Hvor hurtigt spirer blomsterfrø, og kan de sås i foråret?

Drømmer du om en vild have med et rigt udvalg af naturlige blomster? Så læs med her og bliv klogere på blomsterfrø og spiring.

Hvis du søger inspiration til vilde haver, blomsterenge og biodiversitet, så er du havnet det rette sted. Her på naturhaven.dk finder du nemlig et væld af artikler om hvordan du laver din egen grønne oase. Denne gang ser vi nærmere på de populære blomsterfrø til haven. For hvor hurtigt spirer blomsterfrø egentlig? Og hvornår skal de sås? Lad os se nærmere på det.

Hvor hurtigt spirer blomsterfrø? Ja se, det er spørgsmålet! Find svaret i artiklen, og nyd samtidig videoen fra naturhaven

Hvor køber man blomsterfrø?

Inden vi for alvor ser nærmere på hvor hurtigt blomsterfrø spirer, samt hvornår de skal sås, skal du naturligvis først have købt eller på anden vis få skaffet frøene. Blomsterfrø kan købes adskillige steder. Her på siden anbefaler vi at ordne det online. Det er hurtigst og ikke mindst lettest, og da de kommer i praktiske pakker, egner de sig fint til at blive sendt med posten.

Følg vores reklamelinks til de vilde blomsterblandinger vi anbefaler nedenfor.

Blomsterverden: Køb dine vilde blomsterfrø hos Blomsterverden. Varieret udvalg, og fornuftige priser.

Haveglad: Hos Haveglad finder du et større udvalg af frø fra naturligt tilhørende blomster. Både et- og flerårige.

Hvornår skal man så blomsterfrø i haven?

Det er en god idé at så blomsterfrø i efteråret. Når du gør det, så efterligner du de naturlige og vilde processer. De flerårige blomster kaster trods alt frøene fra sig i løbet af sensommeren, og derfor giver det mening at så frøene i september og oktober. Det er også her, at jorden typisk fortsat er varm og våd. Det giver gode betingelser for, at planterne kan få etableret de første rødder.

Når det så er sagt,
så kan du dog også snildt så blomsterfrø i foråret. Her kan du dog risikere, at jorden er meget tør, og at planterne dermed får svært ved at “komme i gang” og etablere sig. Derfor er det altid en god idé at vande din blomstereng rigeligt i den første måned

Ny blomstereng i naturhaven

På billedet fra naturhaven ovenfor kan du se en nysået blomstereng rundt om træet i det meget tidlige forår

Hvor hurtigt spirer blomsterfrø?

Og så tilbage til spørgsmålet om hvor hurtigt blomsterfrø egentlig spirer. Hvis du planter dine frø om efteråret, så vil du naturligvis nærmest ingen spiring kunne konstatere. Planter du dog dine blomsterfrø fra og med marts, og helt frem til juni, så vil du typisk inden for ganske få dage begynde at se de første grønne skud. Blomsterfrø spirer derfor hurtigt på denne tid af året.

Vilde blomster i haven

Sår du dine blomsterfrø i det tidlige forår, så kan din blomstereng stadig se således ud senere på sommeren

Hvor længe spirer blomsterfrø?

Hvis du køber en af de vilde blandinger af blomsterfrø vi henviser til, så får du et rigt udvalg af naturlige frø. Heriblandt fra arter såsom almindelig røllike, farvegåseurt, almindelig merian, hvid okseøje og adskillige andre. Blandingerne sikrer dig en lang spiringsperiode fra omkring maj og helt til oktober. Den lange periode sikrer vigtig føde og næring for insekterne.

Blomster og bier i vild have

Blomsterne er tilholdssted for insekter sommeren over

Hurtig guide: Sådan laver du en blomstereng i haven

I tidligere artikler har vi allerede beskrevet hvordan du laver en blomstereng i haven. Her får du dog igen en ganske kort guide:

 • Find et passende sted i haven: De fleste vilde blomster trives i solbeskinnede områder. Find derfor et lysåbent sted i din have. Husk i øvrigt på, at du sagtens kan lave et lille blomsterbed i haven, i stedet for en kæmpe eng. Hver en lille plet tæller når det handler om at glæde insekterne. 
 • Fjern græsset og skab næringsfattige forhold: Det er vigtigt at du fjerner alt det græs der måtte være i det ønskede område. Græsset kvæler nemlig livsbetingelserne for blomsterne. Grav også gerne 5-10 cm jord væk, og strø så en masse sand og grus ud i området. Dermed sikrer du næringsfattige forhold for din blomstereng. 
 • Så dine blomsterfrø og fasthold området næringsfattigt: Til sidst skal du blande dine vilde blomsterfrø op med sand, og fordel dem så ud i området. Du skal vande grundigt i de første uger. Når vi når til oktober skal du klippe engen ned, samt ikke mindst fjerne det organiske materiale. Dermed fastholder du engen næringsfattig. Mange af frøstandene kan du med fordel ryste og vende rundt, så frøene ryger ud på jorden og skaber grobund for næste års blomstereng. Benyt i øvrigt det organiske materiale til at lave en kvasbunke, eller måske til at dække dit pindsvinehus til.

Nu skulle du gerne være blevet klogere på hvornår du skal så blomsterfrø, samt hvor hurtigt de spirer. Anbefalingen herfra naturhaven er klar: Få plantet en masse vilde blomster i jeres haver, og skær ned på mængden af velplejede og monotone græsplæner. Det er opskriften på bedre vilkår for insekter, og dermed også for fugle og andre dyr der lever af insekterne.

Hvad med dig, er der også gjort klart til blomsterengen i din have? Lad os høre fra dig! 
Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

2 kommentarer til “Hvor hurtigt spirer blomsterfrø, og kan de sås i foråret?”

 1. Tak for alt den fine information .

  Har købt nogle blomster frø og vil se om der kan komme en masse blomster allerede til sommer. Skal de plantes i lige rækker eller er det lige meget? De skal måske bare plantes lidt tilfældigt?

  Hilsen Tina

  1. Hej Tina

   Det er godt at høre at du vil anlægge blomsterenge i din have i år. Det er helt op til dig hvordan du vil så dine blomsterfrø. Skal det dog foregå så naturligt som muligt, så bør du bare sprede frøene ud kaotisk og tilfældigt i det næringsfattige og sandede jord.

   Lad os gerne høre fra dig igen når din blomstereng står i fuld flor.

   – Naturhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *