Klassisk efterårsstemning i den vilde have

Trods høje temperaturer for årstiden, er det så småt blevet efterår i naturhaven. Se med i denne artikel, og mærk stemningen.

Det er for alvor blevet efterår i naturhaven. Igen i år har der dog været rekordhøje temperaturer, og de menneskeskabte klimaforandringer viser endnu en gang tænder. Borgerne har dog så småt regnet ud, at der nu skal ske noget. Drastisk, vel at mærke, og det er kun et spørgsmål om tid, før opgøret med landbruget, som stadig fylder for meget, bliver taget.

Efteråret har dog alligevel budt på perioder med mere køligt og vådt vejr. Det har i den grad sat sit præg på den vilde have. Det har vi naturligvis foreviget i en billedserie, og den kan du tjekke ud nu.

Efterår og sol i haven

Solen titter også til tider frem i efterårsmånederne – og flot ser det da ud

Efteråret er vel sagtens bedst kendt for sit lidt hidsige temperament. Det blæser trods alt ofte kraftigt på denne tid af året, og vejret er typisk gråt og vådt. Det er dog ikke tilfældet på billedet ovenfor. Her har solen i stedet indfundet sig. Men bemærk de mange visne blade. Dem var der på dette tidspunkt allerede mange af.

Efterår i naturhaven er lig med opsætning af fuglehuse. Find stærke redekasser tilbud via reklamelinket ovenfor

Lad kaosset indfinde sig i din vilde efterårshave

På de næste billeder er fokus på “kaosset” i haven. Eller, kald det hvad du vil, der er i hvert fald masser af visne blade, rester af gamle og døde tidsler, samt ikke mindst dødt ved og grene at spotte på jorden. Det er essentielt at du giver plads til alt dette, hvis du vil lave en vild have.

Tag for eksempel de visne blade. Når du lader dem ligge i haven, så har solsortene mulighed for at gå og lede efter insekter, samt kryb og kravl, under dem. Det samme kan pindsvinene. Med hensyn til dødt ved og grene, så bør din have være hjemsted for masser af disse, da svampe og insekter trives på dem.

Visne tidsler i naturhave
Visne blade og bakke i naturhaven
Nedfaldsfrugt i efterårshaven

Husk at lade en masse af havens nedfaldsfrugt ligge, da et væld af insekter har glæde af det hen over efteråret. Det gør bestemt ikke noget hvis du kommer til at træde på frugterne, så de rigtig splatter ud. Så er der lettere adgang til godterne for insekterne.

Dødt ved og grene
Dødt ved i vild have
Dødt ved styrker biodiversitet i haven

Læg mærke til den store mængde af dødt ved og grene på jorden i naturhaven. Tilstedeværelsen af dødt ved, er opskriften på øget biodiversitet. Se blot på det sidste billede ovenfor. Kan du se hullerne og sprækkerne i træet? Det er godt mørt, og der er rigtig gode muligheder for, at insekterne kan gemme sig i det porøse materiale. Fedt!

Vild have i efteråret
Træer og buske i efterårsfarver
Vandhul i efteråret

Tjek de mange skønne efterårsfarver ud på billederne ovenfor. Efterår i naturhaven er nemlig lig med et regulært farvebombardement. Fantastisk er det, og farverne spejler sig i et af naturhavens vandhuller.

Hvad med dig, har efteråret også budt på flotte landskaber i din have, og har du givet plads til de visne blade, samt det døde ved? 
Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *