Vil du styrke blomsterne og hæmme græsvæksten i din have? Så tjek planten liden skjaller ud. Den booster din blomstereng.
Den fine, lille plante “liden skjaller” gør sig glimrende i vilde haver. Dens egenskaber sikrer nemlig bedre livsbetingelser for vilde blomster, og du får dermed lettere ved at etablere din egen vilde blomstereng.
Liden skjaller er en fin plante, som på flere fronter bidrager positivt til din vilde have. Foto: Hans Hillewaert, CC BY-SA 3.0 DEED
Snylter på andre planters rødder og hæmmer græsvæksten
Den mest unikke egenskab ved liden skjaller er klart, at den snylter på andre planters rødder. Det er særligt græsplanter, det går ud over. Vilde blomster har som bekendt behov for græs- og næringsfattige områder for at trives, så det faktum at liden skjaller hæmmer græsset, er naturligvis en kæmpe fordel.
I vores artikel om vildt græs i haven kommer vi ind på, hvorfor det er vigtigt at holde netop græsset godt i ørerne, så det ikke bliver for dominerende.
- Tilbud på vilde blomsterfrø: Vil du etablere vilde blomsterenge? Så find tilbud på vilde blomsterfrø her. (Reklamelink)
- Tilbud på insekthoteller: På jagt efter insekthoteller? Køb dem her. (Reklamelink)
- Tilbud på redekasser: Få flere fugle i haven med disse herlige redekasse-tilbud. (Reklamelink)
Køb liden skjaller frø
Du kan med fordel følge vores reklamelink og købe frø fra liden skjaller her. Frø bestilles let og enkelt online, og fordelen er naturligvis, at du kan ordne indkøbet lige når det passer dig.
Plantetorvet: Køb dine frø fra liden skjaller hos Plantetorvet. Nok frø til en stor naturgrund.
Hvis du vil have flere blomsterenge i din have, så kan liden skjaller hurtig vise sig at blive din nye bedste ven
Hvordan og hvornår sår man frø fra liden skjaller?
Liden skjaller sås mest optimalt i ganske kortklippet græs. Frøene har behov for adskillige måneder med påvirkning fra både kulde og væske, og de sås derfor bedst i efteråret eller i den tidlige vinter (perioden fra september-december).
Frøene skal have direkte kontakt til jorden, og bør dækkes med ca. en halv centimeter jord. Så frøene direkte i din blomstereng, eller i området umiddelbart omkring den. Dermed sikrer du, at liden skjaller hæmmer græsset.
–> Spar penge på dit haveudstyr
Stadig flere danskere etablerer vilde haver. Det er en god udvikling. Hvis du også vil i gang, men samtidig søger efter tilbud på haveudstyr, blomsterfrø, redekasser med mere, så benyt disse rabatkoder til danske havebutikker.
Find blandt andet en gyldig Plantetorvet rabatkode nu, og kom i gang med naturhaveprojektet.
Hvornår blomstrer liden skjaller?
Liden skjallers gule blomster skyder løs i perioden fra maj til juli. Den tiltrækker vilde bier og humlebier, hvilket blot er endnu en fordel ved at så den i vilde haver. Får du succes med planten, og kommer den til at trives, så selvsår den sig året efter.
Vilde blomsterenge er lette at etablere hvis blot man kender den optimale fremgangsmåde
Bliv klogere på vilde blomsterenge
Nedenfor har vi samlet et udvalg af artikler om etablering af vilde blomsterenge. Hvis du for alvor vil lave en vild have, så bør du unde dig selv én eller flere af disse skønne enge.
- Her køber du dine blomsterfrø: Tilbud på vilde blomsterfrø.
- Sådan kommer du i gang: 5 tips til etablering af blomstereng.
Hvad med dig, kendte du allerede til planten liden skjaller, og har du tænkt dig at benytte den? Lad os høre fra dig! Du er mere end velkommen til at fortælle om det i kommentarfeltet herunder.
Anbefalet netop til dig:
Hvor længe er Liden Skjaller om at bekæmpe græs, vi har et stykke græs som vi forgæves har forsøgt at så blomstereng i, men græsset bliver ved at vinde.
Hej Christian
Tak for det relevante spørgsmål, og jeres udfordring er velkendt blandt ejere af vilde haver. Græs ER nemlig utrolig dominerende, og det kan i sandhed potentielt kvæle livsbetingelserne for de vilde blomster, som vi ellers gerne vil have flere af i naturhaverne.
Det første år efter du har sået liden skjaller vil det allerede have en vis effekt, men det er først for alvor i årene efter, at de reelle forandringer konstateres. Jeg kan i den forbindelse anbefale dig artiklen om liden skjaller fra Plantlife Meadows’ Hub her: https://meadows.plantlife.org.uk/making-meadows/yellow-rattle/
Husk i øvrigt også selv at gå til den med græsbekæmpelsen. I de første år er det fornuftigt selv at hive græsset fra engene op, og generelt udpine jorden. Lav bare pletter med sandet jord, og fasthold dem bare. Med tiden vil betingelserne for de vilde planter forbedres markant.
På gensyn her på hjemmesiden.
– Naturhaven.dk