Derfor skal du plante lavendel i haven: Insekternes favorit

Har du succes med at tiltrække insekter til din vilde have? Hvis ikke, så bør du overveje at plante lavendel i haven. Bliv klogere her.

Summende insekter så langt øjet rækker, samt flotte og velduftende blomster. Det er præcis hvad du kan opnå i din vilde have. Du skal blot plante masser af vilde blomster, og på listen over de absolut bedste og mest velegnede for sommerfuglene, bierne og alle de andre insekter, er helt klart lavendel. Lad os se nærmere på planten med de velduftende blomster lige her.

Stenhummel på lavendel

Stenhumlen her lægger an til landing på de lækre lavendler i den vilde naturhave

Velduftende, flotte og lidt af en insekt-magnet

Ja, nu har vi jo allerede omtalt lavendlen som en af insekternes absolutte favoritter, men er det ikke at overdrive det hele lidt? Nah, egentlig ikke. Se blot videoen nedenfor. Der kan du se hvordan talrige insekter flokkes til planterne, samt ikke mindst deres velduftende blomster. Sommerfugle, bier, svirrefluer og mange andre insekter er helt vilde med dem.

For os mennesker er lavendlen også lidt af et hit. Dels på grund af de yderst velduftende blomster, som du med fordel kan “nuldre” lidt, hvorefter duften for alvor overmander en, men også på grund af blomsternes yderst tiltalende udseende. Lad os være ærlige her og sige, at hvis blomsterne stillede op til en “blomster-skønhedskonkurrence”, så ville de være selvskrevet en plads helt i toppen. Ingen tvivl om det!

I videoen fra naturhaven ovenfor kan du virkelig fornemme hvor det summer blandt insekterne på lavendlerne

Dyrkning af lavendel: Sådan får du bedst succes

Slægten af lavendler tæller 39 arter, og i de danske haver er det særligt den såkaldte “ægte lavendel” man ofte ser. Det er også den du ser på billederne og videoen fra naturhaven. En anden relativt populær art er den såkaldte “sommerfuglelavendel”.

Trives i sol samt i næringsfattig jord
Du bør plante lavendel i haven på steder hvor de kan få sol, og hvor jorden er forholdsvis mager og næringsfattig. Tilfør gerne jorden lidt ekstra grus eller groft sand, såfremt det skulle vise sig nødvendigt. Lavendler har ikke behov for vanvittigt meget regn, og i udgangspunktet bør de ikke vandes med mindre man kan se jorden er blevet meget tør.

Beskær om foråret
Det er en god idé at beskære havens lavendler i foråret. Vær dog opmærksom her, for har vintervejret for alvor vist tænder, og har det været hundekoldt, så kan det godt gå ud over lavendlernes vækst, og så er det nok værd at holde sig lidt tilbage med beskæringen.

Lavendel i haven

I tvivl om hvor du skal plante lavendel i haven? Hvad med som her, op af dit hus, på en gruset jord? Vanvittigt flot!

Hvor planter man bedst lavendel i haven?

Som nævnt bør lavendel plantes i mager og næringsfattig jord, samt et sted med masser af sol. Men hvor er det ellers oplagt at plante sine lavendler? Jo altså, i udgangspunktet er de glimrende og flotte at have voksende op af et hegn eller en mur på sin grund. Her gør de sig fremragende, og pynter helt vildt. Se blot på billederne fra naturhaven.

På billederne kan du se hvordan lavendlerne her på matriklen er plantet i en grus-indkørsel. Her står de op af huset, og det ser fantastisk ud når de bølger sig i vinden. At gå forbi dem, samt at høre insekternes livlige summen, er i den grad livsbekræftende.

Hvornår planter man så lavendler? Jo, i udgangspunktet kan det gøres året rundt. Foråret er dog den klart bedste tid på året at ordne det på. Så risikerer de spæde skud ikke at tage skade af frost i jorden.

Hvornår og hvor længe blomstrer lavendel?

Lavendel blomstrer fra juni til august. Der er således masser af mulighed for at nyde dem. Både som menneske, såvel som insekt. Indtil de også blomstrer hos dig, så tjek lige de flotte billeder af dem ud nedenfor. Her kan du også se hvordan de tiltrækker insekter fra nær og fjern.

Bier og lavendler
Sommerfugle på lavendler i haven

Lavendel i haven er lig med summende insekter fra morgen til aften, fra juni til august… What’s not to like?

Kom i gang i dag – køb lavendler til din have her

Har du ikke allerede lavendler i din have, og er du blevet tændt på idéen om at få det? Det ville næsten være underligt andet, efter at have nærstuderet de flotte billeder, samt den inspirerende video fra naturhaven. Så overvej at købe dine lavendler nu, samt at finde et passende sted til dem i din have. Før du får set dig om, kaster insekterne sig over dem.

Reklamelinket indeholder et udvalg som er anbefalet af naturhaven.dk.

Plantetorvet: Køb dine lavendler hos Plantetorvet. Spændende og varieret udvalg. Priser fra 16,95 kroner.

Vil du også have lavendel i haven? Så køb dem ved at klikke på linket, og plant dem så straks ud, dog helst i foråret (Reklamelink til webshop anbefalet af naturhaven.dk)

Nu du er i gang, så overvej også at hænge et insekthotel op i nærheden af din kommende blomstrende lavendel-eng. Indret også gerne et vandhul i området umiddelbart op til. Så er insekterne sikret fuldstændig vanvittigt gode livsbetingelser.

Hvad med dig, har du også lavendel i haven hos dig? Og har de tiltrukket et væld af sommerfugle og bier? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.

Anbefalet netop til dig:

4 kommentarer til “Derfor skal du plante lavendel i haven: Insekternes favorit”

 1. Dejlig artikel, er også helt vild med lavendel og har dem stående i et stenbed i forhaven hvor de rigtig pynter. Ser altid frem til de kommer om sommeren og de lokker en masse bier til sig. Synes at alle skal have lavendel i deres haver. Tak jeg læser videre!

  1. Naturhaven.dk

   Hej Susanne

   Tak for kommentaren, og her i naturhaven er vi helt enige – lavendler er fantastiske. Det er muligt de kun fungerer som fødekilde for insekterne, og ikke som værtsplante, men til formålet gør de det nu alligevel godt.

   Vi glæder os til at byde dig velkommen her på siden igen.

   – Naturhaven.dk

 2. Charlotte Gillesberg

  Hej 🙂
  Tak for en fin artikel! Vi har lavendler i vores altankasser (lejlighed på 2. sal), og de besøges flittigt af flere humlebi-arter, svirrefluer m.m.
  Jeg har bemærket, at efter mørkets frembrud er der også meget liv i og ved lavendlerne her om sommeren, når de blomstrer – det må være natsværmere, og de er pænt store. Det tiltrækker så igen nogle åbenbart nærboende flagermus, som flyver ganske tæt på vores altan i jagten på insekter.
  Mvh. Charlotte

  1. Hej Charlotte

   Det lyder som en rigtig insektvenlig altan du har, og det er vi meget glade for at høre.

   Din beskrivelse stemmer i øvrigt perfekt overens med hvad vi også observerer her i naturhaven. Om aftenen tager natsværmerne rigtig nok over, og bierne hænger ofte ved til langt ude på de sene timer. Så snart det begynder at være en smule mørkt, så kommer flagermusene. Sidstnævnte dyr er vi altid meget glade for at se, da de er truede og derfor fortjener en hjælpende hånd. Vi ved i øvrigt stadig ikke, hvor i området flagermusene holder til om dagen, samt hvor de overvintrer, men pludselig er de der bare.

   Lad os endelig høre fra dig igen.

   – Naturhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *