Forår i haven

Så er der for alvor forår i haven. Det er en spændende tid, hvor blomster og planter for alvor vågner op til dåd. Læs hvordan du gør din have forårsklar.

Efter i månedsvis at have fremstået kold og kedelig, vågner haven nu for alvor op til dåd. Snart vil de grå og dystre toner blive udskiftet med et væld af flotte farver, og det er klart den grønne som dominerer. Det er en herlig tid, ingen tvivl om det, og inden længe vælter insekterne og dyrelivet også frem i din naturhave.

Som bekendt er en naturhave karakteriseret ved, at man som ejer langt hen ad vejen lader den passe sig selv. Som sådan er der langt mindre at foretage sig i naturhaven, i forhold til i den konventionelle pussede og plejede have. Ejerne af sidstnævnte drøner i øjeblikket forvirrede rundt, og har kun i deres tanker at gøre deres haver kliniske og menneskeprægede. Den vej går vi ikke i en naturhave. For her er målet i stedet at skabe en naturlig have.

Der er dog stadig ting der skal ordnes i naturhaven om foråret. Vi har samlet en 3-punkts-liste over det her.

Erantis og forårsblomster

Erantis er en sikker forårsbebuder. Her ses talrige eksemplarer, i den vilde naturhave

1. Nyd synet af de flotte forårsblomster

Et sikkert tegn på forårets komme, er spiringen af de flotte forårsblomster. Erantis og vintergækker kender vi alle, men andre flotte blomster popper også op, såsom anemoner og krokus. Og så spirer de flotte mirabel- og piletræer også. Det første du derfor bør gøre, nu når foråret melder sin milde ankomst, er ganske enkelt at traske rundt i din naturhave, og nyde synet og duften fra de flotte forårsblomster.

Husk også, at naturen skal have lov at boltre sig i en vild naturhave. Du bør derfor give plads til de vilde blomster, såsom mælkebøtten. Folk har ellers en tendens til at hade dem, og omtale dem som ‘ukrudt’, men sagen er nu engang den, at de er flotte at se på, samt at insekterne er vilde med dem. Når det er forår i haven er der masser af dem. Så husk at give plads til dem.

Mælkebøtter og forår i haven

Vil du have en vild have? Så skal du huske at give plads til de vilde planter og blomster, såsom mælkebøtten

2. Så skal der sås frø!

Drømmer du om en have fyldt med vilde blomster, og summende insekter? Selvfølgelig gør du det! Og med god grund, for der findes næppe noget mere idyllisk. Skal du kunne boltre dig i flotte blomsterenge til sommer, så er det ved at være tid til at få sået blomsterne nu.

Mange af de blomster der kommer, vil være naturligt forekommende arter. Det er dog altid en god idé at tilføre med lidt ekstra blandinger af vilde blomsterfrø. Køb vilde blomsterfrø nu, og find så et egnet sted i din naturhave hvor de kan sås. Vilde danske blomsterfrø er en fin tilføjelse til enhver naturhave med respekt for sig selv. Det er bedst at vente med at plante frøene til godt hen på foråret, så der ikke længere er frost.

Annonce – køb billige havemøbler. Kæmpe udvalg.

 

3. Beskær træer og buske

Foråret er den ideelle tid til at beskære visse træer og buske. Når du beskærer, sikrer du planten en stærk og kompakt vækst. Samtidig kommer der ekstra mange blomster på buskene og træerne, til stor glæde for insekterne.

Beskæring af sommerfuglebusk er noget der skal foretages nu. Helst sent i marts, eller i løbet af april, når frosten for alvor har forladt os. Beskæring af mirabelletræ er også oplagt at foretage her i løbet af marts. Det er en ret hårdfør art, som kan holde til lidt af hvert. Har den bredt sig lidt for meget, så beskær den gerne nu.

Mirabeltræ

Mirabeltræerne blomstrer i slutningen af marts, og starten af april. De er så flotte, og blomsterne dufter himmelsk

Blomstringen af mirabeltræerne er et af forårets højdepunkter, hvis man spørger os her i naturhaven. De er simpelthen så flotte, med de kridhvide blomster, og ikke mindst med deres søde duft. Blomsterne forsvinder dog hurtigt igen, så det er med at nyde det, så længe det varer. Der er dog noget andet at se frem til efterfølgende, for om få måneder giver træet masser af lækre blommer.

Vi håber du har fået inspiration og lyst til at komme ud i haven. Og husk også at læse vores introduktion til hvordan du anlægger din helt egen vilde naturhave. Og nu du er i gang, så tjek også vores praktiske liste over ting til din naturhave. Vi har også en liste med havebænke tilbud klar. Det er nemlig nu du med fordel kan stille bænken frem.

Er du også i fuld gang med at nyde foråret i haven? Fortæl os om det i kommentarfeltet nedenfor! Vi glæder os til at høre fra dig.

2 kommentarer til “Forår i haven”

  1. Pingback: Endelig: Så kom der regn i haven - naturhaven.dk

  2. Pingback: Foråret står for døren - er din have klar? - naturhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *