “årets salamanderoptælling”. Og resultatet…? Ja, det var positivt! Lad os se nærmere på det.

Den er god nok – der observeres et stigende antal salamandre i haven. Det vidner den nye video fra naturhaven om

Fem salamandre observeret

Fem salamandre blev observeret i år. Det er langt flere end den ene vi så sidste år. Nuvel, vores “salamanderoptælling” er ret uvidenskabelig. Den foregår nemlig på den måde, at vi årligt i marts fjerner en del af de visne blade, samt organiske materiale, som har samlet sig i vandhullerne. Simpelthen for at undgå iltfattige forhold. Vi fisker materialet op med en si, og det foregår naturligvis ganske skånsomt, så alle frøer, padder og andre dyr ikke tager skade.

Vi gør dog langt fra hele vandhullet klinisk rent, så der kan sagtens have gemt sig flere end de fem salamandre vi i år observerede. Det var i det mindre vandhul, at salamandrene blev observeret. Det var nemlig kun nødvendigt for alvor at rense dette, da det ligger lige op til en større mængde træer, og derfor altid rammes af en del visne blade. Naturhavens større vandhul trængte ikke for alvor til en rensning, og der blev således ikke observeret salamandre her.

Vandhul i foråret
Omdan græsplæne til vandhul

På øverste billede ses det store vandhul i foråret, og nederst et billede af hvordan det tager sig ud om sommeren

Kom i gang i haven og tiltræk frøer og padder

Vil du også tiltrække lille vandsalamander til din have, såvel som andre frøer og padder? Så lav et vandhul. Vi viser dig hvordan du gør det, i den linkede artikel. En vild have er først for alvor komplet når den byder på mindst ét vandhul. Det er ligegyldigt hvor stort det er. Selv de helt små styrker biodiversiteten. Så rådet herfra er klart: Kom i gang!

Hvad med dig, 
har du også observeret salamandre her i foråret? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *