Vi har igen modtaget en masse spørgsmål om vilde haver, og de besvares traditionen tro her i naturhavens brevkasse. Læs med!
Det er efterhånden noget tid siden at vi sidst åbnede op for naturhavens brevkasse. Siden sidst har vi modtaget et hav af spørgsmål om vilde haver. En del af dem besvares her. Denne gang skal det blandt andet handle om “optimal udvælgelse af vilde blomster”, om “hvordan man bedst får æbletræer til at vokse” samt om “hvornår solsorte yngler”. Lad os komme i gang!
Psst… Nu du alligevel læser med, så tjek lige vores gode havetilbud ud. Her finder du blandt andet rabatter på blomsterfrø, redekasser, fuglebade med mere.
Læsernes mange gode spørgsmål om vilde haver besvares i den nyeste udgave af naturhavens brevkasse
Spørgsmål om de bedste blomster til den vilde have
Spørgsmål fra Michael: Hej til de gode folk hos naturhaven, jeg ønsker at så vilde blomster enkeltvis i stedet for via de ellers nok så populære frøblandinger. Kan man få en liste over de bedste blomster til naturhaver? De skal være naturlige og høre til i Danmark. Tak for det på forhånd.
Svar fra naturhaven.dk:
Hej Michael
Det er helt korrekt, at det er bedst at så vilde og hjemmehørende blomster i haven. Det sikrer nemlig optimale vilkår for biodiversiteten. Såningen kan foregå via de omtalte vilde blomsterfrøblandinger, eller kan også foregå ved såning af enkelte udvalgte blomster. Til sidstnævnte formål har vi udarbejdet en artikel med vores bud på de 20 bedste danske vilde blomster til haven.
Katost, som her er fotograferet i naturhaven, er blandt de 20 anbefalede vilde blomster
Spørgsmål om æbletræer
Spørgsmål fra Erik: Hej jeg plantede tre æbletræer i min have i starten af marts og vil vide om det er for tidligt på året? hvordan får jeg dem til at vokse bedst ?
Svar fra naturhaven.dk:
Hej Erik
Det er godt at høre, at du har plantet æbletræer i din have. Det skal alle nok få stor glæde af. Fra insekter, fugle og pattedyr, som er afhængige af blomsterne og frugterne, og så naturligvis også til mennesker, som også får glæde af frugterne.
Som nævnt i artiklen er det bedst at plante æbletræer i efteråret. Her er jorden nemlig typisk varm og fugtig. Det samme har dog været tilfældet i år, i starten af marts, så det er i og for sig glimrende, at du har plantet dem der.
Hvis du skal have dem til at vokse optimalt, så hold øje med, at jorden fortsat er fugtig. Nu har vinteren været usædvanlig våd, men hvis der kommer en længere periode med tørt vejr, så overvej at give æbletræerne lidt ekstra vand.
Læs mere om hvornår man planter æbletræer i artiklen.
Æbletræer plantes mest optimalt om efteråret, og skal de vokse godt, så skal de vandes rigeligt
Spørgsmål om solsorte
Spørgsmål fra adskillige læsere: Hvornår yngler havens solsorte?
Svar fra naturhaven.dk: Rigtig mange af vores læsere har i de senere måneder kontaktet os for at høre, hvornår solsorte helt præcis får unger. Det har vi derfor lavet en artikel om, og du kan se den ved at trykke på linket.
Svaret på spørgsmålet er i øvrigt, at solsorte yngler i månederne fra april til august. Solsortene foretrækker at bygge deres reder i tæt buskads, hække og træer, så det er vores anbefaling at man indretter vilde områder i haven med den slags habitater.
Solsorten er populær blandt danske ejere af vilde haver
Spørgsmål om græsbekæmpelse via liden skjaller
Spørgsmål fra Christian: Hvor længe er Liden Skjaller om at bekæmpe græs, vi har et stykke græs som vi forgæves har forsøgt at så blomstereng i, men græsset bliver ved at vinde.
Svar fra naturhaven.dk:
Hej Christian
Tak for det relevante spørgsmål, og jeres udfordring er velkendt blandt ejere af vilde haver. Græs ER nemlig utrolig dominerende, og det kan i sandhed potentielt kvæle livsbetingelserne for de vilde blomster, som vi ellers gerne vil have flere af i naturhaverne.
Det første år efter du har sået liden skjaller vil det allerede have en vis effekt, men det er først for alvor i årene efter, at de reelle forandringer konstateres. Jeg kan i den forbindelse anbefale dig artiklen om liden skjaller fra Plantlife Meadows’ Hub.
Husk i øvrigt også selv at gå til den med græsbekæmpelsen. I de første år er det fornuftigt selv at hive græsset fra engene op, og generelt udpine jorden. Lav bare pletter med sandet jord, og fasthold dem bare. Med tiden vil betingelserne for de vilde planter forbedres markant.
Læs mere om vildt græs i haven, og om hvordan du bedst håndterer det, i artiklen.
Græs er til en vis grad godt i vilde haver, men det skal ikke have lov til at blive altdominerende
Hvad med dig, har du også en række spørgsmål om vilde haver? Så lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at spørge løs i kommentarfeltet herunder, eller ved at kontakte os.
Anbefalet netop til dig: