Guide: Byg dit eget pindsvinehus

Vil du give havens pindsvin en ekstra hånd? Så byg dit eget pindsvinehus. Vi viser dig hvordan du gør det let og enkelt her.

Kalenderen siger oktober, og netop nu er havens pindsvin i fuld gang med at få indtaget så meget føde som muligt, så de er klar til at gå i hi. Pindsvin går som bekendt typisk i hi omkring november måned, og det gør de i blandt andet kvas- og kompostbunker. Du kan dog med fordel bygge dit eget pindsvinehus til dem også.

Pindsvin i vild og naturlig have

Det er pindsvin som disse, som kan få stor gavn af et ekstra pindsvinehus i haven

Trin for trin-guide: Byg dit eget pindsvinehus let og enkelt

Der skal i sandhed ikke meget til for at lave et rigtig lækkert pindsvinehus. Et hvor alle havens pindsvin med glæde vil spendere vinteren i tung søvn. Lad os se nærmere på projektet her.

Det skal du bruge
Du kan bygge et pindsvinehus ud af mange forskellige materialer. Har du f.eks. nogle paller liggende, så kan dyrene snildt benytte rummet under dem som pindsvinebo. Dæk pallen til med en masse afklippede grene, dødt ved og visne blade, så boet er godt beskyttet mod vind og vejr.

Til guiden her har vi dog taget udgangspunkt i følgende materialer:

Materialer til pindsvinehus

Har du en stak mursten stående? Overvej at benytte dem til et pindsvinehus!

Materialer til selvbygget pindsvinebo

Pindsvinehuset blev bygget i den anden ende af naturhaven, så materialerne blev transporteret i trillebør

  • Mursten
  • Fliser, bølgeeternit, noget solidt pap eller lignende til at benytte som tag på pindsvinehuset
  • Masser af grene, dødt ved, visne blade og andet kompostmateriale til at dække pindsvineboet til

Hvor skal pindsvinehuset placeres?
Dit nybyggede pindsvinehus skal placeres et roligt og afsidesliggende sted i haven, hvor der samtidig er skygge, og helst i nærheden af et vandhul. Det skal ikke være placeret for lavt, da det i så fald risikerer at blive oversvømmet ved intens regn og skybrud.

Bedste placering af pindsvinehus

Placér dit pindsvinehus i et roligt og afsidesliggende område af din have, i nærheden af tætte buske og træer

Byg pindsvinehuset
Så er tiden kommet til at bygge pindsvinehuset ud af murstenene. Det er vigtigt at boet er solidt, men at det samtidig ikke er alt for tæt, og at der er god ventilation. Det kan du sørge for ved bevidst ikke at lade alle mursten ligge helt tæt, så der er sprækker hist og pist.

Fundament til pindsvinehus

Så er fundamentet til pindsvinehuset lagt

Åbningen skal være ca. 15×15 cm. Lav gerne en mindre form for “entré” som fører ind til selve “hovedhuset”. Så har rovdyr sværere ved at få fat på pindsvinene. Så snart du har fået udformet pindsvinehuset som du ønsker det, så smid gerne lidt halm eller lignende ind i det, så dyrene har lidt at lune sig på til vinter. Herefter lægger du blot taget på boet, og så er konstruktionen af det som sådan færdig.

Pindsvinebo i haven

Så er taget lagt på pindsvineboet, og det er dermed næsten indflytningsklart

Nu skal du blot dække pindsvinehuset til med en masse afklippede grene, dødt ved og visne blade, så det som nævnt er godt beskyttet mod vind og vejr. Bliver åbningen en smule for bred, så kan du fore den lidt til i siderne med noget halm eller lignende.

Og lad os så se slutresultatet!

Pindsvinebo af mursten
Pindsvinehus i haven

Så er pindsvinehuset bygget, og så er det blot at vente på at pindsvinene flytter ind

Finpudsning af pindsvinehuset
Det stod efter nogle dage klart, at indgangen til pindsvinehuset nok var en anelse for bred. Der blev derfor tilføjet en række med mursten, samt en god sjat tørt græs og dødt ved i den ene side af “entréen”. Dette kan ses på billedet nedenfor.

Der blev ved samme anledning smidt en del ekstra græs, dødt ved og visne blade på pindsvinehuset, og en del af sprækkerne blev lappet til med kompostmaterialet, således at det de fleste steder nu er tæt. Men husk som nævnt, at det er vigtigt at der generelt er lidt ventilation i pindsvineboet.

Lav et pindsvinebo

Så flot fremstår pindsvinehuset nu hvor det er bygget endelig færdigt. Læg mærke til den nu knap så brede indgang

Overvej at købe et pindsvinehus i stedet

Har du ikke materialer klar til projektet, eller har du bare ikke lyst til selv at bygge pindsvineboet, så overvej at købe et pindsvinehus i stedet. Placér det efterfølgende et egnet sted i din have. De samme principper gør sig gældende her, og du skal derfor stadig dække det købte pindsvinehus til med masser af grene, visne blade og lignende.

Annonce
Annonce

Lav en pindsvinevenlig have – få inspiration i videoerne

Som nævnt er det bedste, at dit pindsvinehus placeres tæt på et vandhul. I det hele taget er fugtige omgivelser essentielle for de små pattedyr, da der i så fald er ekstra mange orme og insekter tilgængelige. Lad i det hele taget store dele af din grund overgå til at være vild have, og lad en del visne blade ligge på grunden efteråret og vinteren over, da pindsvinene finder føde under dem.

naturhaven er der masser af pindsvin. Det skyldes i høj grad, at de ovenfor beskrevne principper følges, og at haven derfor er fugtig, vild og utæmmet. Tjek i den forbindelse de nyeste videoer af pindsvinene ud nedenfor. Man kan roligt sige, at det er livlige eksemplarer vi har at gøre med her. Se blot til sidst i første video, og se hvorledes pindsvinet i sidste video indtager vandhullet.

Så er der en ny video klar fra naturhaven – denne gang med et livligt pindsvin i hovedrollen

Endnu en ny pindsvinevideo er klar, og denne gang er havens pindsvin på tur til vandhullet

Pindsvinet vågner i øvrigt typisk op fra sit vinterhi hen omkring april måned, så hvis du er heldig at et eksemplar indkvarterer sig i dit pindsvinehus vinteren over, så er det altså her at du skal holde øje, når de “stempler ud” igen.

Læs i øvrigt meget mere om pindsvinet i naturhavens leksikon.

Hvad med dig, er din have hjemsted for en større bande af pindsvin? 
Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

8 kommentarer til “Guide: Byg dit eget pindsvinehus”

  1. Michele Rasmussen

    Det er fedt at med så få materialer, som mange mennesker i øvrigt har liggende, nemt og lige til kan skabe stor glæde/overlevelse for havens dyr.

    1. Hej Michele

      Også i den grad! Og så er det i øvrigt en sjov aktivitet at kaste sig over, sådan at bygge et pindsvinehus. Helt klart noget der kan anbefales for alle andre.

      Vi ser frem til at se dig her på siden igen.

      – Naturhaven.dk

  2. Hejsa, jeg har i dag fremstillet 2 pindsvinebo af europaller og lukket dem til på alle sider undtagen ved indgangen. Har købt halm – men hvor meget halm skal det været i det lille hus. Altså fyldt godt op eller hvordan. Mh Lise

    1. Hej Lise

      Det er godt at høre at du bidrager til biodiversiteten i haven ved at tilbyde pindsvinebo. Som nævnt i artiklen, så er det dog her i november at pindsvin senest går i hi, så det er muligt at de fleste dyr i din have allerede har fundet et sted at overvintre for i år.

      Ikke desto mindre kan det være, at det milde vejr har ført til, at enkelte pindsvin stadig er på udkig efter en egnet bolig til vinteren. Det er en god idé at proppe masser af halm ind i pindsvinehuset. Det må med andre ord meget gerne være godt fyldt. Så har pindsvinet mulighed for at møve sig ind og virkelig få varmen.

      Lad os meget gerne høre fra dig igen.

      – Naturhaven.dk

  3. Pia Thorenfeldt

    Hej
    Jeg har overtaget 6 pindsvin fra pindsvinevennerne og her Nu fodret og vandet i et par mdr. Jeg bor i skoven. Skal de have hvert deres hus eller kan de bo sammen?

    1. Hej Pia

      Tak for din store indsats for de danske pindsvin. Det er godt at høre, at du har hjulpet dem godt videre.

      Pindsvin er ikke sociale dyr. De finder nærmest kun sammen i parringssæsonen. Sørg derfor for, at de hver især har mulighed for at overvintre i hver deres pindsvinehus, kompost- og kvasbunke med videre.

      Vi glæder os til at se dig igen her på hjemmesiden.

      – Naturhaven.dk

  4. Vi har haft på fornemmelsen, at vi havde pindsvin i haven, Vi har flere egnede steder, h
    vor de kan bo, men nu har vi taget en flamingo kasse, lavet en lille port og vendt den på hovedet. Vi har placeret den op mod husmuren under en stor stedsegrøn busk, hvor der også er meget vissent løv etc. på jorden. Busken er klippet firkantet, og er nok 1 1/2 m. på alle sider. Vi har lagt en sten over, skal vi evt. kamuflere den lyse kasse med grene og flere visne blade (der er helt stille og tørt, da der er stort udhæng på huset. Vi har stillet kattemad (som forsvinder) og vand. Og jubel jubel! I eftermiddags mødte jeg det skønne dyr, næsten ansigt til ansigt i haven, det så ud til, at det var i rigtig god kondition, men er det godt nok, det vi har gjort, eller hvad?
    Det skal siges, at det ikke er så nemt at arbejde under busken, så jeg håber, det er godt nok, hvad vi har gjort. Med venlig pindsvinehilsen, Else.

    1. Hej Else

      En herlig melding du kommer med her, så tak for det.

      Det lyder bestemt som om du har indrettet pindsvinehuset optimalt, og at du nu også er stødt på pindsvinet indikerer at der rigtig nok er beboere.

      Du anbefales stadig at dække boet til med dødt ved, tørt græs og hø med videre som beskrevet i artiklen ovenfor. Det gør nemlig boet lunere om vinteren, og vægten fra materialet holder det også mere solidt på plads til når det blæser kraftigt. Og så får det naturligvis også det hele til at fremstå mere naturligt rent udseendemæssigt.

      En sidste observation vil være, at en flamingokasse muligvis bliver for tæt, og hvis det er tilfældet, så kan et par huller sikre lidt ekstra ventilation.

      Lad os meget gerne høre fra dig igen hvis der er nyt i sagen.

      – Naturhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *