Endelig: Så kom der regn i haven

Efter uger uden nedbør, kom der endelig et par ordentlige regnvejr ind over naturhaven. Regn i haven er vigtigt for planter og dyr. Læs mere her.

Foråret 2020 har indtil videre været ganske fattigt på nedbør. Der var således begyndende tørke i haven. At det har forløbet sådan, vil muligvis overraske en del. Særligt i betragtning af hvor meget vand vi fik henover efteråret og vinteren. Her druknede vi nærmest i regn, og mange frygtede vel nærmest, at det aldrig ville stoppe igen. Men sådan gik det selvfølgelig ikke, og endelig kom regnen ind over naturhaven.

Regn i haven

Bladene er sølet til i regn, og i baggrunden kan en fugtig kvasbunke anes

Regn sætter gang i forårsspiringen

Foråret er en herlig tid. De brune, grå og dystre toner fra vinteren, bliver stille og roligt udskiftet med de grønne og farverige i foråret. Det sker gradvist, og til tider synes der ikke at ske meget fra dag til dag. Men sammenligner man fra uge til uge, så observerer man kæmpe forandringer.

Noget af det der for alvor kan få spiringen af havens planter til at gå amok, er en god sjat vand fra oven. Det, kombineret med forudgående og efterfølgende sol, sætter for alvor gang i samtlige processer. Nu bliver bladene pludselig større, grønnere, og mere frodige at se på. Blomsterne folder sig ud, og snart høres den herlige summen fra alverdens insekter i haven.

Som du nok kan se, så er regn simpelthen en essentiel komponent i processen. Uden den, så går spiringen meget langsommere, og i tilfælde af regulær tørke, så risikerer man endda at det går helt i stå. Og tørke, ja, det har vi vel alle i frisk erindring. For foråret og sommeren 2018 er trods alt ikke længe siden. Det var dengang hvor vi oplevede flere måneders kraftig tørke.

Med før omtalte tørke i baghovedet, så kan det næppe overraske mange, at en del af os går og tænker, at der sikkert snart kommer tørke igen. De alvorlige menneskeskabte klimaforandringer gør, at vejret generelt bliver mere ekstremt, samt at der er øget tendens til fastlåste vejrmønstre. Heldigvis synes vi at have undgået tørken for denne gang.

Billigt fuglebad

Fuglebad i metal

Annonce: Rigtig flot og billigt fuglebad til havens fugle. Praktiske ben, så det kan stå solidt i din have. Køb fuglebad i dag. Klik blot på billedet.

 

Regn er herligt – også for havens dyr

Det her er måske lidt “kontroversielt” (aaargh, hva?), men lad mig alligevel komme ud med det. “Jeg elsker regn”. Yes, så er det sagt. En smule stødende for nogle? Hvem ved. Men jeg mener det skam. Der findes næsten ikke noget bedre, end at finde en paraply frem, og så traske rundt i ens regnfulde vilde have, i den fri natur, eller blot på en god gåtur i nærområdet.

Lyden af regnen der rammer paraplyen, og den ro man oplever (fordi de fleste holder sig indendørs), er nærmest hypnotisk.

Bevares, jeg holder sådan set af alt slags vejr. For mig er det vigtige, at der er variation i det. For det kedeligste er da nu engang, når vejret går totalt i baglås, og forbliver det samme, over en alt for lang periode. Sol, vind, sne og regn. Giv mig det hele! Og jeg er ikke den eneste der tænker sådan. Variationen er nemlig også essentiel for dyrelivet og naturen.

Vandpyt

Regn i haven fører hurtigt til dannelsen af små søde vandpytter

Regnen kom, og det skulle fejres

Da regnen endelig kom forbi den vilde have, så var jeg ikke sen til at tage et smut derud. Efter uger helt uden nedbør, så skulle det for alvor fejres. Naturligvis medbringende kameraet. Jeg kom blandt andet forbi diverse frugttræer; kirsebær-, pære- og æbletræer, og jeg var også forbi diverse andre større hække og træer.

Der var fugtigt over det hele, og den der karakteristiske duft af nyfalden regn var tydelig. Lyden af den silende regn var gennemborende, og ikke mindst længe ventet.

Stemningen i naturhaven, på en grå og våd dag som denne, er noget anderledes end den er på de solrige forårsdage. Væk er pludselig den ellers så altdominerende summen fra havens insekter. Det samme kan i store træk siges om de herlige toner fra havens fugle. Når det regner gemmer langt de fleste dyr i haven sig i tæt buskads, og i toppen af træerne. Her finder de ly for det våde element.

Så snart regnen er forbi, så vender aktiviteten hurtigt tilbage igen. Og nu dukker en masse nye dyr i haven også op. Blandt andet de klæbrige af slagsen, såsom snegle og andet kryb og kravl. Det er som et rent tag-selv-bord for de dyr der har omtalte kulinariske fristelser på menukortet. Fugle, frøer og padder hjælpes således godt på vej af regnens ankomst.

Kort tid efter regnen var ovre, observerede jeg en af de rigtig mange solsorte i haven. Den hev en slasket, klæbrig, og ikke mindst super lækker (for den selv, i hvert fald) regnorm op af den våde jord, og mæskede den i sig. Tydeligvis med stor tilfredsstillelse. Det er sådan noget som det, som gør det så herligt at have en vild naturhave.

Regnvejr i haven

Vanddråberne har i stor stil samlet sig på det flotte pæretræ i naturhaven

Fidus: Køb regnvandstønder og regnvandsbeholdere

Rundt omkring på naturhavens grund har vi regnvandsbeholdere stående. Det er der mange årsager til. Som bekendt går vi efter at styrke miljøet og naturen, og ved at lade regnvandet samles i tønderne, undgår vi at bruge unødvendigt meget vand til planterne, samt til påfyldning i den vilde haves vandhuller og småsøer.

Har du ikke allerede regnvandsbeholdere stående i din have? Så overvej at købe en eller flere. 
Find gode tilbud på regnvandstønder her (reklamelink til udvalg anbefalet af naturhaven.dk). HUSK: Undgå frostsprængning ved at tømme beholderen inden frosten og vinteren sætter ind.

Skrubtudse

Efter regnen kommer snegle, orme og andet snask frem, som blandt andet skrubtudser er vilde med. Her ses en, fra et tidligere besøg i naturhaven

Regn i haven – få det bedste ud af det

Overordnet set er anbefalingen herfra, at have respekt for, og ikke mindst glæde for, regn i haven. Den er nemlig livsvigtig for selve naturen, samt dens mange levende arter. Foråret er i forvejen den tørreste tid på året, med i gennemsnit 135 millimeter nedbør. Så når regnen endelig kommer, så er det en glædelig begivenhed.

Foråret er den tørreste årstid

Her falder der i gennemsnit kun 135 millimeter nedbør.

Efteråret er vådest

Du vidste det sikkert godt. Hele 288 millimeter falder der i gennemsnit om efteråret i Danmark.

Særligt det med opsamlingen af regnen i dertil indrettede tønder og beholdere, er en rigtig god idé. Så kan man for alvor tillade sig, at slaske rundt med vandet, og søle ens favoritplanter til, såfremt man ønsker det. Jeg ved ikke med jer, men det samme ønsker jeg ikke at gøre, hvis vandet kommer fra hanen.

I det hele taget er det en god idé at indtænke vand i haven. Det er godt at indrette vandhuller og små søer i ens vilde have. I de tørre perioder er der større sandsynlighed for, at disse ikke tørrer helt ud, og havens fugle og andre dyr kan således komme forbi og bade her, samt slukke tørsten. Læs mere om det i vores artikel om hvordan du 
laver en vild have.

Hvad med dig, har din have også fået lidt tiltrængt regn? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

2 kommentarer til “Endelig: Så kom der regn i haven”

  1. Hej Kristoffer.
    Ja, regnen var tiltrængt! Vi har en del relativt nyplantede hække, og man kan se, hvordan de skyder i vejret efter regnvejret. Vi har et par regnvandstønder, men vi kunne da egentlig godt få plads til et par flere 🙂 – Og så har vi lige fået gravet en sø ud. Den fyldes langsomt med vand i disse dage, og jeg er meget spændt på at se, hvor den ender 🙂
    Bedste hilsner fra Nana

    1. Naturhaven.dk

      Hej Nana

      Ja, man kan virkelig se hvordan planterne suger vandet til sig, sådan efter en omgang tørkeagtig periode, som den vi har haft. Det er bare dejligt at se.

      Jeg er også meget spændt på at se hvordan jeres projekt med søen ender. Det ser jeg frem til at se meget mere om på din blog.

      Med ønsket om en god ny uge her fra. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *