Dansk Ornitologisk Forening melder om markant færre af de typiske danske havefugle i 2024. Hvad er årsagen? Og hvad kan vi gøre ved det?
Hvad har fugle såsom solsort, musvit, blåmejse og lignende til fælles? De er alle hvad man typisk betegner som danske “havefugle”. Det er altså dem vi oftest ser på vores private matrikler. De skaber liv og glæde, og de fleste danskere holder af dem. I 2024 er antallet af dem dog faldet ganske markant.
Ifølge fugletællinger, foretaget af Dansk Ornitologisk Forening siden 1. marts 2023, er antallet af visse af arterne faldet med op til 50%. Den kedelige nyhed falder ind i en større samlet udvikling, hvor ikke blot fugle, men også danske pattedyr, er pressede. Årsagerne er primært menneskeskabte. Vi kan derfor også rette bod på tingene igen.
Der er færre fugle i de danske haver i år
Årsager: Sygdom, klima og landbrug
Det er velkendt, at antallet af fugle varierer fra år til år, alt afhængig af vind og vejr, samt om forrige ynglesæson har været en succes eller ej. Et entydigt svar på årets markant færre fugle er der dog ikke at hente fra Dansk Ornitologisk Forening. Det står dog klart, at den såkaldte usutuvirus har taget livet af en del danske solsorte.
En del solsorte er i år bukket under for usutuvirussen
Menneskeskabte klimaforandringer påvirker fuglene
At vejret i disse år er under kraftig forandring, som følge af uhensigtsmæssig menneskelig levevis, er utvetydigt. Det påvirker tilsyneladende allerede nu en del trækfugle. Det kan muligvis forklare faldet blandt visse arter, men dog ikke for standfugle såsom skovspurven.
Skovspurven er en af de arter der observeres færre af i år
Det danske landbrug smadrer biodiversiteten
Det danske landbrug har været genstand for intens debat i de seneste år. På trods af charmeoffensiver fra lobbyorganisationer står det klart, at branchen i øjeblikket ikke nyder synderlig stor popularitet blandt befolkningen. Rekordstort iltsvind og en dansk biodiversitet i krise kan i høj grad tilskrives, at landbruget fylder alt for meget.
De første reguleringstiltag følger med vedtagelsen af den grønne trepart. Der skal dog meget mere til, og landbruget skal fylde endnu mindre af det danske areal. Det vil de kommende års udvikling med garanti også vise.
Også færre pattedyr i Danmark
Det danske landskab er præget af endeløse rækker af intensivt opdyrkede monokulturmarker, og det er som sådan ikke overraskende, at diverse fugle nu er i tilbagegang. Der er dog tale om en større samlet udvikling, hvor også pattedyr såsom pindsvin, ræve og sågar rådyr nu er i tilbagegang.
Der er ikke blot tale om færre fugle i år, men også færre pattedyr
Løsninger: Mindre landbrug, mere natur og større respekt for biodiversiteten
Hvis vi skal have vendt skuden, så er der ingen tvivl om, at det danske landbrug skal begrænses. Markant. De første fornuftige skridt er vedtaget politisk, og landbruget tvinges til at omstille sig i de kommende år. Vi skal have meget mere natur i Danmark, og det skal være sammenhængende og skal bestå af en blanding af skov og lysåben natur.
Danskerne skal også udvise en langt større respekt for biodiversiteten. At en art såsom ræven nu karakteriseres som næsten truet, og at man trods det fortsat tillader “regulering af rævehvalpe uden for rævegrave”, er tankevækkende og uholdbart.
Redekasser sørger effektivt for bedre livsbetingelser for havens fugle
Enkle råd: Sådan styrker du livsbetingelserne for fuglene i din have
De danske haveejere er også en del af løsningen. Vi har samlet en række af konkrete initiativer du kan tage, hvis du vil hjælpe fuglene:
- Lav en vild have: Med masser af tætte buskadser, store og gamle træer såvel som vandhuller, sikrer du optimale forhold for fuglene.
- Skab ynglemuligheder: Det er ikke sikkert din have er hjemsted for oldgamle træer, med masser af huller, hvor fuglene kan yngle. Fuld forståelse for det, og en pragmatisk tilgang til tingene herfra. I stedet kan du hænge redekasser op. Find tilbud på dem via linket.
- Sørg for adgang til føde og væske: Vilde dyr bør ikke fodres, men overvej pragmatisk alligevel at sikre adgang til føde for havens fugle i de koldeste vintre. Lad for eksempel nedfaldsfrugt ligge. Fryser vandhuller og lignende til, så stil fuglebade ud, og hæld rindende vand i dem flere gange dagligt.
- Husk at rense fuglebade og redekasser: En del af årsagen til de færre fugle er som nævnt sygdom, så husk jævnligt at rengøre fuglebade, redekasser, foderbrættet og lignende. Derved undgår du at sygdomme let breder sig.
Her indtager en solsort ligusterbær fra de mange buske der får lov at vokse vildt og utæmmet
Det er desværre ikke noget nyt, at naturen i Danmark er presset. At der er færre fugle i år kan som nævnt tilskrives en række årsager, og der er heldigvis konkrete initiativer at tage i brug, for at vende udviklingen. Hvad med dig, gør du også hvad du kan for at hjælpe fuglene i din have? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.
Anbefalet netop til dig:
I starter jo med at tale om havfugle og går så over til landbruget. Men en stor synder er den uheldsvangre mode med kliniske og kontrollerede haver uden buskadset og tætte hække. Jeg bor i et kvarter med smukke gamle villaer og haver. Hver gang nye ejere flytter ind ryddes haverne og der lægges sten og plantes stedsegrønt på stribe. Vi har mistet så mange fugle. Folk bliver ved med at hive det grønne ned, også i min egen baggård. Jeg tror at folk er ligeglade med fuglene, og de kan ikke kende forskel på en musvit og en blåmejse, er min erfaring. Havernes forandring omtales alt for lidt
Hej Marit
Jeg er langt hen ad vejen enig i dine betragtninger, men det er vigtigt at huske, at landbruget fortsat fylder over 60% af Danmarks areal, hvorfor det stadig er dem der er primær årsag til fuglenes, såvel som resten af dyrenes, udfordringer.
Du har helt ret i, at det er beklageligt at se hvordan visse haveejere rydder alt grønt. Der bør i stedet gives plads til det.
På gensyn her på hjemmesiden.
– Kristoffer fra naturhaven.dk
Lav din have om… så du får sommerfugle og bier..
Drop de store græsplæner og sæt et stykke af til insekt venlige planter.
Gå i planteskolen og få råd og vejledning..
Ønsk dig et gavekort i julegave til den nærmeste planteskole.
Vi har 25 sommerfugle buske i vores lille have..Det er til stor glæde for sommerfuglene om sommeren og om vinteren til fuglene, fordi de finder frø i buskene (vi klipper først buskene ned fom foråret ).
Lad nedfalds frugt blive liggende.. solsorten elsker det.
Køb et fuglebad i planteskolen
Hej Kirsten
Hvor er det et herligt budskab du kommer med her. Vi er 100% enige med dig i samtlige betragtninger!
Ønsker dig alt mulig held og lykke med din vilde have i det kommende år, og på gensyn her på hjemmesiden.
– Kristoffer fra naturhaven.dk
Ja, solsortebestanden er helt klart minimeret, vi plejer at have flere par rundt i haven, men p.t. har vi 2 hanner og 1 hun, så heldigvis.
Tidligere på året fandt jeg en død solsort i vores indkørsel.
Mht andre havefugle så har vi dog stadig en del mejser og gråspurve.Ser ikke så mange bogfinker og irisker.
Fodrer med æbler og nødder.
Hej Inger
Stærk tilbagemelding fra dig her, og vigtigt at vi alle holder øje med fuglebestandene. Jeg kan til info sige, at vi ligeledes her i naturhaven har lidt færre solsorte end forrige år. Tidligere på året observerede vi en solsort der opførte sig underligt, og ikke flygtede når man nærmede sig den. Den har muligvis haft omtalte virus.
Vi håber at du i næste år får masser af fugle at se i din have, og på gensyn her på hjemmesiden.
– Kristoffer fra naturhaven.dk
Hej, jeg bor lige ved siden af en fredskov og med en lille bæk der løber ved siden af min grund, hvor en del træer har fået lov til at vokse op til små skove. Jeg tror fuglene har gemt sig i skovene, indtil de opdagede vores fuldfoder. Vi ser dompap, sumpmejse, blåmejse, musvit, skovspurv, rødhals, solsort, husskade, bogfinke, gærdesmutte, lille flagspætte, fasanhøne, samt enkelte andre fugle. Der er ikke så stort antal fugle i år, men de er ikke alle væk. Desuden ser vi ofte dådyr spise på vores lille mark.
Hej Susanne
Det lyder som lidt af en perle der hvor du bor. Antallet af arter du observerer er stort, så jeg tænker der altid er noget at se på, uanset årstid. Jeg håber din have får lov at være vild og dyrevenlig i mange år frem.
– Kristoffer fra naturhaven.dk
Jeg fodre fugle hele vinteren i de lyse timer.jeg tager foderet ind om natten .jeg har skåle under mine foderenheder så der ikke falder rester ned på jorden til rotter
Hej Jonna
Fine initiativer du her beskriver, og det kan rigtig nok ofte være en god idé at have rotter i baghovedet, da de tiltrækkes af fuglenes foder. Tak for dine inputs, som alle vores læsere bør tage ved lære af.
– Kristoffer fra naturhaven.dk
Hej.
Da jeg bor i et område hvor min grund er omkranset af opdyrkede marker, sørger jeg for at min have skal være fristed og åndehul for fuglene. Dels med redekasser, 2 foderhuse til vinterfodring og masser af krat og bevoksning. Har haft besøg af dompap-par og kernebider, som ellers først plejer at vise sig når det bliver rigtigt koldt. Flagspætte og kvækerfinker lejlighedsvis. Mest hyppige er skovspurv, grønirisker, bogfinke,blåmejse, musvit, sumpmejse, nu og da også solsort som også her fornemmes at være reduceret i antal. Sjældent besøg af rødhals. Nyder meget hvis et par ringduer går på jorden og rydder op efter de andre fugle ved foderstandere. Her er kun omtalt de arter der bliver fodret. Andre arter bor og besøger også fristedet her. God vinter med iagttagelse og evt. fodring af fuglene.
Hej Bjarne
Rigtig god beskrivelse fra dig, og det er herligt at vide, at de forskellige oplistede arter har et fristed på din grund. Det er i øvrigt sjovt hvordan det varierer med hensyn til observerede fuglearter fra lokation til lokation. Her i naturhaven har vi således en hel del rødhals, men desværre ikke stor flagspætte. Det hele handler naturligvis om naturen i området som helhed.
Vi glæder os til at se dig her på hjemmesiden igen.
– Kristoffer fra naturhaven.dk
Det skulle være forbudt at rydde levende hegn for at lægge marker sammen, levende hegn giver meget mere end store samlet krat/skov som etableres som erstatning. Ang have fugle så kunne en bedre bekæmpelse beskydning af gråkrager og husskader hjælpe, de tømmer faktisk alle reder i min have . Giv mere jagttid, på dem, uden regulering tilladelse , det ville hjælpe.
Hej Preben
Der er ingen tvivl om, at landbruget ofte er fanatiske i deres iver efter at beskære og nedlægge vildtstriber og levende hegn. Det burde der sættes ind over for via regulering, for som du nævner hæmmer det biodiversiteten markant. Det går blandt andet også ud over flagermus.
– Kristoffer fra naturhaven.dk
Vi har lavet et stykke af vores have, til vild have, hvor der kommer mange insekter. Vi har fuglebad og vandskåle til fuglene. Vi fodrer hele året. Vi har kvasbunker, brændestakke og stenbunket til gavn for insekter og derved også til gavn for fuglene.
Vi har to margelgrave med masser af gamle træer, og buske der bare får lov til at gøre hvad det har lyst til. Vi vil få sat redekasser op. Så vi håber det kan gavne fuglelivet i vores have.
Hilsen Jannie
Hej Jannie
Sådan! Du gør alt det rigtige i haven, så fortsæt bare med det, og så vil dyrelivet takke dig.
– Kristoffer fra naturhaven.dk
Jeg bor på landet med en stor have også gamle træer, og marker hele vejen rundt med udsigt til både ny og gammel skov,
Her er masser af fugle af næsten alle slags både solsort, bogfinker skovspurv,alm,spurv musvit, blåmejser bomærke, alm. Lærke flagspætte, fasaner, store flokke af agerhøns, m.fl
Der er også rådyr, ræve, mårhunde, harer, grævling, brud, der findes flere dyr og fugle som ikke er nævnt her , de ses næsten daglig.
Vi har forresten også nogle vand huller i markerne, det er IKKE landbrugets skyld, det tror jeg ikke på, alt det byggeri og industri der bliver bygget der levede der vilde dyr før.
Har set rådyr og harer løbe forvildet rundt ved Skejby sygehus. Det er også de lande der ikke gør noget godt for klimaet i forhold til lille Danmark. Det er især træk fuglene der er mindst af efter min mening, de dør i udlandet.
Så kom og kik her hvor der er liv.
VI KAN IKKE UNDVÆRE LANDBRUGET, SÅ DØR ALT.
IKKE ALLE DYR LEVER I SKOVEN
DER ER MASSER AF INSEKTER I KORN OG RAPSMARKER OG ALLE ANDRE AFGRØDER.
Hej Jytte
Tak for din kommentar, omend dele af den er skudt lidt ved siden af skiven. Der er således kun ganske få der argumenterer for, at landbruget skal lukkes. Alt taler dog for at det skal begrænses markant. Det fylder simpelthen for meget, og det har man også erkendt politisk, hvorfor man har igangsat en større reduktion af industrien.
I øvrigt er intensivt opdyrkede monokulturmarker rene biodiversitetsørkener, og her lever der kun ganske få dyr. Går du ind for biodiversitet og natur, så bør du ønske dig noget end det vi har nu, altså et land der er over 60% opdyrket.
Det er glædeligt at høre at dyrene trives på din grund. Held og lykke med forvildningen af din have i årene frem.
– Kristoffer fra naturhaven.dk